
Managerilor de companii le place să vorbească despre inovație – un cuvânt tot mai des întâlnit când vine vorba de planurile și strategiile lor de viitor. Chiar dacă inovația se face cel mai des remarcată în domeniul tehnologiei, ea există și atrage investiții în absolut toate celelalte domenii și industrii.
Trăim într-o lume în continuă schimbare, în care vorbim tot mai mult despre dispozitivele interconectate, tranzacții în bitcoin, intervenții chirurgicale minim invazive, imprimante 3D, mașini care se conduc singure etc. Puși în fața unor transformări atât de dinamice, antreprenorii și managerii dezbat adesea problema implementării unei „culturi a inovației”.
VEZI AICI RĂSPUNSURILE CELOR MAI IMPORTANȚI ANTREPRENORI ȘI DIRECTORI DE COMPANII DIN ROMÂNIA
Dar, uneori, din dorința de a-și demonstra capacitatea în dezvoltarea unei astfel de culturi, apare riscul de a da greș, mai ales atunci când în spatele acestei dorințe nu se află un plan bine pus la punct. Spre exemplu, uneori există impresia că inovația ține doar de o idee bună. Ideile bune se nasc nonstop. Ceea ce transformă o idee bună într-un business de succes este mai degrabă partea de execuție, iar o etapă fundamentală a procesului de execuție constă într-o detaliată cercetare de piață, susțin analiștii Forbes.com. Tot în lista celor mai des întâlnite greșeli, când vine vorba de crearea unei culturi a inovației, întâlnim: tendința de a urma modele deja create în industrie, în loc de a căuta modalități de diferențiere sau, o altă greșeală întâlnită, supraestimarea feedback-ul pozitiv primit inițial din piață. Pentru ca toate aceste greșeli, care de cele mai multe ori duc la pierderi financiare în companii, să fie evitate, inovația ar trebui privită ca o disciplină și studiată ca atare, metodele și rezultatele fiind măsurate cu atenție. Nu în ultimul rând, inovația ar trebui transformată într-o disciplină obligatorie, nu într-una opțională. În felul acesta, mitul conform căruia inovația ține doar de creativitate va dispărea.
Forbes România i-a întrebat pe câțiva dintre cei mai importanți manageri de companii prezente în România, din diferite domenii, cum văd ei rolul inovației în industriile din care fac parte, cum sprijină ei procesul de inovație și ce rol joacă eșecul în tot acest proces. Răspunsurile lor ne arată că de atenția acordată inovației depinde practic existența în piață a unei companii, că așteptările consumatorilor sunt din ce în ce mai mari și mai greu de satisfăcut. Cât despre eșecul în inovație, majoritatea managerilor intervievați sunt de părere că în acest caz eșecul nu poate fi privit altfel decât într-o manieră pozitivă. Mai exact, ceea ce am fi tentați să numim eșec în inovație, nu este altceva decât o etapă din care poți să înveți și care în final face parte din drumul spre succesul proiectului.