
Competitivitatea i-a determinat pe jucătorii din piața locală de telecom să investească în ultimii ani în creșterea calității serviciilor oferite, ceea ce a dus la îmbunătățirea semnificativă a experienței clienților, afirmă Robert Redeleanu, CEO al UPC România și Ungaria. „Este o piață foarte competitivă. Este evident că gradul de satisfacție al clienților este ridicat și este în creștere, pentru că apetența unui client de a schimba operatorul este din ce în ce mai mică. Este o realitate, acum clienții stau mult mai mult timp cu un operator decât în urmă cu câțiva ani de zile, pentru că, sincer, nu ai de ce să nu fii mulțumit cu vitezele, ofertele, canalele care sunt în piață. Este un paradis din acest punct de vedere pentru clientul român”, afirmă executivul. Spre exemplu, timpul de intervenție în cazul unei defecțiuni și timpul de răspuns în call-center sunt mult mai scurte în România decât în țările din Europa de Vest. Însă, adevărata competiție între companiile din industrie nu constă doar la nivelul serviciilor, ci și în infrastructurile create, consideră Redeleanu. „Noi credem în competiția de infrastructuri mai degrabă decât în competiția de servicii. Pentru că acea competiție de infrastructuri îți permite cu adevărat să îți controlezi ecosistemul, să inovezi, să investești, pe când competiția de servicii, de multe ori, nu duce decât la un război de prețuri care nu este sustenabil.”
România vs. Ungaria
Dacă mediul de business din România se confruntă cu o lipsă de predictibilitate, în Ungaria lucrurile sunt diametral opuse: există claritate, stabilitate și viziune pe termen lung, iar schimbările fiscale, legislative sau de orice altă natură sunt anunțate cu suficient de mult timp înainte, astfel încât să poată fi incluse în planul de business, afirmă CEO-ul UPC pentru România și Ungaria.
„Dacă mă limitez la IT&C, în Ungaria există o strategie extrem de coerentă și o viziune care este bine cunoscută cam de toți factorii-cheie din puterea executivă. Este impresionant să vezi că același discurs și aceleași priorități sunt cunoscute și discutate cu diferite ministere și diferite instituții ale statului. Ungurii au o viziune pe care o execută. Fac, de exemplu, din autonomous driving (mașinile autonome – n. red.) o prioritate pe termen lung, pentru că industria auto este extrem de importantă pentru Ungaria și pentru celelalte țări din grupul Vișegrad (o organizație de cooperare formată la începutul anilor ’90 de către Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria – n. red.). Odată ce industria se transformă, potențialul ar putea să vină cu un impact negativ în economia maghiară, și atunci preferă să fie mai degrabă în «leading position» decât să aștepte să vadă ce se întâmplă, de exemplu.” De asemenea, nu de puține ori, competiția acerbă de pe piața românească a determinat compania să găsească soluții „out of the box”, așa cum le numește Redeleanu. Mai mult, unele proiecte de eficientizare realizate de UPC România au fost preluate și de alte țări. În același timp, chiar dacă mediul de afaceri diferă în cele două țări, atât în România, cât și în Ungaria, strategia UPC se concentrează pe extindere și investiții.
Creștere pe linie
Al treilea trimestru din 2017 arată bine pentru toate liniile de business ale UPC România, parte a Liberty Global, companie internaţională de comunicaţii prin cablu. Compania a avut venituri de peste 184 de milioane de lei în acest interval, în creştere cu peste 6,5%, faţă de aceeași perioadă a anului 2016, arată datele furnizate de UPC România. Și-a extins aria de acoperire a serviciilor digitale cu 9%, față de al treilea trimestru al anului trecut, ajungând la peste 3 milioane de gospodării din România.
Numărul de abonamente noi la internet a crescut cu peste 8%, în timp ce televiziunea digitală a crescut cu peste 5%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, segmentul de telefonie a înregistrat o creștere anuală de 16%, iar baza de clienți a UPC România a atins peste 1,3 milioane de clienți în al treilea trimestru din 2017.
UPC a investit, în total, în România, între 2013 și 2017, 197 de milioane de euro în infrastructură digitală și în inovație, nivelul impactului economic total fiind estimat la 315 milioane de euro, mai arată datele companiei. Comparativ cu trimestrul al treilea din 2012, televiziunea digitală a crescut cu 65% în trimestrul al treilea din 2017, iar numărul clienților de internet a crescut cu 80%, aria de acoperire s-a majorat cu 77%, în timp ce veniturile companiei au crescut cu 65% în ultimii cinci ani. Totuși, piața încă are potențial de creștere, în special în zonele rurale unde rata de penetrare a internetului este sub 40%, spune Redeleanu.
„Penetrarea în urban este foarte similară cu ceea ce se întâmplă în țările din Europa de Vest, pe când în rural, în continuare, vorbim de cifre de penetrare sub 40%, în anumite zone. Există oportunitatea teoretică de a crește. Noi extindem destul de intens chiar și în rural rețele și vedem apetență pentru servicii de broadband și televiziune digitală, însă nu la fel de mare ca în urban, unde există o competiție extrem de mare între mai mulți operatori. (…) Piața de internet broadband va crește în următorii ani cu 2-3% anual. Noi continuăm să aducem creștere între 8-9% pe an, dar s-ar putea ca sursa aceasta să se epuizeze la un moment dat.” De altfel, prioritățile strategice ale companiei sunt îndreptate spre experiența de internet wireless, creșterea penetrării de internet, dar și spre digitalizare. În acest sens, UPC a dezvoltat oferta Happy Home, care înglobează modemul wi-fi Connect Box și media-box-ul Horizon.
2018 și dincolo
În ceea ce privește piața de telecom și afacerile UPC, executivul spune că nu vor fi schimbări semnificative în următorul an. „Piața este destul de liniară, se tot vorbește de potențiale consolidări, probabil că este un tip de oportunitate care va apărea. Reflectând la ce s-a întâmplat în 2017, nu a fost nimic dincolo de o liniaritate normală. Nu mă aștept ca în 2018 să se întâmple altceva. (…) Nu vor fi schimbări semnificative nici în strategie, nici la nivelul investițiilor.”
De asemenea, el spune că în continuare se uită la oportunități de achiziții pe piața din România. Totuși, singura teamă pe care Robert Redeleanu o are pentru anul viitor, la fel ca mulți alți executivi de top din România, este legată de schimbările de ordin fiscal și de lipsa de predictibilitate.
Pentru a obține în continuare creșteri sustenabile ale afacerilor, este esențială fericirea angajaților companiei, conform filosofiei de business pe care se ghidează Redeleanu, aflat din 2015 la cârma operațiunilor UPC România. Din 2016, el a preluat și conducerea UPC Ungaria după ce anterior a fost Chief Marketing Officer (CMO) al UPC România din 2013, CEO al Scandia Foods pentru doi ani și director de marketing al Unilever Rusia, Ucraina și Belarus.
„Sunt preocupat, în primul rând, de fericirea angajaților, totul pleacă de acolo. Nu există în ecuația aceasta o situație în care să ai un angajat nefericit care produce o experiență fericită unui client. Totul pleacă de la gradul de satisfacție al angajaților, care trebuie să fie urmat de gradul de satisfacție al clienților. (…) Noi am încercat să redefinim paradigma culturală, să regăsim un vector de valori care ne unește și care a însemnat un fundament pentru construcția pe termen lung a businessului. Cred foarte mult în acest lucru, orice manager trebuie să fie preocupat de fericirea angajaților, în primul rând”, adaugă Redeleanu.