Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Forbes TOP 500 Miliardari 2019 – Iulian Dascălu: Dezvoltatorul de orașe

Iulian Dascălu este unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din țară, realizând investiții de sute de milioane de euro în proiecte imobiliare dezvoltate în orașe precum Cluj-Napoca, Iași sau Timișoara.
 aboneaza-te
051 RO30 Iulian Dascalu

                                                                                                 LOCUL 8

 

De numele omului de afaceri se leagă primul mall din afara Bucureștiului, dar și cele mai mari investiții în imobiliare din afara Capitalei. Iulian Dascălu, în vârstă de 51 de ani, a pus bazele Iulius Grup în urmă cu mai bine de două decenii. Primul centru comercial Iulius a fost inaugurat în 2000, la Iași, fiind unul dintre primele mall-uri inaugurate în România. Practic, atunci, în România mai funcţiona doar proiectul Bucureşti Mall al companiei turceşti Anchor Grup. Ulterior, Iulian Dascălu a construit o adevărată rețea națională sub brandul Iulius, care cuprinde centre comerciale în Iași, Timișoara, Suceava sau Cluj-Napoca și a fost în spatele altor proiecte imobiliare de anvergură.

Averea lui Iulian Dascălu a crescut direct proporțional cu proiectele dezvoltate de Iulius, dar și ca urmare a joint venture-ului făcut cu fondul de investiții Atterbury Europe.

În zona dezvoltărilor imobiliare, Dascălu poate fi perceput drept un deschizător de drumuri, din moment ce a fost primul proprietar român de mall și a fost protagonistul celor mai mari investiții imobiliare din afara Bucureștiului. Acesta a construit, în jurul Palatului Culturii din Iași, proiectul Palas, care cuprinde o suprafață construită de spații comerciale și de birouri de 270.000 de metri pătrați. Inaugurat în mai 2012, valoarea totală a investițiilor în proiectul Palas se ridică la circa 265 milioane de euro, fiind, la momentul construirii, cea mai mare investiție imobiliară din afara Bucureștiului.

„Strategia Iulius va viza, în continuare, o consolidare a proiectelor existente, atât în Timișoara, cât și în Iași, unde trebuie neapărat să mai construim 100.000 mp de spații de birouri, întrucât Iașiul, ca oraș universitar, crește foarte mult și există o cerere foarte ridicată în piață. Pe lângă spații de birouri vom adăuga și o zonă de parc și conexiuni noi cu arterele din oraș”, a precizat Iulian Dascălu.

Ulterior, în vara acestui an, companiile Iulius şi Atterbury Europe au inaugurat la Timişoara proiectul mixt Iulius Town, cea mai mare investiţie din regiune. „Orașul din oraș“, cum a fost supranumit Iulius Town, este primul ansamblu mixt din Vestul țării și şi cel de-al doilea din portofoliul companiei Iulius, după Palas Iaşi, fiind și cea mai mare investiție din regiune, cu o valoare totală de 442 de milioane de euro.

„În 2005, când inauguram Iulius Mall Timişoara, știam că nu ne vom opri aici, iar clienții noștri au confirmat această așteptare. Iulius Mall s-a integrat rapid în viața unui public care a depășit granițele ţării şi care a impus continuarea proiectului la o scară mult mai mare. Astăzi, Iulius Town este orașul din oraș, un proiect multifuncţional care generează valoare adăugată pentru comunitate şi întreaga zonă. Împreună cu partenerul nostru, compania Atterbury Europe, am dezvoltat un pol de business regional, care contribuie la dezvoltarea economică, dar şi un spaţiu cosmopolit de shopping şi relaxare, unic în România”, a declarat Iulian Dascălu.

Iulius Town a presupus integrarea Iulius Mall Timişoara într-un proiect amplu de regenerare urbană, completându-l cu funcţiuni de retail, office şi entertainment. Din valoarea totală a proiectului, până în prezent s-au investit 327 milioane de euro, incluzând Iulius Mall Timişoara, la care se adaugă alte 115 milioane de euro destinaţi dezvoltării celei mai înalte clădiri de birouri din România, aflată în construcţie. De asemenea, Iulius Town este o sumă de recorduri: cea mai mare suprafață de retail din afara Bucureștiului – 120.000 mp, 450 de magazine – și cea mai mare ofertă de spații de birouri clasa A din regiune – peste 100.000 mp. Traficul anual estimat pentru Iulius Town este de peste 20 de milioane de vizitatori. Tot aici va fi amplasată și cea mai înaltă clădire de birouri din România (de peste 150 de metri înalțime), care are ca termen de finalizare sfârșitul anului următor.

„Este un proiect de referință și pentru compania Iulius. Trebuie să vă așteptați la mult mai multe din partea noastră în viitor. Alături de partenerul nostru, Atterbury, noi ne concentrăm pe finalizarea celei mai înalte clădiri (n-red. UBC 0), la care avem un termen foarte scurt de timp pentru finalizare, care este programată pentru finalul anului următor”, susține Dascălu.

Apetitul pentru investiții al omului de afaceri pare să nu se oprească aici, din moment ce pe harta de interes a celui supranumit „regele mall-urilor“ a intrat de ceva vreme și Bucureștiul.  Când vine vorba de Capitală, omul de afaceri din Iași este de părere că Bucureștiul are nevoie de un proiect emblematic, care să se ridice peste nivelul a ceea ce s-a construit până acum și demn de o capitală europeană.

„Bucureștiul are nevoie de un proiect steag, peste tot ceea ce este în România, un proiect steag pentru Europa. Cred că este un moment bun să fie adus un proiect important în București. Ne uităm numai la proiecte mixte. Dacă dezvoltăm o simplă clădire de birouri, nu aducem valoare adăugată. Clădiri de birouri și galerii comerciale individuale sunt destule. Noi pe rezidențial nu suntem prezenți din același motiv, iar în București sunt 1-2 dezvoltatori buni pe segmentul de rezidențial. Sigur că se poate mai mult. Când ne apucăm noi de rezidențial, înseamnă că a crescut piața. Noi nu venim cu proiecte care nu aduc un plus orașului. Birouri sunt în București, e plin de birouri. Pentru o capitală europeană nu este suficient. Dacă ne uităm la alte capitale din regiune, precum Budapesta sau Praga, acolo sunt proiecte mult mai bune și complexe. Bucureștiul este într-o perioadă în care se pot consolida sume care să aducă un proiect foarte mare. Ne ducem acolo unde suntem convinși că vom avea cel mai bun proiect și unde suntem bine primiți”, explică fondatorul și președintele companiei Iulius.

Astfel, Iulian Dascălu nu exclude varianta ca în următorii ani compania sa să dezvolte un astfel de „proiect steag” pe terenurile pe care le deține în zona Expoziției din București. „Nu facem investiții speculative. Astfel, nu deținem terenuri decât dacă intenționăm să dezvoltăm ceva la un moment dat pe ele. Nu ne interesează investiții speculative. Căutăm investiții pe termen lung prin care să putem aduce plus-valoare orașului”.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii