Cautare
, Forbes Staff

Forbes Heroes |
|

Forbes Heroes 2017, Cătălina Ponor: O gimnastă de aur

A început gimnastica la patru ani. În prezent, cu o experiență de 26 de ani în sport, din care 16 petrecuți în cantonamente, mărturisește că a stat mai mult într-o cameră de hotel decât acasă.
 aboneaza-te
Catalina Ponor

Cătălina Ponor a făcut istorie și a câștigat  medalia de aur la Campionatele Europene de Gimnastică de la Cluj, anul acesta, alături de Marian Drăgulescu, care a obținut medalia de aur la sol.

Desigur, campioana noastră deține un palmares impresionant, demn de respect și recunoștință, în care a adunat zeci de medalii, printre care se numără cele cinci medalii olimpice, din care trei sunt de aur, 13 medalii europene – opt dintre acestea fiind de aur – și șapte medalii la campionate mondiale.

Citiți aici poveștile celor 16 eroi prezenți la evenimentul Forbes Heroes 2017

Probabil că mulți dintre noi am auzit și am urmărit prestațiile Cătălinei la Olimpiade, la Mondiale sau Europene, dar nu toți îi cunoaștem povestea și modul cum pasiunea, dăruirea, disciplina și dorința au făcut din Cătălina Ponor o triplă campioană olimpică. Ambiția acesteia este o lecție pentru noi toți, devotamentul ei și perseverența sunt motivele rezultatelor sale de aur, iar în spatele acestora se află o muncă titanică.

Sportiva a povestit, în cadrul evenimentului Forbes Heroes din acest an, că în viața unui gimnast sunt și momente grele, pe care fără ambiție nu le poți depăși. Mărturisește că „atunci când spun greu, ajungi și la momentul în care uneori rămâi fără antrenor și ajungi să te antrenezi, într-un fel, singur.“

Citiți aici poveștile celor aproape 50 de eroi prezenți la edițiile Forbes Heroes din 2014, 2015 și 2016

Cătălina Ponor vorbește despre sportivi, în general, dar ajunge să detalieze cele două retrageri ale sale. Prima a fost de patru ani, iar cea de-a doua de trei ani. S-a retras pentru că, spune ea, avea nevoie de relaxare și de liniște pentru a se putea remonta. Una dintre retrageri a fost din motive medicale, fiindcă, după cum afirmă Cătălina, sportivii întâmpină multe probleme de sănătate pe parcursul carierei lor.

În 2004, a câștigat două medalii de aur la Olimpiadă, iar după retragerea din 2007 a spus: „«Nu vreau să mai văd sala. Gata, mă retrag. Am probleme de sănătate și nu vreau să mai văd sala, este mult prea mult pentru mine și cred că este suficient cât am stat prin cantonamente, câte sacrificii am făcut, nu mai este nevoie să revin în gimnastică.» Deoarece vârsta mea deja creștea.“

Spune că „să faci gimnastică la 29 de ani este greu. De ce? Pentru că noi începem de la o vârstă foarte fragedă, iar organismul nostru este uzat și undeva pe la 19 ani deja te consideri bătrân în sportul acesta, din păcate.“

Cătălina Ponor se consideră norocoasă, deoarece organismul ei a ajutat-o să treacă peste toate aceste obstacole, reușind să își îndeplinească visul, acela de a fi tot mai sus.

Constată, de altfel, un dezinteres tot mai crescut în rândul copiilor de a practica sport, dar îi sfătuiește pe micuți și pe părinții acestora, să vină în sala de sport, pentru că „niciodată nu știi de unde sare iepurele, iar copilul își poate descoperi o pasiune, un talent și, de ce nu, poate ajunge într-o zi precum marii campioni ai României“.

Cătălina Ponor îi sfătuiește pe părinți să își susțină copilul în practicarea gimnasticii, așa cum și ea a avut suport din partea mamei sale, dar constată și aici un dezinteres tot mai crescut. „Chiar dacă pare că nu-și doresc la fel de mult cum ne doream noi, sperăm să reușim să aducem în sport ceea ce e bun și ceea ce e frumos, să reușim să aducem gimnastica undeva sus, din nou, aducând medalii României“.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii