FacebookTwitterLinkedIn

Bancherul personal, o meserie mai puțin cunoscută în România, ține, prin definiție, aproape de oamenii cu averi importante. „În Austria, bancherul personal este văzut ca un lucru normal, în timp ce în România este mai degrabă anormal”, a spus Iordan Parfenie, vicepreședintele Bank Gutmann, într-un panel dedicat leadershipului și antreprenoriatului în cadrul Forbes CEE Forum.

Pe piața locală, noțiunea de private banking a fost „distorsionată”, consideră el, iar asta din cauza legendelor urbane care arată cu degetul prețurile mari ale serviciilor oferite. Totuși, trebuie luat în considerare faptul că băncile private oferă servicii, nu produse, așa cum fac diviziile de retail. Față de bancherul obișnuit, angajat al unei bănci comerciale, cel personal nu aleargă după comisionul pe tranzacții, potrivit lui Iordan Parfenie. De pildă, specialiștii de administrare a averilor de la Bank Gutmann primesc un onorariu fix, indiferent de tranzacțiile pe care le realizează. Așadar, bancherul privat se poate orienta spre siguranța financiară a clientului, în principal. Bineînțeles, la serviciile acestuia apelează, de regulă, cei cu averi substanțiale, de ordinul zecilor și sutelor de milioane de euro.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE SOLUȚIILE FORBES CEE FORUM PENTRU CREȘTERE SUSTENABILĂ

Din clientela importantă fac parte și afacerile de familie, un tip de business care este tot mai des întâlnit și în regiunea est-europeană. La nivel global, 65% dintre afacerile de familie au înregistrat creșteri ale cifrei de afaceri în ultimul an fiscal, arată ediția din acest an a raportului PwC Family Business Survey. „Am lucrat în corporații și în afaceri de familie. Un plus al afacerilor de familie este puterea de a lua decizii mult mai rapid, de a reacționa mai prompt”, spune bancherul. Inevitabil, apar probleme tipice legăturilor de familie, când ierarhizarea rolurilor și caracteristicile relațiilor personale se mențin și în timpul ședințelor la birou. Și banca Gutmann este tot o afacere de familie, una deja cu tradiție, căci a fost fondată în 1922, iar astăzi este cea mai mare bancă austriacă specializată în private banking.