Cautare
, Contributor

Forbes Heroes |
|

Forbes Heroes 2016 – Virgil Stănescu: „În sport nu există scurtături”

Crede cu tărie că sportul este un model de excelență și asta a dovedit-o în cei 20 de ani de activitate sportivă.
virgil stanescu BOB_0032

Privit din exterior, sportul, indiferent de natura sa, poate părea ușor de practicat pentru că noi, în calitate de spectatori, vedem doar rezultatul final. În spatele unui meci frumos și al unei prestații reușite, însă, stau sute de ore de muncă, iar sportivul Virgil Stănescu, care și-a dedicat ultimii 20 de ani baschetului, poate confirma.

Citiți aici poveștile celor 14 eroi prezenți la evenimentul Forbes Heroes 2016

„Ceea ce vedeți la televizor sunt lucruri exersate zi de zi, din nou și din nou, pentru ca atunci când ni se ivește o oportunitate să luăm decizia corectă. 90% din timp ne antrenăm, ca să putem performa în restul de timp de 10%. Un sportiv învață de mic că trebuie să fie cel mai bun”, povestește Virgil Stănescu.

Citiți aici poveștile celor aproape 50 de eroi prezenți la edițiile Forbes Heroes din 2014, 2015 și 2016

Cariera sa sportivă a debutat la 17 ani, iar după trei ani a primit o bursă de studii în Statele Unite ale Americii, unde a ales să facă Facultatea de Management. Totodată, s-a apucat de baschet la nivel profesionist. „M-am apucat de sport la o vârstă la care alții își atârnă ghetele în cui sau se gândesc că n-au nicio șansă în sport”, își amintește Virgil Stănescu.

Pentru el, baschetul este mai mult decât un sport, este un model de excelență și în vreme ce alții cred că cel mai important ingredient pentru acest sport este talentul, el este de părere că cele mai importante criterii sunt calitatea muncii, antrenamentul, forța cu care îl execuți și ieșirea din zona de confort. „Suntem departe de zona de confort. Din punct de vedere fizic, un om normal are în corp până la 8 milimoli de acid lactic în timpul efortului. Când această cantitate se situează între 8 și 10 poate fi periculos, fatal. Un sportiv ajunge la 22. Este muncă fizică, dar în același timp este durere, iar acest lucru nu este chiar plăcut”.

Drumul pe care l-a parcurs pentru a cunoaște performanțele de care se bucură acum a fost pavat cu multă muncă, la fel ca în cazul oricărui sportiv care își dorește să exceleze în domeniul său și să se diferențieze de ceilalți. „În 20 de ani de baschet am făcut în jur de 150 de aruncări pe zi, de vreo trei ori pe săptămână. Asta înseamnă aproximativ 35.000-37.000 de aruncări pe an și vreo 700.000 de aruncări în cariera mea. Acea aruncare, pentru mine, a devenit automatism, pentru că atunci când sunt pus în situația în care mi se ivește oportunitatea, eu am luat decizia”, declară sportivul. De asemenea, pentru el, drumul către succes în sport este destul de clar. Nu există scurtături, nu există îndoială și nu există întrebarea dacă a avut succes sau nu. „Noi știm clar, avem o radiografie statistică extraordinară în baschet. Câte aruncări ai dat, ce procentaj de reușită ai obținut, dacă au valorat două sau trei puncte, și așa mai departe. Sunt lucruri pe care le știi, le vezi și în funcție de rolul pe care îl ai în echipă vei ști clar dacă ai succes sau nu”.

Deși de-a lungul carierei sale de sportiv a sărbătorit Crăciunul de doar cinci ori și Revelionul de doar șase ori, nu regretă nicio clipă alegerea făcută în urmă cu 20 de ani. „Baschetul este un sport dinamic. Sunt extraordinar de fericit și mulțumit că este sportul pe care l-am practicat atâția ani, iar sacrificiul pe care l-am făcut zi de zi în decursul acestor ani de activitate sportivă este recompensat de senzația pe care o am atunci când fac primul pas pe teren”, încheie fostul baschetbalist.

Citiți aici poveștile celor aproape 50 de eroi prezenți la edițiile Forbes Heroes din 2014, 2015 și 2016

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii