Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Forbes TOP 500 Miliardari 2019 – Michael Schmidt: Reţeta germană

Revenit în ţară la începutul anilor 1990, Michael Schmidt a pus bazele Grupului Automobile Bavaria, care include cea mai mare reţea de dealeri din Europa Centrală și de Est pentru marca auto premium BMW.
 aboneaza-te
14 Michael Schmidt

                                                                                                 LOCUL 15

 

Născut într-un sat săsesc din judeţul Brașov, Michael Schmidt a plecat din ţară la începutul anilor ’80, împreună cu familia sa. În timpul studiilor universitare de la München, devine membru în Asociaţia Sașilor din Germania, fiind implicat în proiectele tineretului săsesc din cadrul grupului din München, al cărui președinte este ales în 1988.  În anul 1990, se întoarce în Transilvania și coordonează activitatea centrului social săsesc. În această perioadă, pregăteşte şi înfiinţarea Fundaţiei Saxonia şi structurarea acesteia ca viitor partener al centrului social săsesc, care avea ca scop sprijinirea persoanelor neajutorate din Transilvania. În anul 2010, anul în care a împlinit 50 de ani, Michael Schmidt a înființat Fundația Michael Schmidt, prin intermediul căreia desfășoară astăzi numeroase proiecte care vizează cu precădere restaurarea și revitalizarea patrimoniului săsesc în Transilvania.

A dezvoltat și extins an de an business-ul și vânzările auto, având în portofoliu mărcile BMW, MINI, Rolls-Royce și a ajuns, în anii dinaintea venirii crizei, să controleze una dintre cele mai puternice afaceri din domeniul comerţului cu automobile de la noi. A fost foarte aproape de o vânzare a afacerii, ceea ce ar fi reprezentat cea mai mare tranzacţie din domeniul comerţului cu mașini din România, dar „tot răul a fost spre bine“, după cum spune omul de afaceri. Practic, ultimul deceniu și jumătate a adus o dezvoltare puternică a grupului său de firme.

Astăzi, Michael Schmidt deține Grupul Automobile Bavaria și MHS Truck & Bus precum și Autohaus Michael Schmidt în Germania. Grupul Automobile Bavaria include cea mai mare rețea de dealeri din Europa Centrală și de Est pentru marca auto premium BMW. Începând cu anul 2001, Michael Schmidt a introdus pe piața din România camioanele și autocarele marca MAN și a dezvoltat Grupul MHS Truck & Bus. În anul 2006, achiziționează dealerii BMW din München, care au devenit Grupul Autohaus Michael Schmidt. La scurt timp, portofoliul grupului este îmbogăţit cu marca de lux Rolls-Royce.

Spre deosebire de alte afaceri din domeniul distribuției auto, grupul lui Michael Schmidt a crescut organic, fără excese și datorii foarte mari, fiind vorba aproape fără excepție de spații aflate în proprietatea sa, nu închiriate.

În plus, chiar dacă activitatea de import a mărcii BMW din România a fost preluată de la jumătatea anului 2007 de o sucursală  a grupului german, Michael Schmidt și-a extins operațiunile în Germania, prin achiziția mai multor dealeri din zona la sud de orașul München, care se aflau în dificultăți financiare.

De asemenea, în portofoliul său a intrat și marca de lux Rolls-Royce, prin deschiderea singurului showroom pentru acest brand din München și a unor service-uri în sudul Münchenului și în nordul Bucureștiului. Dincolo de pasiunea sa pentru marca britanică de lux, el a reușit să construiască și unul dintre cei mai apreciați dealeri de profil din lume, Schmidt Premium Cars.

Chiar dacă mașinile BMW sau Rolls Royce sunt componenta cea mai vizibilă a grupului de firme al lui Michael Schimdt, o pondere foarte importantă în afacerile sale o reprezintă camioanele MAN, distribuite în prezent prin intermediul celor opt centre din București, Brașov, Sibiu, Timișoara, Cluj-Napoca, Constanța și Bacău. Este cel mai mare şi mai performant distribuitor MAN din Europa Centrală şi de Sud-Est.

De altfel, prezența MAN în grupul său de firme îi permisese lui Schmidt să fie proactiv și să tatoneze o posibilă vânzare și să evite o situație precum cea din cazul dealerilor BMW.

În plus, MHS Truck & Bus, unicul importator în România al camioanelor şi autobuzelor MAN și al autocarelor Neoplan, a semnat un parteneriat de tip joint venture cu fabrica de autocamioane Roman pentru a produce în România platforme de transport auto multifuncţionale, în funcţie de necesităţile de echipare ale Armatei României. Cu alte cuvinte, grupul lui Michael Schmidt va achiziţiona componente de la MAN, care vor fi asamblate la Roman Braşov. Anul trecut, afacerile din România și Germania ale grupului fondat și deținut de Michael Schmidt au ajuns la nivelul record de peste 387 de milioane de euro, fiind vândute peste 7.600 de mașini și vehicule comerciale noi și second-hand. La mai bine de un deceniu după ce aproape că a fost pus la pământ, Michael Schmidt și-a revenit și este mai puternic decât oricând.

„Obiectivul nostru principal este consolidarea poziţiei de lider în cadrul reţelei BMW din România, prin continuarea investiţiilor în modernizare şi implementarea celor mai noi standarde BMW la nivelul reţelei”, a explicat Michael Schmidt.

În 2016, Michael Schmidt, înfiinţează Forumul de Cooperare Bilaterală Româno-German, asociaţie care promovează și consolidează cooperarea româno-germană la nivel cultural, social, economic şi științific. Pentru merite deosebite în dezvoltarea relaţiilor româno-germane și a conservării patrimoniului cultural al minorităţii germane în România, a fost decorat, în anul 2015, de către Excelenţa Sa Președintele Republicii Federale Germania, domnul Joachim Gauck, cu Crucea de merit în grad de cavaler a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania. Iar pentru activitatea sa din business, cât și pentru implicarea sa în promovarea culturii și a patrimoniului săsesc din România, a fost decorat, anul trecut, de către Ambasada României la Berlin cu distincția „100 de personalități pentru Centenar”.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii