
Mihai Miron este antreprenor în serie, cu afaceri în domeniul medical, agricol și zootehnic. În perioada anilor ’90, din dorința de a se lansa în sectorul producției locale de medicamente, a pus bazele Europharm, prima fabrică de medicamente din România, care a fost ulterior preluată de compania SmithKline Beecham (actuala GlaxoSmithKline). Când procesul de preluare a fost finalizat, a devenit cunoscută drept cea mai importantă tranzacție din domeniul medical românesc.
Mihai Miron a fost numit directorul general Europharm în România și Moldova și, mai târziu, în Europa Centrală și de Est. Cu toate acestea, mediul corporatist nu i-a priit antreprenorului. Și nu pentru că regulile stricte impuse de o corporație îl afectau, ci pentru că nu își putea dezvolta latura antreprenorială. „Am ieșit din corporație pentru că spiritul antreprenorial era sufocant”, a povestit Mihai Miron. Omul de afaceri compară corporația cu armata, în sensul în care rigiditatea este cuvântul-cheie în ambele medii. Cu toate acestea, a trecut cu bine peste cei cinci ani de corporație datorită Liceului Militar și Academiei Militare, un background profesional care l-a ajutat și în business.
Cum nu a putut sta departe de farma, domeniul cu care a făcut primii pași în antreprenoriat, a creat un nou business, Ropharma, care azi generează afaceri de peste 90 milioane de euro. De data aceasta, omul de afaceri nu plănuiește să vândă afacerea construită de la zero (așa cum a făcut în cazul Europharm), ci să o lase moștenire fiului său. „Recent, am fost cu fiul meu, student la Farmacie, pe teren, ca să-mi dea niște sfaturi. I-am cerut punctele de vedere, pentru că îmi dau seama că dintr-o anumită perspectivă, oricât de «open-minded» ar fi, generația mea are momente când este în urmă”, a spus antreprenorul la Forbes CEE Forum. Industria medicală nu este singura în care Mihai Miron desfășoară afaceri. Antreprenorul a creat o fermă de vaci. În aceeași perioadă, pe fondul falimentelor tot mai frecvente ale fabricilor, Mihai Miron a decis să deschidă o unitate producătoare de lapte. Afacerile în domeniul agricol nu s-au oprit aici: în urmă cu doi ani, a investit în domeniul pomiculturii, mai exact în cultivarea merilor. Deși afacerile din domeniul agricol și zootehnic nu sunt la fel de profitabile precum cele din industria farma, Mihai Miron se mândrește cu ele pentru că au generat locuri de muncă și, pe alocuri, au condus la reîntoarcerea în țară a românilor plecați la muncă în străinătate.
AFLĂ MAI MULTE DESPRE SOLUȚIILE FORBES CEE FORUM PENTRU CREȘTERE SUSTENABILĂ
În urmă cu patru ani, Mihai Miron a fondat la Brașov un spital cu mai multe secții chirurgicale și cu o secție oncologică, investiție de 20 milioane de euro. „Cea mai mare satisfacție este că am reușit să facem chirurgie oncologică de înaltă performanță, operații care se fac în premieră în România și Europa Centrală și de Est”, a mai spus antreprenorul în serie.
Omul de afaceri și-a extins afacerile farma și în afara granițelor – a înființat, la Chișinău, un laborator de producție, Eurofarmaco, în care a investit două milioane de euro. Însă nu este singurul laborator de producție de medicamente. Există o unitate asemănătoare și în România, la Târgu Mureș (Aesculap), iar în ambele se fabrică o gamă variată de produse, cu precădere medicamente, dar și suplimente alimentare.
Mihai Miron își vede afacerea „cu ochi buni” în următorii zece ani. Mai mult, nu este exclus să își extindă activitatea de business în alte țări. „Ne îndreptăm către est”, a mai spus antreprenorul.