Cautare
, Contributor

Afaceri |
|

Forbes Small Business: Cât a investit o tânără într-o afacere cu lavandă

Cu greu și-ar fi putut imagina cineva, în urmă cu câțiva ani că, în România, culturile de lavandă vor fi la mare căutare.
Lavanda

Spre deosebire de Tudor și Irina Panait, Loredana Duma, o tânără antreprenoare din Bacău, a început acest business din dorinţa de a continua munca depusă de părinţi în domeniul agriculturii. Având la dispoziţie un teren agricol, un capital propriu pentru iniţierea afacerii şi sfaturile potrivite din partea tatălui agricultor, ideea afacerii în domeniu a venit oarecum firesc. Aşadar, la începutul anului 2014, tânăra a luat decizia de a se axa pe cultivarea de lavandă. „Fiind încă o piaţă în dezvoltare, cu puţină concurenţă, este nevoie de foarte multă informare legată de beneficiile acestei plante”, afirmă ea. Pe baza unei documentări solide de la o specialistă în domeniu, în luna mai a anului trecut a trecut la plantarea primilor butaşi pe teren.

Deşi lucrează de opt ani pe o poziţie de conducere într-o companie multinaţională, dorinţa de a avea propria afacere a determinat-o să se îndrepte spre lumea antreprenoriatului. Riscul pe care îl presupune acest tip de afacere este un factor pe care tânăra şi l-a asumat. „Crescând în mediul agriculturii am ştiut că nu e uşor şi uneori depinzi de natură, dar în acelaşi timp este un domeniu care va avea întotdeauna succes”, mai spune tânăra antreprenoare. A pornit cu o suprafaţă de un hectar (20.000 de plante), unde totul a fost realizat manual, pentru a nu se folosi erbicide împotriva buruienilor. „Cultivarea lavandei pe suprafeţe mari necesită muncă şi investiţii, plecând de la întreţinerea culturii până la recoltare, iar mai apoi valorificare”, subliniază ea.

VEZI MAI MULTE POVEȘTI DESPRE MICI AFACERI

Afacerea a pornit cu o investiţie de 8.000 de euro, însă ulterior s-au adăugat şi alte cheltuieli legate de producţie şi întreţinere. Pentru început, sursele de finanţare au fost din fonduri proprii, însă antreprenoarea şi-a propus, accesarea unor fonduri europene sau a unui credit bancar pentru a dezvolta businessul. În cele patru luni de activitate din 2014, compania „Piacere di Lavanda” a înregistrat o cifră de afaceri de 2.500 lei (adică puțin peste 500 de euro), iar pentru 2015 antreprenoarea estimează o cifră de afaceri de cel puțin 10.000 de euro și un profit de 3.000 de euro.

În prezent, Loredana Duma ţine piept celui mai dificil moment de la lansarea afacerii, însă se arată optimistă. Începând din al doilea an de producţie, recolta este mai mare decât variantele de desfacere utilizate până acum – florării, decoraţiuni, distilare, distribuţie ulei en detail – însă reuşeşte să menţină în echilibru cheltuielile, înregistrând chiar şi o creştere mică a cifrei de afaceri de la lună la lună, în contextul „unei pieţe româneşti relativ neinformată încă asupra beneficiilor acestei plante”.

În aceeaşi perspectivă optimistă, antreprenoarea preconizează amortizarea completă a investiţiei iniţiale după anul al treilea, atunci când planta ajunge la maturitate, iar afacerea se va extinde. În toamna acestui an, ea plănuieşte deschiderea unui magazin cu produse exclusiv din lavandă, în centrul Bacăului, după modelul celor întâlnite în Vest, fiind singurul de acest tip din zonă. Tânăra speră ca, la un moment dat, să ajungă să inaugureze primul lanţ de magazine de acest gen din România.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii