Cautare
, Contributor

Forbes Heroes |
|

Forbes Heroes 2016: Andreea Răducan, drumul către un rezultat de aur

Aveți curajul să vă doriți lucruri mari, dar trebuie să ajungeți să vă cunoașteți foarte bine! Este recomandarea unei campioane olimpice.
 aboneaza-te
andreea raducan

Este suficient să auzi numele Andreei Răducan și, inevitabil, gândul te trimite înapoi în anul 2000, la Jocurile Olimpice de la Sidney, când o fetiță minionă se pierdea prin mulțimea de jurnaliști și de blițuri, care voiau să smulgă un instantaneu cu campioana rămasă fără medalie, din cauza unui banal medicament împotriva răcelii. A pierdut o medalie, dar a câștigat respectul și admirația milioanelor de oameni care au suferit împreună cu ea.

Citiți aici poveștile celor 14 eroi prezenți la evenimentul Forbes Heroes 2016

Totul a devenit o amintire de atunci, iar Andreea Răducan a demonstrat că pasiunea „bate” aurul.

„Dacă ar fi să o iau de la capăt, aș face exact același lucru. Nu am nici cel mai mic regret și sunt convinsă că orice aș fi făcut, chiar dacă aș fi depus la fel de multă muncă, nu cred că aș fi putut să trăiesc momentele unice pe care mi le-a oferit sportul de performanță”, a declarat campioana olimpică în cadrul evenimentului Forbes Heroes.

Citiți aici poveștile celor aproape 50 de eroi prezenți la edițiile Forbes Heroes din 2014, 2015 și 2016

Născută pe 30 septembrie 1983, Andreea Răducan a început gimnastica la vârsta de patru ani, în orașul său natal, Bârlad. „Tata a fost pasionat de sport și a considerat că ambii lui copii trebuie să practice un sport. Mi-a citit o carte scrisă de Ioan Chirilă (considerat cel mai important ziarist român de sport – n. red.), intitulată Nadia, așa că am crescut pe acest drum”, a povestit Andreea Răducan la ediția 2016 a Forbes Heroes. În 1996, după ce a câștigat peste 20 de medalii în competiții locale și regionale, a fost invitată să se antreneze cu echipa națională de junioare, în Onești. Doi ani mai târziu, a fost selecționată pentru lotul național și s-a mutat la Deva.

Andreea Răducan și-a făcut debutul internațional în 1998, la Campionatele Europene de Juniori (Antwerpen, Belgia), clasându-se pe locul patru la individual compus. În 1999, a participat la Campionatele Mondiale în Tianjin, China, unde a câștigat finala la sol și a ocupat locul cinci la individual compus.

Anul 2000 o găsește pe tânăra sportivă în echipa de gimnastică a României la Olimpiada de la Sydney, cu care a câștigat medalia de aur pe echipe. S-a calificat în finalele individuale de sol și sărituri, ca și în finala de individual compus.

După o strălucită carieră de gimnastă, Andreea Răducan a refuzat să antreneze. Era prea banal. Așa că a rămas în țară și a pornit pe un alt drum: a făcut jurnalism, a comentat competiții sportive, și-a dat doctoratul, s-a implicat în proiecte sociale, a scris o carte și, în prezent, conduce Fundația Olimpică Română. La cei 33 de ani, Andreea Răducan este un adevărat erou.

„Sunt aproape de sport, în calitate de reporter sau de comentator sportiv, dar îmi doresc, cât am posibilitatea, să ajut acei copii care își doresc să îmbrățișeze o carieră în sportul de performanță”, a precizat fosta gimnastă, la Forbes Heroes.

„Sportul poate fi realmente o șansă pentru toată lumea. Nimic din ceea ce înveți în sport nu este în zadar. Faptul că astăzi sunt un om disciplinat, faptul că îmi place să lucrez în echipă, faptul că știu să îmi impun ținte înalte, se datorează sportului de performanță”, a adăugat Andreea în cadrul aceluiași eveniment.

Campioana olimpică a afirmat că cea mai mare provocare a avut-o, însă, în momentul în care și-a încheiat activitatea sportivă. După ce și-a petrecut aproape întreaga viață în cantonament, acolo unde totul era pregătit și se vorbea doar despre gimnastică, tranziția spre o altă viață a fost dificilă.

„Adaptarea mea a fost anevoioasă, iar faptul că am reușit să mă integrez destul de bine în viața obișnuită este aproape ca un titlu mondial”, a explicat fosta sportivă.

În încheierea discursului de la Forbes Heroes, Andreea Răducan a subliniat încă o dată importanța sportului în viețile noastre. „Nu sunt prea multe domenii care să adune atâția oameni, cu atâta entuziasm, cu atâta dorință”. Din păcate, echipa națională feminină de gimnastică a ratat pentru prima dată în ultimii aproape 50 de ani calificarea la Jocurile Olimpice care va avea loc luna viitoare la Rio de Janeiro, în Brazilia.

Citiți aici poveștile celor aproape 50 de eroi prezenți la edițiile Forbes Heroes din 2014, 2015 și 2016

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii