LOCUL 19
Liviu Tudor este unul din vizionarii de pe piața spațiilor de birouri din România, dezvoltând Novo Park, unul din primele parcuri de birouri de mari dimensiuni din România. Complexul este situat în zona Pipera, din Capitală, care a devenit ulterior una dintre cele mai dinamice zone pentru dezvoltarea spațiilor de birouri.
Astfel, Liviu Tudor și firma sa de investiții și dezvoltare imobiliară Genesis Development au ajuns în atenția publicului în 2000, când a fost dat în folosință Novo Park, unul dintre primele spații de birouri de clasa A din țara noastră, situat în zona de nord a Capitalei. A urmat West Gate, în zona Militari, un alt complex imobiliar care a impus standarde și mai înalte pe piața dezvoltatorilor de spații de birouri.
Dezvoltatorul Genesis Development, controlat de Liviu Tudor, a fost primul jucător din hub-ul office Vest. Practic, acest hub a fost „inventat” de omul de afaceri Liviu Tudor. West Gate Business Park, ansamblu situat în cartierul Militari, cuprinde cinci clădiri de birouri, cel mai mare campus studențesc privat din țară (West Gate Studios) și 15.000 de metri pătrați de spații verzi exterioare. Odată cu dezvoltarea acestui proiect de anvergură, Liviu Tudor, președintele și fondatorul business-ului, a căpătat statutul de cel mai mare proprietar român de clădiri de birouri, proiectul ajungând la un portofoliu de 150.000 de metri pătrați. În ansamblul construit între 2009-2013, situat în zona Preciziei, din Vestul Capitalei, activează companii precum Siemens, Ericsson, Société Générale European Business Services, Alpha Bank Panasonic, Citi, Carestream Health, Medicover sau WNS. De altfel, potrivit informațiilor din piață, compania intenționează să extindă West Gate cu un proiect mixt, care ar urma să fie legat printr-un pasaj subteran de stația de metrou Preciziei.
Într-o perioadă în care companiilor le e tot mai greu să recruteze candidați potriviți și să-i păstreze în companie, clădirile de birouri precum cele construite de Liviu Tudor pot reprezenta un răspuns la această problemă cu care se confruntă angajatorul modern.
West Gate e unul dintre aceste exemple de spații de birouri construite după model occidental. În plus, complexul pune la dispoziția comunității de business o gamă mare de servicii şi facilităţi. Printre acestea se numără un centru medical, parcări dedicate, un restaurant, supermarket, spălătorie auto, mai multe cafenele, sală de fitness, dar și piscină exterioară, dotată cu pistă de alergare și rollerblading. Piscina exterioară din complexul West Gate e singura de acest fel dintr-un complex de birouri din România, a fost inaugurată în 2018 și a costat 1,5 milioane de euro.
Potrivit președintelui Genesis Development, în contextul în care pe piața clădirilor de birouri se înregistrează un boom vizibil, diferența va începe să fie vizibilă tot mai mult la nivel micro. Cu alte cuvinte, chiriașii vor decide tocmai în funcție de bonusurile pe care le oferă spațiul respectiv.
Liviu Tudor a sesizat o altă nișă neacoperită de restul dezvoltatorilor de spații imobiliare pentru închiriat și a decis să utilizeze o parte din spațiul din West Gate pentru amenajarea unei unități de cazare moderne. Companiile au astfel beneficiul de a putea să-și cazeze partenerii și colegii veniți din alte orașe sau țări pentru diverse traininguri chiar în incinta sediului.
„Este un proiect dezvoltat dintr-o nevoie reală, identificată în rândul companiilor din West Gate. Este mult mai ușor și mai productiv să-ți cazezi la numai trei minute de birou partenerii sau colegii veniți în delegație sau în training decât să îi plimbi prin tot orașul”, a precizat Liviu Tudor.
Studio One – Accomodation Suites, o unitate de cazare de patru stele în care a fost investită o jumătate de milion de euro, a fost inaugurată în 2018 și se bucură de o reală popularitate în rândul companiilor care au sediul în West Gate.
Liviu Tudor a absolvit Facultatea de Aeronautică de la Institutul Politehnic din București și a urmat cursurile London Business School. De mai bine de 25 de ani e implicat în afaceri și de peste 15 ani activează pe piața imobiliară. Omul de afaceri deține funcția de Președinte al EPF (European Property Federation), care reunește proprietarii de clădiri comerciale din Europa, cu o valoare de peste 1.500 de miliarde de euro. Liviu Tudor este și Președintele Patronatului Proprietarilor de Clădiri din România, asociație care reunește cei mai importanți investitori locali și internaționali activi pe piața de real-estate din România.