Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Forbes TOP 500 Miliardari 2019 – Andrei Diaconescu și Victor Căpitanu: Investiţii câștigătoare

În anii de după criză, Andrei Diaconescu și Victor Căpitanu au făcut pasul decisiv și au pus bazele celui mai important dezvoltator de proiecte imobiliare rezidenţiale de lux, pentru ca ulterior să atace și celelalte sectoare ale pieţei imobiliare.  
105 RO30 Andrei Diaconescu Victor Capitanu

                                                                                                 LOCUL 9

 

Era anul 2009 când Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, doi dintre fondatorii casei de investiții Capital Partners, cumpărau cu un milion și jumătate de dolari un teren pe malul lacului Floreasca.

Imobiliarele au fost dintotdeauna în atenția celor doi, atât prin natura meseriei, cât și din perspectivă investițională. „Am cumpărat terenuri pe lângă București încă dinainte de aderarea României la NATO. Erau vremuri în care terenurile își dublau repede valoarea, chiar și într-un an de zile. Ulterior am început să ne implicăm și în dezvoltarea unor blocuri de mici dimensiuni, dar în calitate de investitori”, declara Victor Căpitanu. Cei doi lucraseră împreună în cadrul unor bănci cu acționariat elen (Alpha Bank, Bancpost), și au înființat la jumătatea anilor 2000 casa independentă de investment banking Capital Partners, alături de Vlad Bușilă, ulterior atrăgându-l în echipă și pe Doru Lionăchescu.  Erau, așadar, experimentați în privința fuziunilor și achizițiilor sau a finanțărilor pentru corporații sau proiecte imobiliare de ordinul zecilor și sutelor de milioane de euro.

Chiar și compania lor, Capital Partners, a fost, la un moment dat, aproape de a fi vândută către Piraeus Bank, într-o tranzacție care ar fi trebuit să le aducă celor patru partneri, pentru pachetul majoritar de acțiuni o sumă de ordinul zecilor de milioane de euro. Criza a adus după sine o prăbușire a pieței de fuziuni și achizții și, implicit și a interesului pentru companii de investiții și intermedieri financiare.

Au înțeles astfel, pe propria piele, că este mai bine să fii activ într-o piață în care să ai destinul în propriile mâini și să fii mai puțin expus la influențe externe. „Având în vedere că i-am ajutat pe mulți să progreseze, am înțeles că, fundamental, businessul în imobiliare este simplu dacă respecți câteva reguli simple”, declara recent Andrei Diaconescu, care pune accentul pe disciplină. „Este vorba, în primul rând, de locație. Apoi, trebuie să fii foarte atent la cerere, să ai produse adaptate la cerere. Nu în ultimul rând, noi cumpărăm doar ce putem dezvolta, pentru că nu vrem să rămânem cu terenurile”.

Pasul decisiv în transformarea celor doi bancheri de investiții în dezvoltatori imobiliari a fost proiectul rezidențial exclusivist din zona lacului Floreasca, de 68 de apartamente, dezvoltat pe terenul cumpărat în anul 2009, în plină criză, la preț de discount.

În prezent, One United Properties are în lucru proiecte de birouri de 150.000 de mp, cumulând investiții de 220 milioane de euro.

„Pe lângă șantierul de la One Tower, demarăm în această toamnă două mari proiecte: One Cotroceni Park, 80.000 mp, și One Verdi Park, 20.000 mp, cumulând investiții totale de 220 milioane de euro”, susține Andrei Diaconescu.

Strategia este de a dezvolta comunități în proiecte cu funcțiuni mixte, ce concentrează facilități și beneficii într-un singur concept: apartamente premium și de lux, birouri de clasă A, spații comerciale ce deservesc componentele de birouri și cea rezidențială, spații verzi și facilități pentru sport și petrecerea timpului liber.

„Observăm un trend ascendent pentru revitalizarea fostelor platforme industriale ale Bucureștiului, în proiecte ce îmbină moștenirea istorică și culturală a locurilor respective cu arhitectura contemporană și tehnologii moderne de construcție”, a precizat Victor Căpitanu, co-fondator One United.

Un alt element cheie din strategia dezvoltatorului este divizia de office, condusă de unul dintre cei mai influenți și discreți oameni de afaceri locali în segmentul spațiilor de birouri, Ionuț Dumitrescu.

Lucrările de construcție la One Tower din ansamblul One Floreasca City sunt în grafic, turnul a ajuns la nivelul P+12, urmând să fie livrat în trimestrul IV 2020. Vecinătatea cu parcul Floreasca, priveliștea panoramică asupra lacului, precum și pre-certificarea clădirii LEED Platinum V4 sunt doar câteva dintre elementele de atracție ale proiectului.

La One Cotroceni Park dezvoltatorul a început lucrările de demolare și este în așteptarea autorizației de construcție pentru un business park cu suprafața de 80.000 mp, un concept inovator pentru companiile în căutarea unei soluții de eficientizare a sediului.

Proiectul One Cotroceni Park este unic pe piața de birouri bucureșteană, cu beneficii precum: localizarea în interiorul inelului central al orașului și acces direct la metrou, suprafețe generoase per etaj, terase rooftop gardens, zonă de retail de dimensiunea unui mall, spații verzi, zone pentru activități sportive în aer liber și o vedere panoramică asupra vecinătăților – Palatul Cotroceni, Grădina Botanică sau Palatul Parlamentului. Termenul de livrare este trimestrul IV 2021.

Cel de-al treilea proiect, One Verdi Park, prevede construcția a două turnuri, unul de birouri și unul rezidențial, într-o zonă consacrată, pe b-dul Barbu Văcărescu. Cele două turnuri vor fi conectate de un spațiu comercial la parter. Pentru acest proiect, dezvoltatorul dă startul în această toamnă lucrărilor de construcție, livrarea fiind estimată pentru primul trimestru al anului 2022.

Recent Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu și-au mai diluat deținerea în firmă, cifrată acum la 86%, după ce au atras 24 de investitori în companie, majoritatea antreprenori locali. „Am atras în ultima perioadă mai mulți antreprenori români în acționariat, e o metodă relativ ieftină de finanțare. Oricum e de preferat obligațiunilor. Prima emisiune de obligațiuni, de 20 de milioane de euro pe care am derulat-o, a fost subscrisă în totalitate de un investitor polonez, dar e o metodă scumpă de finanțare. De aceea, preferăm băncile sau atragerea de acționari în companie”, a adăugat Victor Căpitanu.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii