Cautare
, Contributor

Forbes Heroes |
|

Forbes Heroes 2017, Roxana Șunică: Cum începe schimbarea

România este la începutul procesului de educație privind colectarea selectivă a deșeurilor, iar, pentru ca rezultatele să se vadă, schimbarea trebuie să pornească de la fiecare dintre noi.
roxana sunica

Una dintre companiile cele mai active în domeniul colectării selective este Recolamp, organizație non-profit fondată de General Electric, Osram România și Philips România, în 2007, care se ocupă de reciclarea echipamentelor de iluminat. Anul trecut, Recolamp a colectat și  a asigurat reciclarea a 658 de tone de deșeuri din echipamente de iluminat, ceea ce se traduce prin îndeplinirea țintei legale de colectare de 40% din media vânzărilor producătorilor din ultimii trei ani.

„Colectăm, în primul rând, de la clădiri – instituții publice, spitale, școli, Palatul Parlamentului – de unde luăm o tonă de becuri arse pe an. Rezultatele de anul trecut nu înseamnă că am colectat multe becuri, nu sunt câte ar trebui la nivel național, dar, față de 2007, când nu se întâmpla nimic, lucrurile chiar s-au îmbunătățit“, subliniază Roxana Șunică, cea care vorbește de zece ani despre colectarea becurilor din poziția de director de marketing al Asociaţiei Recolamp.

Citiți aici poveștile celor 16 eroi prezenți la evenimentul Forbes Heroes 2017

Citiți aici poveștile celor aproape 50 de eroi prezenți la edițiile Forbes Heroes din 2014, 2015 și 2016

Pentru 2017, producătorilor români de echipamente electrice și electronice le-a fost stabilită prin OUG 5/2015 o țintă de 45%. Pentru Recolamp, acest obiectiv se traduce în felul următor: anul acesta, compania trebuie să asigure colectarea și reciclarea a 875 de tone de deșeuri din echipamente de iluminat, ceea ce înseamnă o creștere cu 33% a performanțelor asociației. „O țintă foarte ambițioasă și o adevărată provocare“, crede Roxana Șunică.

Orice instituție de stat sau privată din România poate solicita containere customizate și poate beneficia de infrastructura națională de colectare pe care Asociația Recolamp a dezvoltat-o. Colaborarea cu Recolamp este gratuită, organizația asigurând preluarea deșeurilor de la cantitatea minimă de 20 de kilograme sau 100 de bucăți de becuri și/sau tuburi fluorescente și pentru minimum 50 de kilograme, în cazul corpurilor de iluminat.

Vorbind despre colectarea selectivă a deșeurilor, în general, reprezentanta Recolamp spune: „Oamenii îmi expun des situația în care ei aruncă în containerele speciale hârtia, plasticul etc., iar apoi văd că tot gunoiul merge în același loc. Ce nu au reușit alții să le explice este că noi suntem într-o fază de început a colectării. Am învățat să punem sticla de suc la container. Câți dintre noi o și spălăm?! E clar că destul de puțini. Dar este ok, așa au stat lucrurile peste tot în lumea asta, este un proces de învățare. Așa că ceea ce colectează firma de salubritate în acest amestec, oricum necesită o sortare ulterioară. Ele ajung pe o bandă unde sunt selectate de cei care știu să selecteze corect. Astfel, dacă simțiți că efortul dumneavoastră este în zadar, vă asigur că nu așa stau lucrurile“.

Privind reciclarea echipamentelor de iluminat, cea mai optimistă estimare a producătorilor este că, în zece ani, la nivel european, nu vom mai avea în deșeuri becuri cu mercur. „Nu-mi place să fac o comparație între Europa și România, dar, dacă ei spun că în Europa se va întâmpla așa, la modul în care se derulează colectarea la noi în țară, e clar că în România va dura mai mult de atât“, punctează Roxana.

Mesajul Roxanei Șunică transmis la ediția din acest an Forbes Heroes este mai degrabă o rugăminte: „Mi-aș dori să fiți voi eroii colectării deșeurilor și protecției mediului în general. De ce? Pentru că în domeniu acesta, schimbarea trebuie să înceapă de la noi“.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii