
Credit foto: V. Turea
Gheorghe Erizanu, director general, Editura Cartier (Republica Moldova)
Forbes: Care este cuvântul care caracterizează cel mai bine piața editorială din România în anul 2020? (Argumentați/Dezvoltați.)
Gheorghe Erizanu: Pandemia a impus editorilor să-și abandoneze proiectele și planul editorial anual pentru reprint. S-a revenit la titlurile și autorii vandabili, la edițiile vechi. A scăzut numărul de titluri tipărite. Mai ales în prima etapă a pandemiei. Reprintul e explicabil și prin timpul și forța de muncă minimă.
Forbes: Care a fost impactul crizei asupra editurii dvs. în 2020?
Gheorghe Erizanu: Vânzările anuale au scăzut cu 20%. Deosebit de dureroase au fost lunile martie-mai ale anului trecut, când librăriile au fost închise din cauza carantinei. Revenirea din vară a fost foarte lentă, mai ales că vara nu este sezonul cel mai bun pentru carte.
Din cauza restricțiilor nu am putut lansa pe viu noutățile editoriale. Am făcut modificări, prin eliminare, în planul editorial.
Nu pot vorbi de blocaje financiare în industria cărții, vorbesc de situația din Republica Moldova, din cauza că a fost o înțelegere reciprocă între librari, editori, tipografi, furnizori: micșorăm turațiile, dar încercăm să ne susținem reciproc ca să depășim blocajele.
Problema cea mare a fost personalul. Fiecare agent economic a avut personal infectat. Care a încetinit și a de decalat termenii de livrare. Dar percepțiile și înțelegerile umane au fost în fața acordurilor contractuale. A fost o solidaritate la nivel de industrie. E foarte bine că am reușit să păstrăm echipele. Nu am făcut disponibilizări. Situația e mai complicată în cazul tipografiilor, mai ales ale celor mari, cu personal numeros, vorbesc de Republica Moldova. A fost deosebit de dureros pentru noi pierderile de vieți ale colegilor, prietenilor, autorilor. Înmormântările au început să facă parte din cotidianul nostru.
Am revenit la lansările de carte obișnuite din spațiile culturale abia la începutul acestei veri. Am fi putut să le facem și în perioadele mai laxe din anul trecut, dar nu am vrut să ne asumăm responsabilitatea pentru viețile altor oameni. Majoritatea angajaților Cartier au lucrat și mai lucrează de acasă. Colegii nu s-au văzut pe viu de un an și ceva. Unii dintre ei nu au ieșit din case sau din preajma caselor în decurs de un an și o primăvară. Machetatorii îmi trimiteau pdf-urile ca să le printez, apoi duceam printul la redactori, apoi luam corectura și îl duceam machetatorilor. Avem angajați care trăiesc în afara Chișinăului. Nu este cea mai fericită și eficientă muncă.
În 2020, am scos 80 de titluri, dintre care 15 la sută reeditări. Nu a fost o scădere dramatică. În 2019 am scos 81 de titluri. Problema lui 2020 a fost alta. Se arăta în primele două luni ale anului un an foarte bun, speram la o revenire și părea foarte reală la anul dinaintea crizei din 2008.
A fost un an în care am pierdut oportunitatea de a intra într-un ritm firesc de dezvoltare.
Forbes: A apărut vreo oportunitate nouă și surprinzătoare în 2020?
Gheorghe Erizanu: Au crescut vânzările online. Exponențial. Altfel, ar fi crescut mult mai lent. Ne-am obișnuit și am descoperit farmecul lansărilor pe net, au dispărut frontierele, geografiile.
Forbes: Ce ar fi trebuit să facă guvernanții (Ministerul Culturii/Guvernul) în sprijinul culturii scrise și nu au făcut (trei măsuri concrete), în perioada 2020 – prezent?
Gheorghe Erizanu: Trei măsuri concrete, care după mine ar fi fost eficiente:
1) Acordarea unui card cultural pentru tineri (de la 100 până la 500 euro), după modelul italian sau francez. Ar fi fost o măsură care să stimuleze cultura în societate, concurența între actorii culturali și educația tinerilor.
2) Linii creditare pentru oamenii de cultură cu sume care ar fi permis o existență decentă pentru un 6-12 luni și cu termen mare de rambursare, prin garanții ale structurilor statale.
3) Alocare de bugete pentru achiziții de la edituri a unor tiraje minime din noutățile editoriale (100-300 exemplare). Și completarea fondurilor bibliotecilor.
În România, spre deosebire de Republica Moldova, au fost încercări de susținere a culturii. Aici, în Republica Moldova, noi am fost lăsați singuri în fața pandemiei. Probabil, avantajul nostru e că noi nici nu am sperat că vom fi ajutați. N-am sperat. Și n-am avut teamă.
Forbes: În mediul de business, se spune că online-ul este marele câștigător al pandemiei. Este valabil acest lucru și pentru editura dvs?
Gheorghe Erizanu: Sigur, online-ul a configurat în acest an pandemic o nouă modalitate economică. La care, oricum, am fi ajuns. Pandemia doar a grăbit-o. Eu cred că marele câștigător, totuși, a fost pe dimensiunea socială: pandemia a revigorat solidaritatea umană și ne-a oprit din galopul capitalismului sălbatic.
Forbes: Care sunt principalele schimbări ale consumatorilor de carte pe care le-ați constatat în ultimul an (2020 – prezent)?
Gheorghe Erizanu: Nu pot vorbi de mari schimbări. Poate a crescut apetitul cititorului pentru poezie. Poate a crescut apetitul pentru literatura română contemporană, în detrimentul traducerilor. Poate consumatorii de literatură motivațională au înțeles că acest gen nu-i salvează în fața pandemiei și singurătății. Nu știu.
Forbes: Care considerați că sunt „vaccinurile” eficiente pentru piața editorială din 2021?
Gheorghe Erizanu: Unicul vaccin e să ne vaccinăm. Și să revenim la viața firească. La evenimentele culturale, la târgurile de carte, la festivaluri, la lansările pe viu. Oricum, vom intra în normalitate mult mai maturi și mai imuni decât până în martie 2020.
(3 iunie 2021)