FacebookTwitterLinkedIn

Evoluția companiei în 2016

Un singur cuvânt pentru evoluția Microsoft România în 2016: catalizatoare.

Microsoft traversează o perioadă de profundă transformare, atât la nivel internațional, cât și local. Tehnologia schimbă cu adevărat lumea, mai mult decât oricând și cu o viteză fără precedent. Microsoft nu mai este de câțiva ani doar compania care face Windows și Office.

Poziționarea noastră râmâne una puternică în zona de productivitate, dar posibilitățile pe care le oferă cloud-ul deschid orizonturi inimaginabile până de curând: de la căutarea unui tratament pentru cancer, până la scenarii de mobilitate pentru angajați, care transformă noțiuni precum „merg la serviciu”. Ne schimbăm în primul rând intern, mergând tot mai mult către o cultură a vânzării axată pe nevoile clientului, căruia să-i înțelegi provocările de zi cu zi și să propui soluții cu care va rezona și pe care probabil nici nu și le imaginează posibile prin tehnologie.

Cloud-ul oferă exact această posibilitate, dar paleta de soluții este atât de largă, încât efortul nu este unul mic. În tumultul zecilor de decizii pe care un executiv le ia aproape zilnic, este uneori dificil să obții acea fereastră de inspirație, în care să arăți cum o soluție pe care o știi îi poate deschide o nouă oportunitate de piață; iar noi asta căutăm în prezent: ferestre de oportunitate în care să le arătăm oamenilor puterea transformatoare a tehnologiei. Vedem deja rezultate extraordinare și vă pot spune că segmentul cloud reprezintă circa 30% din business-ul nostru, iar în prima jumătate a anului fiscal 2017, venitul din produse cloud a crescut cu 40% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Evoluția domeniului în 2016

Aș începe cu ceea ce ne-a impresionat plăcut. Am apreciat deschiderea guvernului față de tehnologie și impactul pozitiv și transformațional pe care aceasta îl poate avea. Poate nu vedem încă acest impact, dar viziunea e acolo. În anul 2016 – 2017, România trebuie să fie la un stadiu mult mai avansat de digitalizare. Iar un start târziu se poate transforma într-un avantaj competitiv, așa cum s-a intamplat cu fibra optică în cablu și rețelele de mare viteză care stârnesc încă uimirea unora, dacă ne uităm la controversa iscată de Bernie Sanders. Cloud-ul poate fi „a doua fibră optică” pentru România. În alt registru, Brexit-ul va rămâne un punct de referință pentru 2016, iar impactul, dacă nu este gestionat cu mare grijă, poate atinge orice domeniu.

Lucruri bune în România în 2016

În primul rând, reducerea TVA-ului aplicată din ianuarie 2016 cred că a dat un impuls de care România avea nevoie. Rămân discuțiile cu privire la creșterea economică sustenabilă, care de obicei nu e generată de consum, discuții absolut legitime, dar cred că trebuie să mai privim și partea plină a paharului.

Apoi, transformarea digitală a început să fie percepută ca o necesitate reală. Îndrăznesc să cred că avem și noi o contribuție aici și sunt bucuroasă, mai ales că vedem o tracțiune foarte bună în segmentul firmelor mici și mijlocii, care de altfel sunt motorul economiei sănătoase atât în UE, cât și local.

Politic, s-au transmis în continuare mesaje puternice împotriva corupției și s-a creionat tot mai mult ideea unor standarde de competență și integritate pentru ocuparea unor funcții înalte în aparatul de stat.

Măsuri bune ale Guvernului Cioloș

O să mă rezum la câte una din fiecare.

Noi, Microsoft, am sugerat aproape fiecărui guvern că numirea unui CIO guvernamental este o măsură care și-a dovedit eficiența în foarte multe țări unde suntem prezenți. IT-ul nu mai este doar o chestiune tehnică. Dacă i se dă prioritatea cuvenită, poate fi motorul unei creșteri economice exponențiale; cere viziune, aliniere și coerență. În contextul mondial actual, când digitalizarea este pilonul celei de-a patra revoluții industriale, gradul de transformare tehnologică dă măsura agilității și eficienței unei guvernări. Guvernul Cioloș a avut repede inițiativa de a numi un CIO – și a și făcut numirea.

Este nevoie urgentă de deblocarea fondurilor europene. Investițiile echilibrate, controlate și strategice pe care România le poate face cu ajutorul acestor fonduri pot susține creșterea economică la care cu toții privim ca la un ou fragil.

Așteptări de la noul Guvern

În toate calitățile pe care le am – mamă, profesionist sau simplu cetățean – văd prioritară investiția în educație. 60% joburi care nu există/alinere curricula la context actual. Viteza cu care lumea se schimbă cere o abordare flexibilă, iar pregătirea pentru învățarea pe tot parcursul vieții (LLL) este o prioritate pe agenda europeană, și nu degeaba.

Transformarea digitală a sectorului public ar trebui să rămână un punct important pe agenda noului guvern, deoarece o infrastructură modernă și interconectată poate debloca multe procese esențiale în bunul mers al economiei, în trnasabilitatea investițiilor și măsurarea impactului acestora. Gândiți-vă ce ar putea însemna analiza predictivă pe date structurate de dimensiunea și profunzimea celor pe care un guvern le are! Am avut invitat la Microsoft Summit în noiembrie unul din oamenii cheie în digitalizarea Estoniei și care ne spunea că actualmente, înființarea unei firme în țara lui poate dura între 7 minute și 2 ore. Acest timp de schimbări nu fac decât să pună în centrul atenției cetățeanul.

Și nu în ultimul rând, economia va crește sustenabil atunci când vor fi cu adevărat încurajate firmele mici, locale, antreprenoriatul. Tehnologiile cloud nu fac altceva decât să democratizeze aproape orice resursă și să îndepărteze o mulțime de bariere de intrare în aproape orice domeniu. Alături de o politică de încurajare a inițiativei la nivel de stat, putem vedea evoluții foarte frumoase. Desigur, aici intervine și educația. Un antreprenor încearcă în medie 2-3 proiecte până reușește. Este conceptul de “try, fail fast and learn from it”. Poate că școala noastră ar trebui să gândească un model în care elevii să fie încurajați să își asume eșecul și să treacă repede la următoarea încercare.

Strategia companiei pentru 2017

Strategia noastră, atât la nivel global, cât și local, este centrată pe rolul de catalizator pe care ni l-am asumat pentru clienții noștri în parcursul pe care fiecare îl caută pentru a rămâne relevant pe piață. De aceea, o mare parte din efortul intern este de a ne transforma noi, ca și organizație, de a deveni mai agili și mai pregătiți priorităților specifice ale clienților noștri din sectorul public sau privat în funcție de priorități, industrie și poziție în piață.

Microsoft România deține o divizie de suport, cea mai mare din EMEA, care angajează în prezent peste 700 de oameni în București și Timișoara, cu competențe tehnice foarte înalte. Vă pot spune că pregătirea de care beneficiază colegii noștri este foarte intensă și are o componentă solidă de soft skills. Planurile noastre pentru anul viitor sunt de a crește și mai mult această divizie.

Nu în ultimul rând, îmi propun să modelăm în continuare cultura organizațională în una agilă, dinamică, bazată pe apetitul pentru învățare și pe dorința de a explora noi posibilități. Este un obiectiv important, care credem că stă la baza atingerii tuturor celorlalte într-o industrie dinamică, precum cea din care facem parte.

Provocări globale în 2017

Primul lucru care îmi vine în minte este că trebuie să continuăm să credem în guvernarea de tip democrat, nu autocrat. Și îmi păstrez convingerea că America este leagănul democrației și că acest sistem va continua să regleze eventuale excese, cum a făcut-o și până acum. Asta dincolo de persoane. Percepția personală este că societatea americană dă un semnal că nu mai este atât de angajată civic (prin prezența redusă la vot), iar lipsa empatiei cu probleme sociale profunde a fost penalizată. Aceste lucruri ar trebui să preocupe tot mai mult politicienii de pretutindeni.

Citește ce au mai spus alți oameni de afaceri.