Fulga Dinu (Immofinanz): „Mulți dintre chiriașii aflați în clădirile noastre nu au luat încă o decizie clară privind modul în care se va desfășura lucrul în cadrul companiilor lor pe viitor”
Irina Pană Ediția Tipărită Forbes România Coordinator of social media team and particularly interested in small businesses and young entrepreneurs (movers & shakers). Also, I edit the 30 Under 30 lists.
I graduated from University of Bucharest where I studied Journalism, Communication and Political Science.
Follow me on LinkedIn/Facebook/Instagram @IrinaPana or drop me an email at Irina.pana@forbes.ro
Deşi familia mea şi-ar fi dorit să devin avocat, având înclinaţii către ştiinţele exacte, am decis să plec în străinătate. Am făcut totuşi un an și jumătate de Drept, cât mi-a luat să aplic la cinci școli din New York, să fiu acceptată și să plec. Dupa absolvirea universității în America, visul vieții mele a fost să ajung pe Wall-Street. Am lucrat pe toată durata facultăţii, am fost meditator de matematică și franceză în timpul studenției, iar în ultimii ani am urmat un internship la Merrill Lynch, în divizia de private banking. Dar am considerat că acest job nu era «suficient» de Wall-Street și m-am mutat la JP Morgan, la divizia de împrumuturi sindicalizate”, își amintește Fulga Dinu. Cu toate că părea că visul american nu e numai un clișeu, ziua de 11 septembrie 2001 a fost un moment de cotitură nu doar pentru Statele Unite, ci și pentru Fulga Dinu, care a decis după acel moment să se întoarcă în țară.
Revenită în România, își dorea să activeze în sectorul bancar, însă la scurt timp a apărut o oportunitate care avea să deschidă calea unei cariere de succes în real estate. Dan Pascariu, unul dintre cei mai importanți bancheri români și liderul operațiunilor din România ale grupului austriac HVB, i-a transmis că austriecii tocmai își înființează o divizie de real estate, propunându-i să se alăture proiectului. Deși era un domeniu nou pentru Fulga, în trei ani, divizia a ajuns la finanțări de peste jumătate de miliard de euro. Practic, toate proiectele importante făcute în acei ani i-au trecut prin mână, de la magazine și mall‑uri, la clădiri de birouri, la cele mai importante proiecte rezidențiale ale momentului.
După o perioadă în care a ocupat mai multe poziții de conducere în industria de real estate, la începutul anului 2018 s-a întrezărit o nouă OPORTUNITATE. „M-am întâlnit cu unul dintre membrii boardului IMMOFINANZ și a fost o chimie extraordinară între noi. Și așa a început povestea IMMOFINANZ .”
În prezent, principala preocupare profesională a Fulgăi Dinu este direcția în care va merge piaţa imobiliară, cu precădere în ceea ce priveşte aspecte precum stilul de lucru, revenirea la birou și modul de a face shopping în era marcată de criza sanitară.
„Mulți dintre chiriașii aflați în clădirile noastre nu au luat încă o decizie clară privind modul în care se va desfășura lucrul în cadrul companiilor lor pe viitor. Am văzut cum au tot amânat să ia o decizie pe parcursul anului trecut, dar au amânat și pe parcursul acestui an. Perspectiva unui alt val pandemic în toamnă îi face, de asemenea, precauți”, explică Fulga Dinu, care confirmă că o variantă hibridă, care să implice o prezență parțială la birou a unora dintre angajați, pare a fi direcția către care optează mulți dintre chiriașii din clădirile de birouri IMMOFINANZ.
Fondul de investiții austriac IMMOFINANZ are acum în România un portofoliu de opt clădiri de birouri și cinci proprietăți de retail, cu o suprafață totală închiriabilă de 333,989 metri pătrați şi un grad de ocupare de 91,2%.
„În toată incertitudinea din jurul nostru, un trend pare clar. Așa cum se poate spune că pandemia a accelerat procesul de transformare digitală a companiilor, la fel se poate spune că a accelerat nevoia unor soluții de birouri flexibile, dar și a unor soluții adecvate fiecărui chiriaș în parte. Este foarte clar că nu vom renunţa la clădirile de birouri, ci vom schimba modul în care le folosim.” În această primăvară, IMMOFINANZ a anunţat o tranzacţie de răsunet pe piaţa imobiliară comercială locală, respectiv închirierea pe o perioadă de 25 de ani a uneia dintre clădirile din cadrul parcului IRIDE către grupul Provita, unul dintre principalii operatori de centre medicale din România.
Practic, Provita deschide un spital multidisciplinar în cei 11.000 de metri pătrați ai clădirii IRIDE | eighteen, recent modernizată. Noul spital va avea o capacitate de 110 paturi și șapte săli de operație. Inaugurarea spitalului este programată pentru primul trimestru din 2022, imediat ce lucrările privind adaptarea clădirii pentru noile funcțiuni va fi finalizată.
„Parteneriatul cu Provita e un succes pentru noi, iar tranzacţia semnată in aprilie este de o importanţă majoră pentru ambele companii, mai ales în această perioadă. Parcul IRIDE este un hub de business cu un potenţial fantastic în care, ca urmare a acestui acord, intenţionăm să aducem un nou tip de servicii care să confere zonei o mai mare diversitate și vizibilitate”, nota Fulga despre unicitatea tranzacţiei.
Tot pentru a răspunde acestui trend, IMMOFINANZ a accelerat strategia de implementare a unui nou modul de business în cadrul conceptului său de clădiri de birouri myhive. Acesta aduce o nouă experiență de lucru ca urmare a interconectării mai multor componente, de la designul modern al clădirilor, inspirat de lobby-urile hotelurilor de lux, infrastructura optimă, servicii diverse pentru chiriași, o comunitate activă și o abordare complet nouă a flexibilității.
Brandul se concentrează pe oferirea de soluții flexibile și personalizate, adaptate unor vremuri din ce în ce mai dinamice. Acest lucru necesită birouri care să se adapteze nevoilor și dorinţelor chiriaşilor, aflate în continuă schimbare. Prin urmare, flexibilitatea a devenit unul dintre pilonii principali ai brandului myhive. Această nouă componentă aduce un upgrade și oferă o gamă extrem de variată de opțiuni, pentru a putea satisface aproape orice tip de cerință. Astfel, chiriașii au posibilitatea de a încheia contracte pe termen lung sau scurt, de a beneficia de servicii de închiriere „all-inclusive”, de posibilitatea de relocare în oricare dintre clădirile aflate în portofoliul myhive şi de extinderea sau reducerea spațiului închiriat de la o lună la alta. Acest produs a fost deja implementat cu succes în Viena și Varșovia, iar în prezent se lucrează la implementarea acestuia în clădirile myhive din București.
În prezent, portofoliul IMMOFINANZ cuprinde patru clădiri myhive, iar anul acesta urmează să înceapă un amplu proces de modernizare a proiectului Victoria Park, din zona Băneasa din nordul Capitalei.
„Plănuim o investiţie considerabilă pentru a moderniza şi include şi această clădire sub umbrela brandului nostru deja devenit emblematic, myhive. În general, strategia noastră este de a transforma treptat toate clădirile din portofoliu în clădiri myhive, un concept foarte apreciat de către chiriaşii noştri şi care vine în întâmpinarea nevoilor lor, mai ales a celor apărute în era pandemiei: spaţii mai ample, facilităţi precum zone de relaxare, zone pentru activităţi fizice, flexibilitate în ceea ce priveşte spaţiile închiriate şi termenii contractuali.”
O altă piesă de rezistență din planul de investiții al IMMOFINANZ va fi începerea anul viitor a lucrărilor de modernizare a Bucharest Financial Plaza, una dintre clădirile de referință din centrul Bucureștiului, situată chiar pe Calea Victoriei. Clădirea, una dintre primele construcții moderne dezvoltate în Capitală, a fost cumpărată de IMMOFINANZ , pentru aproximativ 36 de milioane de euro.
La finalul anului 2024, când vor fi finalizate lucrările, proiectul va deveni un etalon pentru conceptul myhive, cu atât mai mult cu cât va fi una dintre puţinele clădiri de birouri la standarde ultramoderne din zona Centrului Vechi al Capitalei.
„Amplul plan de renovare și transformare a clădirii de birouri într-o proprietate modernă, de calitate superioară, sustenabilă, cu un design adaptat specificului zonei, va include și crearea unor spaţii verzi, precum şi a unei zone de retail ce vor deveni un punct de atracție pentru bucureşteni. Lucrările de renovare vor începe imediat după obținerea tuturor autorizaţiilor, respectiv în a doua jumătate a anului 2022, finalizarea lor urmând a avea loc în 2024.”
Însă nu doar spaţiile de birouri reprezintă continua preocupare a Fulgăi, parte din portofoliul pe care ea îl gestionează, cuprinzând şi o componentă importantă de retail. IMMOFINANZ deţine în România patru centre comerciale sub brandul VIVO! şi un parc de retail sub brandul STOP SHOP, astfel că permanenta adaptare a acestora la nevoile pieței reprezintă o componentă importantă a planului de investiții din perioada următoare.
Cel mai recent exemplu este proiectul VIVO! Baia Mare, aflat în plin proces de modernizare, care se va încheia spre finalul acestui an.
„Pe segmentul de retail, fără îndoială, activitatea majorității chiriașilor noștri a fost afectată de restricțiile impuse de criza sanitară, însă, în acest moment, traficul îşi revine în centrele noastre comerciale VIVO!. Pe de altă parte, parcurile de retail au fost avantajate datorită accesului direct din exterior, având posibilitatea de a funcționa imediat după terminarea perioadei de lockdown. De exemplu, numărul vizitatorilor din parcul nostru de retail STOP SHOP Botoșani a revenit rapid la nivelul anterior crizei.”
Fulga Dinu afirmă că grupul austriac a investit și va continua să investească sume importante în modernizarea centrelor comerciale. „În zona de retail, viitorul aparţine creării de experienţe unice, memorabile şi personalizate pentru consumatori. Este adevărat că, în ultima perioadă, shopping-ul online a crescut semnificativ, însa acesta nu poate înlocui experienţa pe care consumatorii o caută şi o pot avea doar în offline, ci doar vine în completarea acestuia.
Un semn bun al acestui an este că avem deja confirmări din partea unor branduri noi care se adaugă portofoliului nostru, oferind astfel o varietate mai mare de opțiuni clienților noștri.”
Chiar și în acest context, plin de incertitudini, Fulga Dinu are motive de optimism: implementarea unui model de business sănătos pentru IMMOFINANZ, unul dintre primele fonduri de investiții imobiliare intrate pe piața românească, cu aproape două decenii în urmă.
„Așa cum se poate spune că pandemia a accelerat procesul de transformare digitală a companiilor, la fel se poate spune că a accelerat nevoia unor soluții de birouri flexibile, dar și a unor soluții adecvate fiecărui chiriaș în parte. Este foarte clar că nu vom renunţa la clădirile de birouri, ci vom schimba modul în care le folosim” – Fulga Dinu, Country Manager Operations Immofinanz România
„Pe segmentul de retail, fără îndoială, activitatea majorității chiriașilor noștri a fost afectată de restricțiile impuse de criza sanitară, însă în acest moment, traficul îşi revine în centrele noastre comerciale VIVO!.” – Fulga Dinu, Country Manager Operations Immofinanz România
-91,2% este în prezent gradul de ocupare al proiectelor IMMOFINANZ din România
-333.989 mp este suprafața totală închiriabilă pe care o au proprietățile IMMOFINANZ din România
-Foto: Bucharest Financial Plaza va fi transformată într-o clădire modernă de birouri myhive, cu un design adaptat specificului zonei, ce va include spaţii verzi şi zone de retail.
-Provita va deschide un spital multidisciplinar în cei 11.000 de metri pătrați ai clădirii IRIDE | eighteen, contractul de închiriere fiind semnat pe 25 de ani.
Pentru a asigura buna funcționare a acestui site, uneori plasăm în computerul dumneavoastră mici fișiere cu date, cunoscute sub numele de cookie-uri. Apasand pe butonul de “Accept”, iti dai acordul pentru folosirea TUTUROR cookie-urilor. Poti apasa pe butonul "Setari Cookies" pentru a selecta individual cookie-urile.
Site-ul nostru (inclusiv varianta pentru dispozitive mobile) folosește atât cookie-uri de sesiune cât și cookie-urile persistente. Cookie-uri de sesiune vă permit să navigați de la o pagină la alta în cadrul site-ului nostru, precum și reținerea oricăror informații pe care le introduceți. Un cookie de sesiune este șters atunci când închideți browserul sau după o perioadă scurtă de timp. Cookie-uri persistente permit site-ul nostru să-și amintească preferințele și setările dvs. atunci când vizitați site-ul nostru în viitor. Cookie-uri persistente expiră automat după o anumită perioadă de timp.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
Aceste module cookie sunt folosite de noi si alte entitati pentru a va oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastra, atat in cadrul site-ului nostru, cat si in afara acestuia.
Un “Internet Cookie” (termen cunoscut si ca “browser cookie” sau “HTTP cookie” sau pur si simplu“cookie”) este un fisier de mici dimensiuni, format din litere si numere, care va fi stocat pe computerul, terminalul mobil sau alte echipamente ale unui utilizator de pe care se acceseaza Internetul. Cookie-ul este instalat prin solicitarea emisa de către un web-server unui browser (ex: Internet Explorer, Chrome) si este complet “pasiv” (nu contine programe software, virusi sau spyware si nu poate accesa informatiile de pe hard-disk-ul utilizatorului).