
Vinurile produse de Cramele Recaș sunt cunoscute atât la nivel național, cât și internațional. Compania cu același nume este printre cele mai importante crame din țară, fiind, în același timp, cea mai mare din Vestul țării. Bazele acesteia au fost puse în anul 1991, iar în prezent Cramele Recaș administrează o suprafață de peste 1.150 de hectare de viță de vie, în podgoriile Recaș și Miniș, situate în județele Timiș și Arad.
Mai mult, compania a ajuns liderul pieței de vinuri din România în 2018, după cifra de afaceri. Astfel, Cramele Recaș SA, cea mai mai importantă companie din grupul Cramele Recaș, a ajuns la afaceri de aproape 181 de milioane de lei (38 de milioane de euro), în creștere cu 22% față de anul anterior, în timp ce profitul a crescut cu 21%, până la 42,2 milioane de lei.
„Această creștere a cifrei de afaceri se înscrie în ritmul ascendent pe care compania și l-a asumat constant în ultimii 7 ani, perioadă în care creșterile anuale s-au situat în parametri comparabili. Printre factorii care au permis această creștere se numără: un portofoliu de produse (branduri și soiuri) în concordanță cu cererea consumatorilor, o distribuție optimă la nivel național, dar și din oportunitățile venite din piață, de exemplu creșterea cererii pentru vinul rosé, dar și valorificării creșterii capacității de absorbție a pieței autohtone. O altă reușită a fost cea a pătrunderii vinului nostru pe zone mai numeroase și mai diversificate din piața de export, iar rețeaua de magazine partenere Cramele Recaș reușeste să bifeze parametrii doriți”, a spus Gheorghe Iova, co-acționar al Cramelor Recaș. Alături de el, compania mai este deținută de acționari britanici (Elvira și Philip Cox), de Ioan Georgiu și de alți acționari care au participații nesemnificative.
Grupul de firme Cramele Recaș este compus din companiile: Cramele Recaș Prod SA, Cramele Recaș Vie SA (care se ocupă de administrarea celor 1.150 de hectare de viță de vie, precum și a parcului tehnic care cuprinde mașinile și utilajele agricole), Cramele Recaș SA (care administrează crama, exportul și rețeaua de magazine partenere) și Cramele Recaș Group SRL – companie care se ocupă cu marketingul și vânzarea produselor îmbuteliate de Cramele Recaș la nivel național.
În prezent, Cramele Recaș înregistrează o capacitate de producție de aproximativ 32 de milioane de litri pe an, fiind exploatate anual 25 de soiuri de struguri, din care se produc vinuri pentru cele 45 de mărci distribuite atât în țară, cât și în străinătate. Jumătate din vinul îmbuteliat de Cramele Recaș este destinat exportului, în țări precum Anglia, Germania, Suedia, Statele Unite, Canada, dar și în Japonia, Coreea sau Malaezia.
În ceea ce privește rezultatele financiare ale grupului de firme înregistrate în primul semestru din acest an, Gheorghe Iova menționează o menținere a creșterii a veniturilor comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, astfel încât, pentru întreg anul 2019, antreprenorul estimează o creștere de aproximativ 18% a cifrei de afaceri.
„În anul 2018 am mărit capacitatea de producție de la cramă la 32 de milioane de litri pe an, am lărgit considerabil depozitul logistic al cramei, au intrat pe rod 60 de hectare de viță de vie, am obținut certificatul de producător vegan pentru toate vinurile din portofoliul intern și extern, am achiziționat mașini și utilaje de vinificație de ultimă generație, am lărgit parcul auto”, adaugă Iova.
Miza pe calitate
Obiectivele companiei pentru restul anului 2019 și pentru anul următor vizează accentul pe calitatea vinurilor livrate.
„A doua jumătate a acestui an este perioada în care se vor vedea fructificate toate investițiile pe care le-am făcut în anul precedent. (…) Calitatea strugurilor, ca materie primă pentru obținerea vinului, împreună cu cele mai moderne tehnologii de vinificație aplicate cu pricepere de oenologii noștri ne vor conduce la obținerea unor vinuri de o calitate deosebită. Apoi vor intra în funcțiune strategiile de vânzari gândite pentru anul 2019-2020, care să întărească succesul de piață al brandurilor noastre, asigurând, în același timp, o distribuție constantă a vinurilor purtând etichetele Cramele Recaș atât în piața autohtonă, cât și la export”, mai spune Iova, care speră că și anul viitor Cramele Recaș vor reuși să își mențină poziția de lider în topul celor mai mari producători de vin din România.
În prezent, Cramele Recaș SA numără 125 de angajați, pe care îi fidelizează prin salarii competitive.
„Cele mai mari probleme le înregistrăm în asigurarea de forță de muncă pentru operațiunile manuale din viticultură, sector în care, chiar printr-o remunerare foarte bună a muncii, probabil cea mai bună din România, sunt perioade în care cu greu reușim să asigurăm personalul necesar. Confruntându-ne aproape în fiecare an cu această realitate, am început demersurile pentru asigurarea de forță de muncă din afara României”, precizează Gheorghe Iova.
La nivel de investiții, compania a alocat un buget de aproximativ 4 milioane de euro, din surse proprii, fiind direcționate spre: mărirea capacității de procesare și depozitare cu aproximativ 3 milioane de litri, dublarea capacității stației de epurare, achiziționarea unei combine de recoltat, achiziționarea de utilaje folosite în procesul de producție a vinului, mărirea parcului auto, înființarea a 30 de hectare de vie, întreținerea, precum și pregătirea pentru intrarea pe rod a celor 135 de hectare de vie plantate în 2017-2018.
Piața locală a vinurilor este printre puținele piețe disputate de jucători locali. Printre ceilalți producători importanți de vin din România se numără Jidvei (business deținut de familia Necșulescu), Vincon Vrancea (deținut de Luchi Georgescu) sau Cotnari.
Ghorghe Iova estimează piața vinului îmbuteliat la 340 de milioane de euro, fiind vizibilă o creștere ușoară în ultimii cinci ani.
„Această creștere vine atât din mărirea numărului de crame (insuficient motiv, dacă nu ar crește și consumul), dar mai ales din ușoarele scumpiri practicate de producători. Se remarcă o creștere a consumului pe palierul prețului de peste 30 de lei, lucru îmbucurător, mai ales că este un segment unde profitabilitatea poate întoarce, recursiv, bugete de promovare. Căci, la acest moment, cea mai mare problemă a industriei este promovarea. De la țara producătoare, la regiuni, la asociații de producători cu interese comune, la soiuri naționale și așa mai departe”.
Ce vinuri preferă românii
Românii urmează trendurile europene în ceea ce privește consumul de vinuri și preferă din ce în ce mai mult vinurile seci și moderne.
„În ultimii 10 ani, românii, ca majoritatea consumatorilor europeni, au descoperit cu plăcere vinurile seci și moderne, ultimul trend în acest nou etalon de consum fiind dat de vinurile rosé. Au rămas, evident, mulți consumatori tradiționaliști, daca putem să le spunem așa, care apreciază vinurile cu rest de zahăr rezidual, în principal din registrul demisec și demidulce, însă numărul lor este în scădere pe măsura ce vine din urmă generația tânără, care împrumută obiceiurile de consum occidentale”, adaugă Gheorghe Iova.
În același timp, este vizibilă și o creștere a vinurilor spumante importate mai ales din Italia.
„A crescut și numărul consumatorilor avizați care caută vinuri premium și super-premium, vinuri de care nu ducem nici noi lipsă în portofoliu. Cramele Recaș este o marcă recunoscută ca deschizător de drumuri în acest segment”, mai spune antreprenorul
Cele mai vândute branduri de vinuri din portofoliul Cramelor Recaș sunt gama Schwaben Wein, gama Castel Huniade, Regno Recas, Domeniile Recaș. Importante pentru companie sunt și vinurile premium precum Sole, Selene, Solo Quinta, Cuvee Uberland și La Stejari.