Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Forbes TOP 500 Miliardari 2019 – Anca Vlad

Grupul Fildas-Catena, fondat de Anca Vlad, cea mai puternică femeie din business-ul românesc, a încheiat anul 2018 cu afaceri la un nivel record.
12 Anca Vlad

                                                                                                 LOCUL 12

 

Fildas Trading, companie fondată de Anca Vlad în 1991, a înregistrat în 2018 cel mai ridicat nivel al rezultatelor financiare. Astfel, cifra de afaceri a Fildas Trading a ajuns, în 2018, la valoarea de 3,6 miliarde de lei, fiind cea mai mare de la înființarea firmei. Afacerile companiei au crescut cu circa 36% față de 2017. Profitul net raportat la finele anului trecut s-a situat la peste 109 milioane de lei, cu aproape 6% mai mare față de anul precedent. Fildas Trading este o companie stabilă, capitalurile proprii ale acesteia fiind de 280 milioane de lei la 31 decembrie 2018.

Fildas Trading este cel mai mare jucător de pe piața autohtonă de distribuție a produselor farmaceutice și operează 14 depozite la nivel național, cu o suprafață totală de circa 30.000 de metri pătrați: două depozite centrale – în București (Mogoșoaia) și Pitești – și 12 centre logistice regionale. Este compania cu cel mai mare număr de depozite din piața farmaceutică românească. Ultimul depozit regional a fost deschis la jumătatea acestui an, la Craiova, în urma unei investiții de peste 1,5 milioane de euro. Noul depozit, cu o suprafață de 2.000 de metri pătrați, deservește farmaciile şi spitalele de pe raza judeţelor Dolj, Gorj şi Mehedinţi. În anul 2018, Fildas Trading a avut 1.000 de angajați. Compania dispune de o flotă de transport formată din 130 de autoutilitare și 12 camioane de mare tonaj.

În anul 2017, Fildas Trading a intrat în premieră în Top 500 al celor mai mari firme din Europa Centrală și de Est, clasament realizat de compania de consultanță și analize economice COFACE, plasându-se direct pe locul 335, cea mai bună poziție a unei firme românești nou-intrate în top. Fildas Trading a fost desemnată trei ani la rând True Leader (pentru 2015, 2016 și 2017) de către ICAP România (ICAP România este membră a agenției de credit rating ICAP Group, una dintre puţinele companii acreditate de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Piețe ca „Agenţie de Credit Rating”).

Fildas Trading se bucură și de recunoaștere internațională, compania fiind nominalizată la categoria „Ones to Watch” din Top 50 Global Challengers, o inițiativă a Citi Private Bank și Campden Wealth, care celebrează creșterea globală a afacerilor de familie, așa cum este și Fildas. Nominalizarea este cu atât mai importantă cu cât Fildas Trading este una dintre cele doar două companii din Europa de Est prezente în acest studiu.

Grupul deținut de Anca Vlad a pus bazele rețelei de farmacii Catena în anul 1999. Cu peste 800 de farmacii la nivel național, peste 5.500 de angajați și peste 5 milioane de clienți fideli, Catena este în prezent cea mai puternică rețea de retail farmaceutic din țară și unul dintre cele mai puternice branduri românești. „Farmacia inimii” este, în același timp, și „Farmacia tuturor românilor”.

În ultimii ani, Fildas și Catena au primit mai multe premii și distincții din partea unor prestigioase instituții și publicații economice de profil. În octombrie 2019, Fildas-Catena a primit premiul pentru „Cea mai mare creștere pe piața de distribuție a medicamentelor” din România.

Firma Med-Serv United (retail farmaceutic), parte a grupului Fildas‑Catena, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 379 de milioane de lei și un profit de peste 35 de milioane de lei. Afacerile acestei firme au crescut cu aproape 40% față de 2017, în timp ce profitul s-a majorat cu circa 30%.

Anca Vlad face parte din prima generație de antreprenori români de după 1989. Este vicepreședinte al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), organizație apolitică ce susține și încurajează capitalul românesc. În ultimii trei ani, Anca Vlad a ocupat primul loc în „TOP 50 Forbes cele mai influente femei din România“.

Activitatea antreprenoarei Anca Vlad nu se concentrează doar pe afacerile farmaceutice. Ea susține artele în România prin Galeria de Artă Contemporană Senso și prin sprijinirea multor artiști români. Fundația „Fildas Art” are în derulare proiecte ce privesc aducerea în atenția publică a artiștilor naționali și a creațiilor acestora. În această vară, Stagiunea Estivală a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” a fost susținută de Farmacia inimii – Catena, prin Programul „Catena pentru Artă” și a reunit cele mai de succes spectacole din repertoriul actual al teatrului care aniversează 100 de ani de la înființare.

Pe de altă parte, grupul Fildas – Catena se implică în acțiuni sociale și de caritate, sprijinind constant mai multe fundații, printre care „Salvați Copiii! – România” (care militează pentru drepturile și protecția copilului în România), Fundația OvidiuRo (a cărei misiune este ca fiecare copil sărac să beneficieze de educație timpurie de calitate) și Light into Europe (o fundație de caritate româno-britanică, ce susține dezvoltarea de proiecte dedicate copiilor și tinerilor cu deficiențe senzoriale). De asemenea, grupul farmaceutic susține organizația de caritate HOSPICE Casa Speranței (care oferă gratuit servicii specializate de îngrijire a copiilor și adulților diagnosticaţi cu boli incurabile) și Fundația Renașterea (un stindard al luptei împotriva cancerului de sân și al conștientizării importanței prevenirii acestei grave afecțiuni).

În iunie a.c., Catena-Farmacia inimii a fost alături de oamenii care au cel mai mult nevoie de ajutor, participând la cel mai important eveniment caritabil al anului organizat de HOSPICE Casa Speranţei – Balul Edelweiss. Suma strânsă în cadrul evenimentului a fost destinată serviciilor gratuite de îngrijire paliativă la domiciliu a bolnavilor din Capitală.

De-a lungul timpului, grupul fondat de Anca Vlad a susținut reprezentanții României în diferite competiții sportive și muzicale naționale și internaționale. A susținut financiar și producția cinematografică românească, fiind, printre altele, sponsor al Festivalului de Film Anonimul și Les Films de Cannes a Bucharest, precum și al mai multor producții cinematografice de succes.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii