FacebookTwitterLinkedIn

Florinela Cîrstina ocupă, momentan, funcția de director al Spitalului Medicover şi Quality & Regulatory Medical Director al Medicover România, oferind expertiză și consiliere în proiectarea și dezvoltarea politicilor spitalului și ale clinicilor Medicover. Însă, în trecut, a petrecut ani de zile în țări aflate în curs de dezvoltare și în zone de război, unde a implementat diferite politici și practici medicale. A coordonat echipe în Afganistan, Irak, Somalia, Papua Noua Guinee sau Sierra Leone, unde a gestionat situații de criză.

Totul a început cu o bursă primită pentru a-și termina rezidențiatul în Anglia, acolo unde Florinelei Cîrstina i s-a propus să meargă într-o bază militară din Bagdad, pentru trei luni.

Cele trei luni au depășit un an, timp în care aceasta a făcut evacuări militare din zone de război și evacuări ale personalului civil.

A simțit că vrea mai mult, așa că a hotărât să meargă în Kabul, Afganistan, unde a fost responsabilă de evacuări ale persoanelor rănite și repatrieri și unde a învățat cât de important este să lucrezi în echipă.

„Ce am învățat în zona de război a fost lucrul în echipă, lucrul cu oamenii, faptul că vrei sau nu, trebuie să-ți încredințezi fiecare moment al vieții tale în mâinile celor cu care lucrezi”, a spus Florinela Cîrstina pe scena celei de-a cincea ediții a Forbes Heroes.

Vezi cum arată generația Forbes Heroes 2018

După ce și-a încheiat misiunea în Afganistan, a mers în Papua Noua Guinee, acolo unde a suferit un șoc cultural și unde a învățat foarte multe lecții de viață. Apoi a mers în Somalia.„Probabil Somalia a fost pentru mine șocul ca medic cel mai mare, având în vedere că am realizat că așteptările noastre, a celor care mergeau să ofere ajutor în zona aceea sunt total nerealiste pentru ceea ce se întâmpla acolo”, a adăugat aceasta. Ulterior, Florinela Cîrstina s-a mutat în Sierra Leone, unde a oferit consultanță pe boli tropicale, lucrând foarte mult cu autoritățile. Mărturisește că a fost pentru prima dată când faptul că este româncă a ajutat-o, deoarece câțiva oficiali din Ministerul Sănătății din Sierra Leone erau absolvenți ai Facultății de Medicină din Craiova.

„Acesta a fost avantajul meu când a izbucnit epidemia de Ebola în 2014, în care puțină lume știe câți oameni au murit. (…) Am insistat foarte mult pentru a se institui starea de urgență. Din nefericire pentru mine, am stat 12 luni în Sierra Leone, neputând să plec, din cauza faptului că eram în contact cu oameni bolnavi”, a spus Florinela Cîrstina.

Ea a subliniat, pe scena Forbes Heroes, că ar trebui să facem ceea ce ne dorim cu adevărat și să îndepărtăm orice bariere impuse. „Zilele trecute, directorul medical al Medicover m-a întrebat ce m-a frapat în Africa și mi-am amintit că vedeam în fiecare dimineață pâlcuri de copii care mergeau la școală, cu cămăși albe și cu un zâmbet pe față. Fericirea acelor copii, că primesc educație, fericirea oamenilor care zâmbeau pe stradă și făceau cu mâna m-au învățat că atunci când faci ceea ce îți dorești, faci foarte bine – asta aș vrea să vă transmit. Câteodată poate este bine să ieșim din barierele pe care ni le impunem noi sau societatea și să facem ceea ce simțim că facem cel mai bine”, a fost mesajul transmis de medic.