Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Forbes TOP 500 Miliardari 2019 – Horia Ciorcilă: Apetit pentru risc

După ce anii de criză păreau să aducă agonia pentru Horia Ciorcilă, acum, la peste zece ani distanţă, omul de afaceri se situează la polul opus al emoţiilor.  
070 RO30 Horia Ciorcila

                                                                                                 LOCUL 16

 

Este unul dintre fondatorii Băncii Transilvania, cea mai mare bancă din sistemul local după active, însă până să ajungă pe culmile succesului, clujeanul Horia Ciorcilă a traversat și momente de cumpănă. Unul dintre acestea a fost criza financiară izbucnită în urma cu mai bine de un deceniu, despre care Horia Ciorcilă își amintește că a fost cea mai grea perioadă din cariera și chiar din viața lui, în contextul în care toate afacerile din România au fost nevoite să înfrunte unul dintre cele mai dure momente din istorie. Pentru a supravieţui acestui moment dificil, singura soluţie a Băncii Transilvania a fost să mizeze pe redresarea României, transformând un moment dificil într-o oportunitate de dezvoltare.

„Criza din 2008 a fost enormă. Nu eram pregătiţi. Nimeni din ţară nu era pregătit, nici măcar afară. Nu am văzut criza venind. La bancă, în 2008 am avut cel mai bun an posibil după care din 2009 au urmat anii pe care îi știţi. Abia atunci am început să vedem realitatea. Acesta a fost momentul adevărului. Și observi că fals era, în mare parte, ceea ce a fost până atunci. A apărut o nouă realitate. (…) Știam că nu putem face altceva decât să ne împrietenim cu clienţii noștri și să le spunem că trebuie să trecem prin asta împreună. Noi avem o singură ţară. Am văzut la polonezi în 2001, unde băncile străine s-au retras imediat pe fondul unei crize telecom. Au zis «gata, joaca s-a terminat, ne retragem și venim înapoi când va fi frumos». Și am fost convins că e clar că asta se va întâmpla și la noi. Nu aveam ce să facem decât să umplem golul și să fim noi alături. Pariul era inevitabil. Trebuia să pariem pe România că își va reveni. Am avut 5 ani extrem de complicaţi. A fost o experienţă de viaţă colosală“, preciza Horia Ciorcilă într-o discuție anterioară cu Forbes România.

Unda de șoc a colapsului Lehman Brothers nu a ocolit România, iar efectele acestui eveniment au fost puternic resimţite și de Banca Transilvania, care în acea perioadă era o bancă de pluton. Aceasta putea să ajungă la un pas de faliment, dacă nu ar fi primit un împrumut în valoare de 100 milioane de lei de la Banca Naţională a României, însă strategia de redresare s-a dovedit a fi de succes pentru actualul lider de pe piaţa bancară locală.

La un deceniu distanţă de la acest moment de cumpănă, Banca Transilvania a devenit liderul pieţei bancare din România. La evoluţia remarcabilă a Băncii Transilvania a contribuit atât dezvoltarea organică a grupului, cât și achiziţiile efectuate de-a lungul timpului, de la un portofoliu de credite de la Bank of Cyprus, până la jucători de top precum Volksbank (valoarea totală a acestei tranzacţii se ridică la 711 milioane de euro) sau Bancpost. În urma achiziţiei Bancpost, Banca Transilvania a ajuns cel mai mare grup bancar din România, depășind pentru prima oară ocupanta „tradiţională“ a acestui loc, BCR. Anii de după criză au adus evoluţii complet diferite pentru cele două bănci. Dacă BCR a avut o evoluţie modestă cu urcușuri și coborâșuri, Banca Transilvania, aflată la finele anului 2008 pe locul șapte în topul celor mai mari bănci după active, a crescut permanent. Astfel, de la circa 17 miliarde de lei în 2008, Banca Transilvania a fost cel mai dinamic jucător din top zece și a ajuns la active de peste 75,9 de miliarde de lei, după primul trimestru al acestui an, iar la nivelul întregului grup activele au atins valoarea de 78 de miliarde de lei. În 2018, Banca Transilvania a înregistrat un profit net de 1,21 miliarde lei, în creştere cu 2,8% față de 2017.

„Banca Transilvania a continuat să fie cel mai activ jucător din sectorul bancar, susținând economia României cu capital și datorită competențelor acumulate în cei 25 de ani de existență, aici, în țara noastră. În decursul acestor ani am crescut baza de capital a băncii capitalizând profitul anual, venind cu majorări de capital cu bani de la acționari, luând împrumuturi subordonate așa încât să ținem mereu un ritm alert al creditării tuturor categoriilor de clienți – de la IMM-uri, start-up-uri, la populație”, afirmă Horia Ciorcilă, Președintele Consiliului de Administrație BT.

Cu toate că Banca Transilvania este cea mai importantă realizare din CV-ul lui Horia Ciorcilă, omul de afaceri a fost implicat și în alte businessuri. Ciorcilă mai este cunoscut pentru faptul că a înfiinţat Astral Telecom, preluată ulterior de UPC, dar și pentru că a pus bazele companiei producătoare de mezeluri Maestro, achiziţionată de Caroli. În prezent, Horia Ciorcilă este implicat și în câteva proiecte de real estate, dar derulează și proiecte în zona de office-rezidenţial.

De altfel, Horia Ciorcilă și-a majorat participația și la SIF Moldova. La începutul lunii mai a anului 2019, Horia Ciorcilă mai avea 1,55 milioane de acţiuni la SIF Moldova, echivalentul unei investiţii de circa 2,1 milioane de lei. Astfel Ciorcilă, 55 de ani, şi-a majorat valoarea investiţiei cu 75% la SIF Moldova de la începutul anului 2019 încoace, iar numărul de acţiuni cu 54%. La sfârșitul anului 2018, fondatorul Băncii Transilvania avea 1 milion de acţiuni la SIF Moldova. De asemenea, cel care a pus piatra de temelie a Băncii Transilvania crede că, în viaţă, sunt oportunităţi care trebuie ratate, precizând că un antreprenor are ca principală caracteristică o apetenţă deosebită pentru curiozitate și risc.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii