
Ioan Istrate visa încă din copilările cu ochii deschişi la o lume mai bună. A început să meargă la olimpiade şi să se bucure de beneficiile de a chiuli legal de la ore. Îşi folosea timpul ca să citească ceea ce i se părea lui interesant, iar universul său creştea pe măsură ce descoperea lucruri noi.
A ales să studieze la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE Bucureşti, unde a intrat fără examen de admitere, pe baza rezultatelor de la olimpiadele şcolare din timpul liceului. A absolvit facultatea în 2011 şi ulterior, a absolvit şi un Master în Geopolitică, tot la ASE. A lucrat consultant la A.T. Kearney şi PwC, iar apoi ca Project Manager de New Business Development în cadrul Telekom.
Fiind atras de experienţele NASA, a plecat din România în vara anului 2015, după ce a fost admis cu o bursă de merit în programul de MBA din UCLA. La evenimentele la care participa intra în discuţie cu antreprenorii de care era interesat, pentru a le prezenta ideile sale. I-a abordat pe cei de la XPRIZE, un ecosistem de inovare, o organizaţie a cărei misiune este să aducă schimbări majore pentru umanitate, prin catalizarea unor industrii noi sau revitalizarea celor existente. Oameni precum Elon Musk fac proiecte inovatoare la XPRIZE, folosind resursele şi oamenii de aici. Totul a culminat cu câștigarea XPRIZE Visioneers în 2016. Ioan a fost selectat pentru o competiție internă din cadrul XPRIZE, menită să creeze următoarea generație de proiecte globale. În cadrul echipei de trei persoane, el a creionat Avatar XPRIZE, următorul proiect major al organizației, lansat în februarie 2018. Este o competiție globală, menită să dezvolte o nouă tehnologie – avatare, prin care utilizatorii se pot conecta instant în terminale robotice, transportându-și practic conștiința oriunde, instant.
„În cadrul proiectului, ne-am propus să demarăm o comunitate globală formată din companii mari de tehnologie din SUA și Japonia, dar și start-up-uri de robotică și laboratoare de cercetare. Personal, am modelat impactul economic și social al unei astfel de tehnologii, și cum se vor adapta piețele de robotică, AI și tehnologie, în general. Mai important, împreună cu echipa, am visat, realist, la o lume în care distanțele dintre oameni și oportunități vor fi reduse, sau inexistente și la tot potențialul pe care acest lucru îl oferă“, spune Ioan Istrate.
Uşor copleşit de colegii săi cercetători, oameni de ştiinţă şi antreprenori, a muncit și a călătorit mult pentru a crea designul aşteptat. Crede că în zece ani primul produs va fi lansat pe piaţă. Astfel, un bolnav aflat în orice colţ al lumii va putea fi operat de o echipă de medici specialişti, aflată într-un alt colţ al lumii, asistată fiind de medicii aflaţi lângă pacient.
Vezi cum arată generația Forbes Heroes 2018
Întregul parcurs al lui Ioan Istrate a fost presărat cu momente de cotitură. S-a adaptat fiecărei situaţii şi şi-a depăşit limitele. A abordat limitele cu energie și curaj, căutând să învețe din propriile greșeli. Câştigarea XPRZIE Visioneers a însemnat mai mult decât lansarea unui nou proiect. A învăţat de la unele dintre cele mai bine pregătite persoane pe care le-a cunoscut, a putut interacţiona cu liderii unor companii, antreprenori de top şi lideri publici din SUA. Pe plan personal, a realizat că mergem spre o lume mai deschisă, în care utilizarea potenţialului uman se va face din ce în ce mai mult, indiferent de locaţie, educaţie formală sau alte aspecte. El este de părere că în România avem tot ce trebuie pentru a face parte din mişcarea aceasta globală.
A combinat experienţele profesionale cu pasiunea pentru călătorii şi a lucrat aproape două luni în Japonia cu un proiect din XPRIZE, apoi alte cinci luni remote în hostel-uri şi spaţii de co-working din țări din Asia de Sud-Est, Noua Zeelandă şi apoi pentru 2 luni în America de Sud. Călătorind pe mai multe continente, a învăţat că problemele sunt la fel peste tot în lume, ceea ce îl face să creadă că şi în ţara sa poate face lucruri extraordinare. A decis să se întoarcă pentru o perioadă în România, cu viziunea de a conecta mediile de tehnologie din Vest cu potenţialul de schimbare din societatea noastră. Ioan face parte din generația „30 sub 30“ 2018.