FacebookTwitterLinkedIn

Iașiul ocupă locul 9 în clasamentul Forbes Best Office Hubs 2019, fiind aceeași poziție pe care a ocupat-o și în urmă cu un an. Stagnarea Iașiul a fost cauzată, în principal, de puținele spații de birouri livrate pe parcursul ultimului an. La finele primului semestru al anului trecut, stocul clădirilor de birouri moderne din Iași era de 180.000 de mp, iar în 2019 acesta va crește cu doar 20.000 de mp, atingând pragul de 200.000 de mp, arată datele unui raport al companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. În ceea ce privește rata de neocupare, aceasta s-a situat la nivelul de 5% anul anterior, iar chiriile variază între 12 și 13 euro/mp.

Cu toate acestea, stocul office din Iași aproape că s-a dublat pe parcursul ultimilor șase ani, plecând de la un stoc de puțin peste 100.000 de mp în 2013. Această evoluție s-a datorat, în cea mai mare parte, Grupului Iulius, companie controlată de omul de afaceri Iulian Dascălu, a cărui avere este estimată la 1,1 miliarde de lei, potrivit ediției din 2018 a Forbes 500.  Prin intermediul companiei Iulius, Dascălu a reușit să schimbe fața Iașiului, ansamblul mixt Palas Iași devenind cea mai importantă reușită din CV-ul omului de afaceri.

Numai în anul 2016 Iulius Grup a livrat două dintre cele mai mari clădiri de birouri moderne din Iași (UBC 5 și UBC 6), care cumulează 24.000 de mp. Prima clădire din UBC Iași a fost inaugurată în 2010, iar de atunci și până în prezent, acest ansamblu a ajuns la șase clădiri complet operaționale, care fac parte din proiectul multifuncțional Palas, poziționat în apropiere de Palatul Culturii.

Aici își au sediul peste 50 de companii, naționale și multinaționale, pentru care lucrează aproximativ 6.000 de angajați. Oamenii care lucrează în cele şase clădiri UBC beneficiază de acces facil la o varietate de servicii în interiorul ansamblului Palas, precum parcare subterană, spații de recreere, parc și discounturi la food court, restaurante, cafenele şi magazine, în baza programului „Card Partener”. Iulian Dascălu i-a convins și pe cei de la Amazon să se mute aici, mai exact, în UBC 5, unde gigantul retailului online a închiriat o suprafață de 13.000 metri pătrați. Amazon are, de mai mulți ani, un birou de dezvoltare IT la Iași, pentru care lucrează 400 de persoane, iar compania are în plan extinderea activităților locale.

Cea mai mare livrare anunțată pentru 2019 în orașul celor 7 coline este cea a proiectului Baza 3 Office, dezvoltat de Iașiconf, clădirea urmând să aibă între 5.300 de mp și va fi livrată în al doilea trimestru al anului. În 2019 vor demara lucrările la ansamblul Ideo II, dezvoltat de Tester Group, iar acesta va avea o suprafață închiriabilă de 10.000 de mp. Așadar, ținând cont de numărul mic de livrări estimat pentru perioada următoare, Iașiul își va continua perioada de stagnare și ar putea fi depășit de alte centre de birouri în Forbes Best Office Hubs 2020.