Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Gemma Webb (General Manager, British American Tobacco România): „În mod sigur, 2017 va fi un an al revoluțiilor economice”

Le-am solicitat oamenilor de afaceri să privească spre viitor, prin prisma lecțiilor pe care le-au învățat în 2016
Gemma Webb_General Manager_British American Tobacco Romania (1)

Forbes: Cum apreciați într-un singur cuvânt evoluția companiei/grupului pe care o/îl conduceți în anul 2016? Acum, la final de an, cum arată realizările în raport cu obiectivele de la începutul anului?

Gemma Webb: Creștere!

Am reușit să avem un an bun din punct de vedere al businessului. Ne-am aflat pe un trend ascendent și am continuat să fim lideri de piață în România, cu o cotă de aproape 55%.

Suntem în continuare liderul pieței tutunului din România, cel mai important contribuabil la bugetul de stat din industrie și unul dintre principalii contributori din zonă afacerilor private, cu peste 1,6 miliarde de euro, doar anul trecut.

Am reușit să aducem în România lansarea în premieră mondială a unui produs de nouă generație – glo iFUSE – sub marca Kent și, nu în ultimul rând, am anunțat investiții de peste 100 milioane de euro în zona de producție, ceea ce ne va permite să creștem exporturile, de la circa jumătate din producție, cât reprezintă în prezent, la 56 de procente.

De asemenea, ne-am continuat eforturile de a consolida piață legală împreună cu autoritățile, astfel încât să putem reduce pierderile anuale de peste 600 milioane de euro generate de comerțul ilicit.

Suntem, deci, pregătiți pentru un 2017 care se anunță la fel de plin de provocări, dar și de momente care ne vor confirma postura de lideri în inovație pentru consumatori.

 

Forbes: Care a fost evenimentul care v-a impresionat neplăcut în domeniul în care activați și care a fost evenimentul care v-a impresionat plăcut?

Gemma Webb: Pentru industrie, momentul care ne pune mereu în balanță eforturile îl reprezintă anunțarea rezultatelor privind comerțul ilicit. Îl privim, mai degrabă, ca pe o provocare, de aici și eforturile pe care le facem în această direcție, de a micșora aceste pierderi uriașe generate la bugetul de stat, de peste 600 milioane de euro.

Credem că un semnal pozitiv pentru România au fost eforturile guvernului de comunicare transparentă cu societatea și cu mediul de business. Sperăm să continue această politică pentru că este vorba despre un beneficiu comun, pe termen lung.

 

Forbes: Care sunt cele mai bune trei lucruri care s-au întâmplat în 2016 în România? (din punct de vedere business, social, politic, etc.)

Gemma Webb: Am sesizat și apreciem intenția statului de susținere a micilor întreprinzători prin măsuri de finanțare și facilități fiscale și administrative.

Considerăm că zonă antreprenorială are în continuare un mare potențial de dezvoltare, cu un impact pozitiv asupra întregului mediu de business. Acest potențial trebuie însă potentat prin măsuri concrete de susținere a micilor afaceri.

Mai mult, nu putem trece cu vederea creșterea economică înregistrată de România și declarată ca având cea mai mare dinamică din UE și pe care sperăm să o vedem menținută și anul viitor.

Nu putem să nu luăm în considerare faptul că România a fost condusă de un guvern format din tehnocrați. Vom vedea în timp efectele acestei guvernări, dar putem spune că a fost un exercițiu cel puțin interesant.

 

Forbes: Menționați trei măsuri luate de guvernul Dacian Cioloș care v-au influențat în bine activitatea și trei aspecte care ar putea fi îmbunătățite pe viitor de viitorul guvern.

Gemma Webb: Dintre măsuri, dorința de a crea o Strategie Națională împotriva traficului ilicit pentru anii următori. O astfel de strategie, implementată corespunzător, va crește încasările bugetare și va limita accesul la produse de calitate incertă.

Și câteva aspecte: predictibilitatea legislației, transparența decizională și eficientizarea serviciilor publice. S-au făcut pași în toate aceste direcții în 2016, dar ca orice initiațiva bună, trebuie continuată pe termen lung.

 

Forbes: Care sunt cele trei așteptări concrete pe care le aveți de la noul Guvern, ce va rezulta în urma alegerilor din decembrie, în perspectiva anului 2017?

Gemma Webb: – Încurajarea investițiilor, fie că e vorba de bani reinvestiți de cei care sunt deja prezenți în economia românească sau de atragerea altora noi.

– Dezvoltarea infrastructurii într-un ritm foarte accelerat. Există fonduri, există expertiză, există cerere pentru așa ceva, iar aceste investiții se vor amortiza foarte repede având în vedere efectele economice pe care le vor genera.

– Încurajarea educației și a creșterii calității educației din România. Găsim în România o forță de muncă foarte bine pregătită, cu foarte mult potențial și vrem să ne asigurăm că lucrurile vor urma această cale și în următorii ani.

 

Forbes: Care sunt principalele trei puncte ale strategiei Dumneavoastră pentru anul viitor?

Gemma Webb: Implementarea primei etape a stimulului de un miliard de euro pe care British American Tobacco îl va acorda economiei României în următorii cinci ani.

– Reducerea nivelului contrabandei din România și, în acest fel atragerea de venituri suplimentare la bugetul de stat, din cei peste 600 milioane de euro pierduți de România, în acest moment, în fiecare an, din cauza acestui fenomen.

-Adaptarea la noua legislație europeană privind producerea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun, conform Directivei Europene astfel încât să ne putem continuă dezvoltarea pe piață din România și să ne păstrăm ritmul de creștere.

 

Forbes: Cum va schimba alegerea omului de afaceri Donald Trump economia/societatea americană și mondială și care sunt principalele provocări pe care le vedeți la nivel mondial în 2017?

Gemma Webb: Evoluăm într-o economie atât de bine interconectată încât niște mecanisme deja bine conturate și funcționale nu pot fi pur și simplu ignorate politic.

Ar trebui să privim cu încredere către avantajele care sunt generate la nivel național, dar și global de interacțiunea socială și economică dintre națiuni.

În 2017 va fi interesant de văzut dacă vom continuă să punem preț pe acordurile economice globale sau ne vom restrânge către unele regionale. Aici este de urmărit modul în care vor fi influențate societățile și ce presiuni sociale vor apărea, pentru că nu vorbim doar despre niște schimburi economice sau financiare.

De asemenea, dacă și cum vor evolua modelele economice alternative (share economy), în competiție cu cele tradiționale într-un context unde timpul și flexibilitatea au devenit cele mai de preț valori.

Și, nu în ultimul rând, cum vom reuși să răspundem unei prezențe din ce în ce mai mari a economiei digitale și a inovației pe care o generează permanent. În mod sigur, 2017 va fi un an al revoluțiilor economice.

(6 decembrie 2016)

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii