Cautare
, Forbes Staff

Forbes Heroes |
|

Forbes Heroes 2017, Claudiu Jojatu: Provoacă-te permanent!

Nu este un mare iubitor al neamului pisicesc, însă este îndrăgostit de inovație, strategie, publicitate, cafea și somn – dar pe care-l cam neglijează de ceva timp.
 aboneaza-te
claudiu jujatu

Cu o experiență de peste zece ani în Organisational Development, Strategie și Digital, lucrând ca Sales Manager @AvocatNet.ro și Gazeta Sporturilor, Chief Innovation Officer la Grapefruit, a cofondat Rat Labs Accelerator, RageApp.io și The Beards Studio, Claudiu Jojatu a vorbit despre disciplină și inovație, în cadrul evenimentului Forbes Heroes.

Acesta nu se consideră un erou și nu acceptă lucrurile exact așa cum ne sunt servite. Și, ca orice creativ, disecă un lucru și încearcă să găsească o soluție mai eficientă, iar pe noi ne îndeamnă să facem același lucru, „să nu luăm, întotdeauna, lucrurile așa cum sunt ele, cum ne sunt puse pe tavă, ci să le luăm, să le challenge-uim și, în permanență, să găsim noi forme de a face lucrurile.“

Creativul atrage atenția asupra percepției greșite a noțiunii de „inovație“, despre cum oamenii înțeleg și asociază inovația cu tehnologia, digitalul ori calculatoarele. Însă, Claudiu amintește că „tot ceea ce creăm, tot ceea ce facem, indiferent că este sau nu digital, este creat de oameni pentru oameni“.

Citiți aici poveștile celor 16 eroi prezenți la evenimentul Forbes Heroes 2017

Vorbește despre mai multe mituri cum ar fi: Inovație=Invenție. Nimic mai greșit, Jojatu explică printr-un exemplu foarte simplu, că „inovația nu este despre a inventa motorul, ci despre a-l îmbunătăți. De exemplu, motorul cu combustie internă există de foarte mult timp, dar,  când s-au gândit unii să pună biturbo pe el și să scoată dintr-un motor de 1,6 litri 260 de cai-putere, acolo este partea de inovație. Un alt mit ar mai fi că inovația este despre idei. „Nu, din punctul meu de vedere este despre probleme. Despre a descoperi problema și a găsi soluții, nu despre idei“, iar o altă idee greșită despre inovație vizează prețul acesteia.

Citiți aici poveștile celor aproape 50 de eroi prezenți la edițiile Forbes Heroes din 2014, 2015 și 2016

Și aici, Jojatu contrazice și vine cu argumentul că, dacă o facem treptat și procedural vom reuși. „Trebuie să o faci cu pași mici, cu pași care să nu fie foarte mari consumatori de timp și de resurse financiare.“ Creativul este de părere că, pentru a inova trebuie să identifici mai întâi problemele tale, ale companiei, ale consumatorilor și astfel să găsești o soluție ce poate fi inovativă.

Să gândim măreț! Claudiu Jojatu ne sfătuiește să avem țeluri mari, să nu avem limite și să tindem cât de sus putem, pentru că, doar așa am putea impacta major. La fel de important este să cunoaștem insight-urile, să le descoperim, să le căutăm și să găsim soluții. De asemenea, Jojatu ne îndeamnă să știm care sunt convențiile, să le înțelegem, să creăm prototipuri și să le testăm, iar, dacă dăm greș, acest lucru ar trebui să fie în favoarea noastră, deoarece astfel putem învăța, repara și relua acest sistem de la capăt.

Deci, îndemnul lui Claudiu Jojatu este să prototipezi, testezi, greșești, înveți și apoi reiei până ajungi la un produs final ce poate impacta targetul tău. Pentru a ne atinge obiectivele, Claudiu ne propune să fim atenți la „drum“ și să ne uităm de-o parte și de cealaltă a drumului, să observăm ce fac și celelalte industrii, pentru că „de multe ori pentru a ajunge din punctul A în punctul B ai foarte multe variante și s-ar putea ca soluția dreaptă și cea mai rapidă să nu fie cea mai potrivită pentru tine.“

Sfatul pe care Claudiu Jojatu îl oferă tinerilor este acela de a fi modești și deschiși în fața ideilor și a creativității. „Nu te îndrăgosti de ideea ta, ci îndrăgostește-te de soluție“. De asemenea, crede el, ideile creative nu vor putea veni sub presiunea stresului și epuizării fizice, deci e nevoie de mult sport și concentrare asupra țintei propuse. El este de părere că un lucru neînsemnat, precum patul făcut de dimineață, este primul task pe care trebuie să îl faci într-o zi petru ca următoarele task-uri să ți se pară mult mai ușor de îndeplinit.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii