FacebookTwitterLinkedIn

Andrei Avădănei (28 de ani), CEO al Bit Sentinel, se numără printre cei mai cunoscuți specialiști în securitatea informatică din România. În ultimii doi ani, el a fost implicat, în calitate de consultant, în diverse proiecte de blockchain & cybersecurity, fintech, rețele sociale și platforme de schimb valutar. De asemenea, este acționar în diverse organizații și membru în inițiative locale și europene. A făcut parte din comitetului consultativ GovITHub, o inițiativă guvernamentală pentru digitalizarea instituțiilor publice din România, oferind asistență guvernului României în strategiile naționale de IT și de digitalizare. Tânărul specialist a înființat DefCamp, cea mai mare conferință de securitate IT din Europa Centrală și de Est (mai mult de 1.400 de participanți din 45 de țări și 60 de speakeri din întreaga lume). În plus, este și președintele Centrului de Cercetare în domeniul Securității Cibernetice din România.

În anul 2015, a lansat compania Bit Sentinel, care se ocupă cu securitatea site-urilor și platformelor digitale. „Ne ducem la companii pentru a ne da doar hackeri, dar suntem plătiți pentru a le găsi «bubele» și ei să le poată repara”, precizează cu ironie Andrei Avădănei. Aceste «bube» au devenit tot mai complicate pe măsură ce tehnologia se dezvoltă. El și colegii săi au o misiune dificilă de a le explica clienților ce înseamnă cybersecurity și efectele catastrofale pe care le au atacurile cibernetice asupra platformelor digitale. Este nevoie de multă răbdare în această chestiune, atât din partea specialiștilor, cât și a clienților. Pentru că, în esență, securitatea informatică ține de viața personală a fiecărui utilizator de internet. În ciuda dezvoltării tehnologice, este foarte greu să găsești oameni în companii, care să dețină setul de cunoștințe necesare pentru a rezolva eficient și rapid aceste atacuri.

Andrei Avădănei face parte din generația „Forbes 30 sub 30” 2016, proiect care îi premiază pe cei mai merituoși tineri, lideri sau antreprenori, din mediul de business autohton. În domeniul securității cibernetice, competența se câștigă atât prin proiectele realizate, cât și prin certificarea profesională. Astfel, tânărul antreprenor deține certificate OSCE, OSCP și CISA.

Dar ce anume l-a atras pe Andrei Avădănei în domeniul tehnologiei informației? În familia sa nu există nimeni de la care să moștenească ori să fi preluat această pasiune. Nici n-a fost influențat de vreo carte sau un articol de specialitate. Andrei Avădănei își amintește: „A fost un joc – Counter-Strike 1.6. În acea perioadă de început am jucat foarte mult acest joc. La un moment dat, pentru că nu aveam bani să particip în competiții, mi-am zis să trișez. Așa încât, la un moment dat, m-am trezit că am fost banat și am rămas și fără cont și fără cei 15 dolari cât plătisem contul respectiv. Întrebarea mea fost atunci cum aș putea să creez o jucărie care să treacă de barierele de protecție ale jocului și eu să pot să joc în continuare.” S-a gândit la această „jucărie”, dar n-a încercat s-o facă. De la această întrebare, atenția i s-a îndreptat către alte probleme: cum să faci un virus sau cum să găsești vulnerabilitățile site-urilor? În timpul liceului, a participat la peste 30 de concursuri de informatică, încurajat de diriginta sa, profesoară de informatică, obținând fie punctaje maxime, fie punctaje foarte mici. Totul sau nimic! – a fost deviza sa de participare.

Mai târziu, a fost atras de așa-numitele comunități de underground din domeniul tehnologiei (grupuri de haking), asumându-și rolul de „educator” și moderator. Unii vorbeau despre cum să furi carduri, alții despre cum să repari defectele site-urilor. Aceste discuții l-au ajutat foarte mult pe Avădănei. „Am descoperit că dacă puteam să explic cuiva ce știam atunci reușeam să învăț și eu mai bine acel subiect”, mărturisește antreprenorul. Acolo, a învățat și ce înseamnă puterea unei comunități. Dar n-a fost suficient. A venit o vreme în care Avădănei a decis s-o ia pe cont propriu, cum se spune. S-a apucat să scrie și pe blog, ajungând la peste 1.300 de articole despre limbaje de programare, securitate IT și tot felul de lucruri pe care le experimentase până atunci. A învățat ce înseamnă să facă un eveniment, să facă parteneriate, să pună la punct mecanisme de promovare, blogul său atingând peste 5.000 de cititori pe zi.

În cariera sa de specialist, Andrei Avădănei a experimentat foarte multe lucruri. Dar la finalul fiecărei etape, a tras linie și a socotit ceea ce învățase și cum ar putea să-și valorice cunoștințele acumulate. În fapt, aceasta este „rețeta succesului” lui Andrei Avădănei: să acumulezi experiențe și să aplice cunoștințele dobândite.

Vezi cum arată generația Forbes Heroes 2018