FacebookTwitterLinkedIn

Evoluţia companiei în 2016

„Energie“ este cuvântul care descrie cel mai bine evoluţia companiei în 2016. A fost un an cu un ritm alert, în care am finalizat extinderea a două dintre fabricile Siemens din România, în care am continuat să dezvoltăm centrul de cercetare-dezvoltare deschis, în 2014, în Cluj-Napoca, și în care, în general, toate diviziile companiei au avut o evoluţie în linie cu obiectivele. A fost, de asemenea, anul în care am devenit parte a unor proiecte-cheie pentru modernizarea infrastructurii feroviare, un domeniu esenţial pentru dezvoltarea economică a ţării.

 Evoluţia domeniului în 2016

Am apreciat revenirea pe agenda publică a conceptului de oraș inteligent. La nivel global, populaţia orașelor crește cu 1,5 milioane de locuitori săptămânal. În România, există aceeași tendinţă de migrare dinspre rural spre urban, iar marile centre universitare și de afaceri se confruntă deja cu provocările creșterii numărului de locuitori. Este esenţial, în acest context, ca orașele să găsească soluţii pentru o dezvoltare viitoare sustenabilă și eficientă, care să răspundă provocărilor pe care urbanizarea, digitalizarea și globalizarea le aduc. Tehnologiile inteligente, fie că vorbim despre mobilitate, clădiri sau sisteme de management al energiei compun acest răspuns.

Nu aș putea spune că m-a impresionat ceva neplăcut în domeniile în care activăm, însă trebuie să mărturisesc că mi-ar fi plăcut să văd o activitate și mai intensă în domeniul marilor investiţii în infrastructură, în special ca urmare a faptului că acest domeniu este unul vital în dezvoltarea unei ţări.

 Lucruri bune în România în 2016

Digitalizarea a fost cu siguranţă cap de afiș în 2016. Am observat o deschidere tot mai mare a autorităţilor centrale și locale faţă de tehnologiile inteligente, IoT, smart cities, ceea ce nu poate fi decât benefic pentru evoluţia României din toate punctele de vedere.

Continuarea luptei anticorupţie continuă să aibă un impact pozitiv important asupra imaginii și atractivităţii României.

Nu în ultimul rând, deblocarea unor proiecte de infrastructură finanţate din fonduri europene în acest an aduce un semnal pozitiv.

 Așteptări de la noul guvern în 2017

În primul rând, transparenţă în decizii și predictibilitate, urmate de implementarea consecventă a măsurilor propuse. În calitatea sa de furnizor de infrastructură sustenabilă, compania Siemens este interesată să participe la marile proiecte de infrastructură a ţării, fie că discutăm despre transport feroviar, orașe inteligente, management al traficului sau al energiei, agricultură sau eficienţă energetică. Vom aplauda astfel orice iniţiativă menită să susţină dezvoltarea infrastructurii locale și a unei economii „verzi“, bazate pe folosirea eficientă a resurselor pe termen lung.

 Strategia companiei în 2017

La nivel global, anul fiscal al Siemens s-a încheiat recent (pe 30 septembrie 2016), marcând unul dintre cei mai buni ani din istoria companiei. Acest lucru se datorează strategiei globale, „Vision 2020“, iar în 2017, grupul Siemens va continua execuţia strategiei în cele trei direcţii cheie: electrificare, automatizări și digitalizare.

Creșterea rămâne o prioritate la nivel global și local. Creștere înseamnă a identifica perspective noi, una dintre ele fiind digitalizarea. Pas cu pas, Siemens se transformă într-o companie digitală – atât în ceea ce privește procesele interne, cât mai ales din perspectiva portofoliului său orientat către analiza datelor, în domenii precum Industrie 4.0, reţele inteligente, managementul transportului sau orașe inteligente.

Al doilea punct are legătură cu schimbarea: dacă vrei să ai succes pe termen lung, trebuie să fii capabil să faci faţă rapid schimbărilor din piaţă, să te adaptezi și să te reinventezi mereu. Acest lucru se aplică în mod deosebit inovaţiei. De aceea, în 2017 ne vom concentra în continuare asupra diversificării proiectelor de cercetare-dezvoltare ale echipelor noastre din Brașov, Cluj-Napoca și București, elementul central al inovaţiei marca Siemens România.

Nu în ultimul rând, la nivel intern, vom continua consolidarea unei culturi organizaţionale bazate pe spirit antreprenorial, astfel încât fiecare angajat să acţioneze ca și cum ar deţine compania. În acest sens, implementăm cât mai multe dintre ideile de îmbunătăţire ale colegilor și avem chiar și un program special de achiziţionare de acţiuni destinat angajaţilor, astfel încât orice angajat poate deveni acţionar al companiei, la propriu.

 Provocări globale în 2017

Grupul Siemens are convingerea că va identifica diverse domenii asupra cărora să lucreze împreună cu noua administraţie americană. În anul fiscal 2015 (01.10.2014-30.09.2015), Siemens Corporation a raportat venituri de aproximativ 15 miliarde de euro în State Unite, având în jur de 50.000 de angajaţi.

La nivel mondial, se va discuta din ce în ce mai mult despre digitalizare. Concepte precum imprimarea 3D, Internet of Things sau big data schimbă felul în care companiile operează și pot răsturna modele de afaceri întregi.

Dacă despre digitalizare am auzit doar în ultimii ani, despre schimbarea climatică se vorbește, în schimb, de foarte multă vreme. Suntem deja peste șapte miliarde de oameni pe planetă, iar creșterea populaţiei și urbanizarea solicită din ce în ce mai mult mediul înconjurător. Până în 2050, în cazul în care mediul de afaceri continuă să consume în același ritm resurse, vom avea nevoie de trei planete în loc de una! Atât ca indivizi, cât și ca organizaţii, acest lucru trebuie să ne îngrijoreze și să ne motiveze să găsim răspunsuri mai bune în zona eficienţei energetice și a consumului responsabil.

Vezi cu au spus și alți oameni de afaceri