Cautare
, Redactor Forbes România

Forbes Heroes |
|

Forbes Heroes, ediția 2018: Asul tehnologiei

Este inginer, dar și muzician, fotograf și călător al lumii, iar de fiecare dată când se lovește de o problemă, are mai multe unghiuri de abordare.
138 heroes Cornel Amariei

Fondator al Lumen și Head of Innovation în cadrul Continental Automotive din Germania, Cornel Amariei deține un trecut plin de experiențe la nivel de tehnologie. A avut o evoluție spectaculoasă încă din primii ani de viață: la doar 7 luni a început să meargă, iar la vârsta de trei ani a învățat să citească.

Tânărul de 24 de ani s-a născut într-o familie cu ambii părinți cu handicap locomotor, locuind într-o casă care a fost adaptată în funcție de nevoile acestora. Trăind într-un astfel de mediu și sesizând diferențe legate de lumea de acasă și cea din exterior, Cornel a început să își pună tot mai multe semne de întrebare și să fie tot mai curios. Mulți ani mai târziu, și-a dat seama că, după cum amintea și Walt Disney, „Curiozitatea este singurul lucru de care ai nevoie pentru a ajunge la inovație”.

Cornel Amariei a fost martor la ascensiunea tehnologiei, ba mai mult, se poate spune că a evoluat odată cu aceasta: „M-a atras primul meu calculator, m-am născut în același timp cu el”. În timp, mânat de curiozitate, a început să acorde tot mai mult interes pentru dezvoltarea de site-uri, pentru programare, ajungând la ceea ce astăzi numim robotică.

La doar 14 ani a construit primul său robot, în vreme ce doi ani mai târziu era deja integrat pe piața muncii, având primul său loc de muncă în România. Scopul primei sale invenții era să ușureze munca în procesul de evacuare a persoanelor în urma unui cutremur, fiind infiltrată în mod direct sub dărâmăturile clădirilor, de unde putea să transmită imagini în timp real, reușind astfel să identifice răniții și/sau persoanele decedate. Mecanismul funcționa pe bază de senzori, având capacitatea de a sesiza nivelul de gaze din pământ, scurgerile provenite de la acestea, totul prin intermediul unei transmisii wireless, fără niciun fel de cablu, povestește inventatorul în cadrul celei de-a cincea ediții a Forbes Heroes.

Deși proiectul nu a fost implementat, în următorii ani a construit peste 100 de mașinării, unele de dimensiunea unei monede, altele foarte mari, cum este și singurul robot din lume creat de Cornel, care poate scana cu raze X și gama un avion întreg. „Toate aceste lucruri m-au făcut să vreau mai mult și m-au împins să continui cu inovațiile. În prezent inovația contează mai mult ca oricând.” În cadrul evenimentului Forbes Heroes, Cornel Amariei amintește de lansarea rachetei Space X Falcon Heavy și de inițierea taxiurilor zburătoare („Flying taxis”) ce urmează să fie lansate în 2020 de către Uber, cel mai popular serviciu de ridesharing din lume. „Este absolut incredibil unde s-a ajuns cu tehnologia, iar viteza cu care lucrurile se mișcă este absolut incredibilă. Există inovații care vor schimba complet istoria omenirii, vor fi momente cheie transpuse în cărțile de istorie”.

„Problema cu industria și cu viața academică este că ne face să gândim într-o singură direcție”, spune inventatorul. El este de părere că inovația este simplă, iar ideea sa este sușinută de exemple la fel de simple, dar inovative, de la papuci dotați pe talpă cu desfăcătoare de bere (n.red. – încălțăminte marca Reef) și până la Amazon Prime Air, drona creată special de compania Amazon pentru a livra în decurs de 30 de minute orice produs mic.

„Tehnologia va găsi întotdeauna o soluție. Inovația înseamnă, într-un final să conectezi niște lucruri pe care alții poate nu le-au conectat. Și acest lucru presupune să iei ceva din stânga, să iei ceva din dreapta și să le pui împreună într-un mod în care nu a fost făcut până acum (…) Dacă ai această gândire diversă, este foarte ușor să ajungi la inovație”.

Vezi cum arată generația Forbes Heroes 2018

„Inovația vine din provocări, iar provocarea, cu cât este mai mare, cu atât volumul de muncă este mai mare”, amintește acesta în cadrul evenimentului Forbes Heroes, ediția 2018.

Cornel face parte din generația „Forbes 30 sub 30” România 2013 și are numeroase invenții la activ, însă, printre realizările acestuia se numără Lumen, un dispozitiv care foloseşte un scanner 3D şi senzori care vibrează pentru a facilita deplasarea nevăzătorilor. „Într-o conversație cu un prieten, acum trei ani de zile am ajuns la expresia «ochelari pentru nevăzători». Am început să caut despre asta, mi-am dat seama că nu există așa ceva, dar am descoperit că există 4 milioane de nevăzători în lume, iar singura soluție scalabilă pentru ei are patru picioare și latră”, explică inventatorul. Ochelarii funcționează pe baza unui senzor tridimensional, ce reușește să distingă distanța în raport cu obiectele existente în jur, după care, în baza informațiilor primite, dispozitivul le convertește în impulsuri electrice pe frunte.

Pe lângă inginer și inventator, Cornel Amariei este și muzician și fotograf, acumulând deja experiență în cadrul a numeroase concerte:  „Sunt muzician, fotograf și într-un final călător al lumii, iar aceste lucruri mă ajută foarte mult pentru că de fiecare dată când mă lovesc de o problemă, o pot interpreta și din alte unghiuri, ingineresc, științific, artistic”.

Pentru munca sa, cercetătorul român a fost inclus și în topul Forbes 30 under 30 Europe, din anul 2016, fiind lider al categoriei „industrie”.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii