Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Forbes TOP 500 Miliardari 2019 – Daniel Dines este cel mai bogat om din România

Tehnologia este cea care poate schimba regulile jocului în aproape orice industrie. Cel mai bun exemplu este UiPath.  
01 Daniel Dines

                                                                                                 LOCUL 1

 

Pentru prima dată în ultimii ani, poziția de lider al clasamentului celor mai bogați români se schimbă: omul de afaceri Ion Țiriac a fost surclasat de Daniel Dines, fondatorul celei mai dinamice companii românești din prezent, și cea care a pus România pe harta mondială a tehnologiei.

Surpriza este cu atât mai mare cu cât UiPath, companie specializată în Enterprise Robotic Process Automation (RPA), tehnologie care automatizează activitățile repetitive efectuate de angajați, este un nume care până acum trei ani era prea puțin cunoscut. Bazele companiei au fost puse încă din 2005 de către Daniel Dines (CEO) și Marius Tîrcă (CTO), însă succesul a venit un deceniu mai târziu, când UiPath a atras prima finanțare, de 1,6 milioane de dolari. În aprilie 2017, compania anunța că obține o finanțare seria A, de 30 de milioane de dolari, de la Earlybird Venture Capital, Credo Ventures și Seedcamp, fonduri de investiții care au pariat pe companii precum Facebook sau Google, ducând compania la o evaluare de 110 milioane de dolari.

În luna martie a anului 2018, UiPath a luat prin surprindere industria locală de IT, cu jucători stabili, ajungând în atenția presei odată ce a devenit primul unicorn românesc (companie din tehnologie a cărei evaluare depășește 1 miliard de dolari – n. red.), după ce a atras o finanțare de 153 de milioane de dolari. Runda de finanțare care a propulsat compania la valoarea de peste 1 miliard de dolari a fost condusă de Accel, căruia i s-au alăturat doi noi finanțatori, CapitalG și Kleiner Perkins Caufield & Byers. De asemenea, și primii investitorii ai UiPath – Earlybird, Credo Ventures și Seedcamp, au participat în această rundă. Banii au fost folosiți pentru a accelera evoluția produsului UiPath și pentru a continua expansiunea globală cu birouri noi în Amsterdam, Houston, München, Paris, Seoul și Washington D.C. La momentul anunțului, Daniel Dines spunea că printre ingredientele reușitei s-au numărat: construirea unei echipe și culturi organizaționale puternice, setarea unei viziuni globale, atragerea unei echipe bune de specialiști, pătrunderea pe o piață mare, globală, și, poate cel mai important aspect enumerat – smerenia în business (humbleness – engl.): abilitatea de a rămâne umil, în ciuda reușitei.

Începând cu acel moment, UiPath a atins performanță după performanță. În septembrie 2018, reușea să obțină o nouă finanțare, Seria C, în valoare de 225 de milioane de dolari, care a dus compania la o evaluare de 3 miliarde de dolari. Această rundă a fost condusă de investitorul existent, CapitalG, alături de Sequoia Capital și Accel. UiPath a folosit finanțarea pentru accelerarea dezvoltării produsului, mărirea numărului de parteneriate și pentru a investi în oportunitățile de achiziție.

Pe 30 aprilie 2019, UiPath făcea un nou anunț important: compania a atras o nouă finanțare, Seria D, de 568 de milioane de dolari, ajungând la o evaluare record de 7 miliarde de dolari. UiPath a devenit, astfel, una din companiile de enterprise software cu cea mai mare creștere și una din cele mai valoroase companii de RPA din lume. UiPath a ajuns la 3.200 de angajați, în peste 30 de birouri din întreaga lume. Anul trecut, compania a generat venituri de 155 de milioane de dolari și estimează dublarea acestora, în 2019.

Într-un interviu exclusiv acordat din București ediției americane a revistei Forbes, Daniel Dines este ilustrat ca fiind miliardarul care schimbă fața industriei din care face parte. El este figura reprezentativă a creșterii din domeniul tehnologiei, care a readus speranța antreprenoriatului în Europa de Est.

„Bill Gates obișnuia să vorbească la Microsoft despre un computer pentru fiecare casă. Eu vreau un robot pentru fiecare persoană”, spunea Dines pentru Forbes.com. „El (Daniel Dines – n.red.) și-a asumat multe riscuri, știind că de cele mai multe ori va pierde, dar i-a plăcut să transforme pierderile într-o experiență din care să învețe ceva”, adăuga Marius Tîrcă.

Vargha Moayed, Chief Strategy Officer al UiPath, spunea, în cadrul evenimentului Forbes CEE Forum 2019, că elementul principal care a contribuit la dezvoltarea UiPath a fost un management de tip blitzscaling. Această idee, dezvoltată de fondatorul LinkedIn, Reid Hoffman, se referă la un set specific de practici menit să gestioneze o creștere foarte rapidă în viața unui start-up, etapă care poate aduce un succes foarte mare. Blitzscaling-ul este opus stilului de management tradițional, cu practici prudente, deoarece pune accent pe scalarea companiei într-un ritm care să surprindă piața.

„Secretul creșterii rapide este că am avut un fundament bun, o tehnologie bună care a răspuns la nevoile pieței. Pe lângă acest lucru, dezvoltarea atât de rapidă are de-a face cu abordarea, cu mentalitatea – noi am crezut cu tărie că putem fi lider global – și cu stilul de management blitzscaling. Ideea de blitzscaling este bazată pe renunțarea la lecțiile de management prudente, dacă te afli pe o piață precum cea de RPA este foarte important să devii rapid lider, pentru că în tehnologie trăim într-o lume unde «câștigătorul ia totul» (the winner takes it all – engl.)”, afirma Vargha Moayed.

Strategia UiPath vizează extinderea geografică, dezvoltarea parteneriatelor cu clienții deja existenți și creșterea numărului de procese care pot fi automatizate. Pe termen mediu, UiPath și-a propus să se listeze pe bursa NASDAQ. În plus, conform unui interviu acordat de Daniel Dines cotidianului francez „Les Echos“ în luna mai a acestui an, UiPath ar putea ajunge primul decacorn al Europei (prima companie care ajunge la o evaluare de peste 10 miliarde de dolari).

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii