Cautare
, Staff

Forbes Heroes |
|

Forbes Heroes 2017, Ciprian Lăduncă: Binele aduce și mai mult bine

Un om al cifrelor știe cel mai bine să arate beneficiile binelui făcut altora. Formula pare magică, dar este cât se poate de pragmatică.  
 aboneaza-te
ciprian ladunca

Pe Ciprian Lăduncă, CFO & CSR Executive al Metropolitan Life România, experiența de peste 20 de ani în domeniul financiar și cunoștințele solide în guvernanța corporativă nu l-au împiedicat să vadă dincolo de cifre. Din contră. L-au ajutat să înțeleagă beneficiile pe care le pot aduce sumele mici corect alocate.

S-a orientat spre proiectele de CSR acum doi ani, în momentul în care a observat că, la nivel global, grupul Metropolitan are un buget de 200 de milioane de dolari pentru aceste activități. Și-a propus să atragă o parte din sumă în România. „Când ai o idee, sunt foarte multe persoane care explică de ce nu se poate: nu avem echipă, nu avem oameni pe CSR, nu avem departamente de CSR, nu avem surse, ne va fi greu“, a spus Ciprian Lăduncă, în cadrul celei de-a patra ediții a Forbes Heroes. În ciuda impedimentelor invocate, a decis să se implice în atragerea unei părți din acești bani în România, bazându-se pe echipă, pe cei 150 de angajați. De-atunci, grupul de voluntari din Metropolitan Life a fost implicat în peste 15 acțiuni de CSR, alături de cinci ONG-uri. Chiar dacă aceste acțiuni le iau din timp și nu sunt comode, le fac multă plăcere angajaților. „Numărul voluntarilor din Metropolitan Life este mai mare decât cel al angajaților, fiindcă angajații vin la evenimentele noastre însoțiți de copii, de frați, de surori, de soți, de soții.“ Sunt peste 200 de voluntari la Metropolitan Life, care au dedicat mii de ore activităților de CSR în care au cuprins peste 5.000 de beneficiari. „Astfel, ideea unei corporații de a face bine se mută la nivelul individului“, a detaliat Lăduncă. Beneficiile pentru cei care fac bine sunt însă multiple.

Citiți aici poveștile celor 16 eroi prezenți la evenimentul Forbes Heroes 2017

„În primul rând, ei intră într-un grup. Socializează cu un grup de oameni care au un singur interes: să facă bine celor din jurul lor. Acei oameni înțeleg suferința și apreciază ce se întâmplă în viața lor, astăzi. Sunt unii care nu sunt fericiți și noi trebuie să-i facem fericiți. Să faci bine înseamnă să încerci să faci un pic mai bine pentru cei din jur.“ Pentru el, implicarea în acțiuni de Corporate Social Responsability i-a permis să se dezvolte și îi aduce multe beneficii, având un sentiment extraordinar când le face bine copiilor.

De la mijlocul anului 2015 până în prezent, echipa Metropolitan Life a atras în România un milion de dolari, pe care i-a investit în proiecte sociale, mai ales în educație financiară, dar și socială. „Un milion de dolari înseamnă puțin, doar câteva acțiuni, dar nu tot ceea ce se poate face“, a mai spus Lăduncă. De exemplu, nu este tot ceea ce se poate face pentru copiii ai căror părinți sunt plecați în străinătate. Pe aceștia, i-au pus în contact cu atmosfera de familie printr-un program prin care angajații Metropolitan Life le oferă suport emoțional și își petrec timp cu ei.

Citiți aici poveștile celor aproape 50 de eroi prezenți la edițiile Forbes Heroes din 2014, 2015 și 2016

Pentru ca o persoană să facă bine, experții spun că se poate aloca pentru un ONG minimum 1% dintr-un salariu de 1.000 de euro. „45 de lei reprezintă dublarea normei de hrană pentru un copil dintr-un centru de plasament“, a subliniat Lăduncă. Peste 30% dintre angajații Metropolitan Life, aproximativ 50 de persoane, alocă din salariul lor, lunar, printr-un program cu United Way, o anumită sumă pentru programele sociale.  De asemenea, Ciprian Lăduncă a subliniat că nu este nevoie de foarte mult pentru a ne simți fiecare dintre noi în siguranță financiară. A reamintit și a insistat pe recomandarea că, pentru a avea o viață liniștită, este suficient să se aloce, lunar, pentru economisire și programe financiare, 10% dintr-un salariu de 1.000 de euro: „Este mult să pui deoparte 100 de euro pentru viitor, pentru situațiile neprevăzute, când ai un salariu de 1.000 de euro? Consider că nu“. În România, Metropolitan Life are două milioane de clienți, un milion de clienți pe pensii private și altul pe asigurări. „Asta înseamnă responsabilitate față de familie, față de tine ca persoană.“

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii