Cautare
, Contributor

Afaceri |
|

Forbes Real Estate 2016 – Affan Yildirim, director general Anchor Grup

I-am întrebat pe cei mai importanți jucători din real estate care sunt opiniile și planurile acestora pentru acest an și dincolo de el. Aflați răspunsurile lui Affan Yildirim, director general Anchor Grup 
 aboneaza-te
articol

2016 este un an foarte important pentru noi deoarece am lansat proiecte în toate sectoarele pieței imobiliare în care activăm: spații de birouri, retail și rezidențial. Anchor Grup a dezvoltat prima clădire de birouri integrată într-o zonă a unui spațiu comercial, ca un proiect de utilitate mixtă (Anchor Plaza Offices în 2007) și acum am făcut istorie din nou prin transformarea unei zone de retail în spații de birouri, lansând Plaza România Offices (10,6 mii de metri pătrați). Convertirea unei părți din zona comercială într-o zonă office a venit firesc, după ce am identificat sinergia dintre un spatiu de birouri și o destinație de petrecere a timpului liber, cu toate facilitățile incluse. Noi suntem primii care au făcut un spațiu de birouri într-un mall, creând astfel beneficii pentru angajații chiriașilor noștri: toate serviciile pe care le oferă un mall – de la cumpărături, restaurante, petrecerea timpului liber la zonă de parcare și spălătorie auto – sunt la dispoziția lor. Unul dintre motivele din spatele deciziei noastre a fost, de asemenea, că, din punct de vedere imobiliar, spațiile de birouri vor fi vedetele anului 2016. Acum, Mega Image este principalul chiriaș pentru Plaza România Offices și suntem în negocieri cu alți potentiali chiriași, ceea ce dovedește că prognosticul nostru a fost unul corect.

Citește și despre Globalworth, finanțare de 180 mil. euro

Mai mult decât atât, 2016 este anul în care am relansat cele două mall-uri din București după un proces complex de renovare și reconfigurare, primul de acest gen în România, care să fie derulat în timp ce ambele centre comerciale au avut porțile deschise către public. Renovarea, în care am investit 26 de milioane de euro, a avut un efect bun, dovedit de faptul că, în timpul acestui proces de renovare complex, rata de ocupare a crescut la 95% în Plaza România și la 96% în București Mall. De asemenea, credem în potențialul puternic al segmentului rezidențial în acest an, motiv pentru care am lansat spre vânzare un nou bloc de apartamente, parte a complexului rezidențial

Vezi primele case showroom din România

InCity Residences. Cele 129 de apartamente din clădire sunt de 13 tipuri diferite, iar suprafața lor variază de la 63 la 265 de metri pătrați. Apartamentele din noua clădire de 17 etaje, inclusiv triplexurile, pot fi rezervate începând din luna februarie, iar proprietarii se vor putea muta începând din toamna acestui an. Peste 15% din spațiile de locuit au fost deja achiziționate.

Piața imobiliară în prezent

Deoarece suntem prezenți pe piața imobiliară din România de mulți ani, Anchor Grup a contribuit la numeroase schimbări în ceea ce privește spațiile de locuit. Ceea ce am observat recent este că, pentru a satisface nevoile clienților, un dezvoltator trebuie să ofere mult mai mult decât un spațiu de locuit. Clienții au preferințe mai diverse și mai rafinate – acesta este unul dintre motivele pentru care am investit în triplexuri – și vor să facă parte dintr-o comunitate, având posibilitatea de a se bucura de noi experiențe odată ce cumpără un apartament. Prin urmare, având în vedere creșterea cererii pentru spații de locuit premium, am mers mai departe: oferim spații generoase de locuit în centrul orașului și facilități adaptate celor mai exigente gusturi, având în același timp parteneriate cu unii dintre cei mai respectați furnizorii de servicii de lifestyle.

Citește cum sinergia dintre business și ecologie dezvoltă noi fundamente a imobiliarului românesc

Sectorul de retail pe termen mediu

Conform unei analize efectuate de Jones Lang LaSalle, în primele luni ale anului 2016, tranzacțiile care implică spații de retail au generat 28 de milioane de euro, cu o creștere de 30% față de același interval din 2015. Spațiile de birouri vor fi esențiale pentru afacerile imobiliare în acest an, în timp ce retail-ul înregistrează o creștere constantă, care va continua, probabil, pe termen lung.

Schimbările făcute la București Mall și Plaza România

Lucrările de renovare au fost necesare, având în vedere faptul că vorbim despre primul centru comercial modern din România – București Mall, construit în 1999, și Plaza România, cu o istorie de 12 ani. Scopul renovărilor a fost de a revitaliza aspectul mall-urilor noastre, fiind în concordanță cu tendințele actuale și cererile clienților.

Anchor Grup a investit peste 26 de milioane de euro în renovarea celor două centre comerciale. Suma este împărțită aproximativ egal între București Mall și Plaza România. Principalele schimbări au vizat o mai bună utilizare a spațiului, atât pentru clienți, cât și pentru chiriași. La București Mall, am adăugat noi fațade clădirii, fântâna emblematică a fost renovată și noi terase au fost amenajate. În Plaza România, am făcut prima conversie a unui spațiu comercial într-un spațiu de birouri, prin lansarea Plaza România Offices. În ceea ce privește chiriașii, Plaza România va continua să creeze experiențe prin intermediul celor 28 de magazine noi, dintre care trei urmează să se deschidă în curând. În București Mall există 24 de magazine noi, dintre care două urmează să fie deschise în curând. Mai mult decât atât, Kahve Dunyasi, Ritazza Café și Debenhams pot fi găsite exclusiv în centrele noastre comerciale.

Rolul imobiliarelor pentru economie

Cele două segmente vor fi, în același timp, motoare care stau la baza creșterii economice și a indicatorilor economiei. În ceea ce privește domeniul imobiliar, segmentul rezidențial și cel de spații de birouri arată semne de creștere. Trebuie să luăm în considerare faptul că această creștere s-a bazat în 2015 pe disponibilitatea băncilor de a finanța proiecte de construcții și imobiliare, disponibilitate ce pare să scadă în prezent. Pe de altă parte, CBRE CEE Market Outlook 2016 estimează că 2016 va fi un an bun pentru imobiliare, că cifra de afaceri a dezvoltatorilor va crește și că investițiile imobiliare sunt recomandate.

Impactul infrastructurii rutiere

Impactul infrastructurii rutiere este destul de semnificativ, deoarece ambele sectoare depind de aceasta pentru transportul de materiale. Problemele cu infrastructura creează întârzieri și instabilitate în aprovizionare atât pentru domeniul imobiliar, cât și al construcțiilor. Infrastructura actuală nu este lipsită de probleme, dar acestea pot fi rezolvate în viitorul apropiat prin intermediul unei mai bune absorbții a fondurilor UE și a unor investiții publice constante și substanțiale, care ar putea să accelereze construcția de autostrăzi.

Alte segmente cu impact pozitiv

Creșterea economică puternică a României a dat deja un impuls semnificativ pieței imobiliare și de construcții, la fel de mult ca și creșterea veniturilor generate de evoluția PIB-ului. Desigur, domeniul bancar joacă un rol important din punct de vedere al finanțării, iar schimbarea TVA-ului referitor la proprietăți a stimulat și mai mult piața imobiliară și de construcții.

Rolul autorităților

Credem că autoritățile joacă un rol esențial în stimularea ambelor sectoare. Pentru a realiza acest lucru, absorbția fondurilor UE ar trebui să fie încurajată, având în vedere faptul că există fonduri și spațiu pentru creștere pe această parte. De asemenea, autoritățile ar trebui să accelereze realizarea proiectelor naționale.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii