Cautare
, Staff

Editor-in-Chief Forbes România

Topuri |
|

Gabriel Zbârcea: Modelul prezentului, mai multă muncă pe bani mai puțini

Când avocatura devine un concurs de frumusețe, atenția la detalii și rigurozitatea fac diferența între câștigători și perdanți.
 aboneaza-te

A fost considerat, alături de ceilalți parteneri ai Țuca, Zbârcea și Asociații, unul dintre lupii tineri ai avocaturii. Acum, după ce a trecut cu bine de criza care a afectat puternic și piața de avocatură, poate fi considerat printre veteranii domeniului. „Ceea ce este elocvent este că nu ne-am rupt, firma a rămas solidă și am reuşit să ne adaptăm crizei economice. Am fost versatili, am venit cu diverse produse şi am rămas acolo, sus, între primele societăţi de avocatură“, sumarizează Gabriel Zbârcea, Managing Partner al Țuca, Zbârcea și Asociații (TZA) ultimii șase ani din perspectiva profesională. În acest răstimp, unul dintre segmentele care conta în încasările firmelor de avocatură, piața imobilară, s-a prăbușit.

Vezi care sunt previziunile lui Gabriel Zbârcea pentru următorii șase ani

„A trebuit să facem altceva cu echipa de avocaţi pe imobiliare. Am deschis un departament de insolvenţă, fac taxe, fac dreptul muncii, fac litigii. Am fost inovatori pentru că am deschis aceste linii de business”, explică Zbârcea, care sintetizează situația actuală a pieței avocaturii într-o singură frază. „Trebuie să fim atenți, să nu ne scape proiecte, să nu se strecoare erori în activitatea noastră, să spunem și să scriem doar ce trebuie sau cât trebuie, să fim riguroși în ceea ce redactăm, în opinii sau în pledoarii, dar și în privința chestiunilor administrative, contracte de asistență juridică și facturi”.

Practic, segmentul care performează acum cel mai bine este reprezentat de litigii, alte segmente interesante fiind, potrivit avocatului, „zona de competiție și corporate”. „Ce a stagnat a fost sectorul imobiliar şi energia. Au fost foarte multe proiecte, a fost un boom. Cei care nu mai făceau imobiliare investeau în energie regenerabilă. Dar după ce s-a schimbat legislaţia s-a constatat un regres. A fost o surpriză neplăcută, pentru că România are un potenţial energetic foarte mare şi ar trebui exploatat”, adaugă Zbârcea, care intuiește deja de pe acum următorul boom.

„În momentul de faţă, foarte important este ceea ce se întâmplă în piaţa bancară. Există clienţi importanţi, inclusiv noi avem nişte proiecte foarte importante pe zona de credite neperformante, se cumpără portofolii întregi”. Chiar și așa, onorariile avocaților sunt departe de cele din perioada dinainte de criză. „Dacă acum ceva timp aveam zece întâlniri şi prindeam șapte-opt contracte, acum am 12 întâlniri şi sunt bucuros dacă prind două contracte. Muncesc mai mult şi câştig mai puţin. Din perspectiva asta și aşteptările unui tânăr absolvent ar trebui să fie mai mici”.

Cum se va schimba însă o zi din viața lui Gabriel Zbârcea în următorii șase ani, pentru a face față noilor cerințe ale pieței de avocatură? „N-aş vrea să mă schimb foarte tare. Sport voi face în continuare, fac şi acum destul de mult sport, îmi petrec timp şi cu familia seara şi în weekenduri. Am început să nu mă mai întâlnesc cu clienţi în weekenduri. Cel mai grav lucru ar fi să mă deprofesionalizez, adică să fac mult prea multe lucruri adiminstrative şi de management şi mai puţine de avocatură în sine. E un pericol în ceea ce mă priveşte. Mi-ar părea rău, am fost un student bun şi am fost îndrumător pentru generaţii de avocaţi şi îmi doresc să fiu în continuare”.

Previziuni pentru 2021: Cum văd cei mai influenți antreprenori și manageri de companii din România evoluția următorilor șase ani

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii