Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Forbes TOP 500 Miliardari 2019 – Augustin Oancea: În ofensivă

Tinmar, cel mai mare furnizor privat de energie din ţară, a gestionat cu succes criza energetică din 2017 și accelerează planurile de dezvoltare din România și din afara ţării.  
20 Augustin Oancea

                                                                                                 LOCUL 20

 

În 2009, Tinmar devenea prima companie românească înregistrată pe Bursa Europeană de Energie (EEX), făcând trading pe 23 de piețe internaționale. Între timp, Augustin Oancea, unul dintre cei mai puternici și discreți antreprenori români, a transformat Tinmar în cel mai mare furnizor privat de energie din România. Compania furnizează servicii integrate – energie electrică, produse petroliere și gaze naturale – destinate consumatorilor industriali și casnici.

„De-a lungul celor 19 ani de activitate ai companiei Tinmar Energy, au existat mai multe decizii importante. În 2017, Europa a fost lovită de o criză energetică. România nu a fost protejată în timpul crizei și în acel an ne-am confruntat cu constrângeri și probleme în ceea ce privește finanțarea externă și noile reglementări. Energia electrică era tranzacționată la prețuri mult mai mari decât de obicei. Am luat decizia de a stabiliza businessul punând accent pe profitabilitate și siguranță în detrimentul cotei de piață”, spunea recent Augustin Oancea pentru Forbes România, într-unul dintre puținele sale interviuri din presa românească.

El afirma că anul 2019 reprezintă pentru Tinmar Energy un an de consolidare din toate punctele de vedere, strategia grupului constând în atingerea unui volum de 1 milion de clienți rezidențiali, recuperarea cotei de piață, post crizei energetice din 2017 și a portofoliului de clienți din segmentul B2B, continuarea expansiunii pe piața gazelor naturale, „unde în acest moment livrăm o cantitate echivalentă în Mwh similară celei din piața de energie electrică. În acest an, sectorul energetic a fost afectat de modificări legislative destul de importante. Cu toate acestea, pot spune că am reușit să gestionăm cu succes aceste schimbări și să implementăm în timp util procesele necesare pentru a putea fi un furnizor de încredere și transparent.

Piața electricității din România a fost liberalizată în 2017 pentru consumatorii casnici, și tocmai de aceea fondatorul Tinmar consideră importantă informarea consumatorilor despre posibilitatea de a face „switch‑ul”. „Indiferent de piața pe care funcționăm – consumatori casnici sau corporate, piață reglementată sau liberă –, putem oferi clienților noștri cele mai bune prețuri și servicii. Consumatorii trebuie să afle despre ce opțiuni au în ceea ce privește furnizarea de utilități, motiv pentru care ne-am concentrat pe informarea corectă a consumatorilor, organizând și participând la evenimente de profil. Focusul nostru este conștientizarea consumatorului.” Practic, odată cu intrarea pe piața de retail, grupul și-a aliniat strategia la două tipuri de nevoi. „Prioritatea noastră este să ne asigurăm că relaționarea flexibilă de care au nevoie clienții industriali este perfect aliniată cu abordarea prietenoasă, lipsită de griji, pe care piața de retail o cere. Planificăm să lansăm o campanie de comunicare în această toamnă, menită să aducă în atenția consumatorilor casnici beneficiile de care se pot bucura odată cu alegerea unui nou furnizor de energie electrică și gaze naturale. Tinmar Energy este un integrator modern de utilități și aceasta a fost baza viziunii noastre începând din 2017, de când am intrat în acest segment de piață.”

O altă componentă importantă a strategiei de dezvoltare a grupului o reprezintă energia regenerabilă. Tinmar Energy deține șase parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de 50 MW. „Dorim să continuăm investițiile susținute în acest sector și intenționăm să ne dublăm capacitatea de producție, până la finalul lui 2020, ajungând astfel la 100 de MW.“

În ceea ce privește dezvoltarea diviziei de business Tinmar Oil, de-a lungul celor aproape două decenii de activitate, Tinmar și-a rafinat modul de operare, majorând gradul de complexitate al operațiunilor curente, fiind un jucător activ pe platforme internaționale de hedging pentru produse petroliere. „Ne-am susținut ritmul de creștere constant și, începând cu anul 2018, ne-am diferențiat nu doar ca trader de produse petroliere, dar și ca importator, având în plan să deschidem două depozite de carburanți la nivel național. Prin divizia Tinmar Oil le promitem clienților noștri un partener flexibil, competent și prompt pentru afacerea lor. Le asigurăm livrare rapidă de produse de calitate și prețuri competitive. Clienții noștri beneficiază de un grad înalt de flexibilitate în gestionarea operațiunilor financiar‑comerciale.”

Când vine vorba despre „rețeta succesului”, omul de afaceri are un răspuns simplu, dar eficient. „Într-o piață europeană competitivă, companiile românești trebuie să muncească din greu și să dea dovadă de profesionalism pentru a câștiga respectul în piață. Din punctul meu de vedere, pentru a avea succes ca antreprenor privat, trebuie mai întâi de toate să ai viziune. Apoi, trebuie să fii motivat, ambițios și inovator. Regula de aur pe care am urmat-o de-a lungul vieții este: «Dacă vrei să ai succes, nu urma calea bătută de alții».”

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii