Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Gheorghe Erizanu: „Piața librăriilor e încă în mișcare: dispar librăriile independente, se întăresc rețelele mari”

Gheorghe Erizanu, director general și fondator Editura Cartier, apreciază că, în 2014, declinul pieței editoriale s-a oprit. În Republica Moldova, rețelele de carte s-au cristalizat. În România, situația este complicată.
gheorghe erizanu

Forbes: Cum caracterizați piața cărții în anul 2014?

Gheorghe Erizanu: Este primul an care a oprit declinul pieții editoriale, care tot a continuat să cadă din octombrie 2008. A schimbat radical tirajele, cel puțin pentru Cartier. Lucrăm cu tiraje scurte de 500 – 1.000 exemplare. Relațiile cu autorii și traducătorii buni sunt bune. E plăcut și ușor să lucrez cu un scriitor sau traducător mare. E foarte complicat să lucrezi cu un scriitor insignifiant.

cartier_tabel_romaniForbes: Ce aveți de apreciat și de reproșat rețelelor de distribuție de carte și librarilor?

Gheorghe Erizanu: Rețelele de carte din Republica Moldova s-au cristalizat. Sunt puține. Sunt stabile. Se lucrează firesc. Majoritatea sunt concentrate în Chișinău. Provincia nu este acoperită cu librării.

Problema mare e cea a librarilor, care sunt mai degrabă doar vânzători. Situația din România e mai complicată. Sunt scoși din lanț angrosiștii de carte. Piața librăriilor e încă în mișcare. Dispar librăriile independente. Se întăresc rețelele mari. Foarte multe librării independente apar din entuziasm. Și dispar destul de repede, când se topește entuziasmul.

Forbes: La ce cifră de vânzari estimați piața de carte din România, în 2014?

GALERIE FOTO: Topul celor mai vândute cărți de autori străini, în România

cartier_tabel_strainiGheorghe Erizanu: Piața de carte românească care tot se estimează de 20 de ani la circa 40 – 60 milioane de euro are nevoie de un studiu profesionist. Estimările editorilor sunt tendențioase și aproximative. Și, de multe ori, noi cântăm „oficial ne merge bine”. Sau intrăm în categoria numeroaselor bocitoare ale României. Nu mi se pare corect.

Forbes: Ce măsuri guvernamentale ar putea încuraja creșterea consumului de carte în România?

Gheorghe Erizanu: O politică transparentă pentru achiziția de carte (pentru biblioteci). Și reîntoarcerea sistemului autentic de valori. Scoaterea din zona gri a fondurilor culturale și promovarea politicilor culturale transparente.

GALERIE FOTO: Topul celor mai vândute cărți de autori români, în 2014

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii