FacebookTwitterLinkedIn

Când vorbim despre ascensiuni pe Himalaya, Marius Gane își are meritul în performanța românească. Născut în 1968, el este inginer, manager, ambasador al României în alpinism, sportiv de performanță, cățărător și alpinist de altitudine. Un om care inspiră oameni!

Citiți aici poveștile celor 14 eroi prezenți la evenimentul Forbes Heroes 2016

Are la activ peste 20 de expediții montane și a făcut parte din expediții românești de succes în Himalaya, înregistrând o dublă premieră pentru România.

„Am participat la mai multe expediții, dar cele mai importante au fost două expediții românești care au avut succes în Himalaya, pe vârfuri de peste 8.000 metri. A fost expediția Everest 2003 la care au participat 14 membri, unde spiritul de echipă a fost unul din elementele succesului nostru. Din cei 14 membri, patru am ajuns pe vârf, dar toți au avut un rol foarte important în organizarea și desfășurarea expediției. Altă expediție de succes, integral românească, a fost Nanga Parbat 2013. Este un munte dificil, iar noi am urcat pe versantul lui cel mai dificil, și anume versantul Rupal. Expediția a fost un succes pentru că, în primul rând, ne-am întors întregi acasă, iar din cinci oameni, patru am urcat pe vârf”, a povestit alpinistul român în cadrul ediției din acest an a evenimentului Forbes Heroes.

Citiți aici poveștile celor aproape 50 de eroi prezenți la edițiile Forbes Heroes din 2014, 2015 și 2016

Vârful Everest este cel mai înalt punct de pe Pământ, cu o altitudine de 8.848 metri deasupra nivelului mării. Vârful cucerit de alpinistul român în 2003 se află în Munţii Himalaya, pe graniţa dintre Nepal şi Tibet. Cât despre Nanga Parbat, este un munte mai puțin comercial și cu un traseu mai dificil decât Everest, spune Marius Gane. Numit şi „Muntele destinului“, Nanga Parbat este situat în partea vestică a lanţului Himalaya, în Pakistan și are o altitudine de 8.126 metri. Marius Gane a început să practice alpinismul din curiozitate, pe când avea doar 14 ani. Fratele mai mare, căruia îi plăcea alpinismul, a fost cel care l-a inițiat.

„Fratele meu mă lua la munte pe poteci și tot el m-a luat la cățărat prima dată. Atunci am descoperit, în primul rând, că pot să mă cațăr pe stânci. Bineînțeles că nu era un traseu dificil, dar așa descoperi plăcerea. Am descoperit încă de pe atunci că lupta este cu tine, nu cu muntele, nu cu partenerii sau cu ceilalți practicanți”, a adăugat Marius Gane în cadrul aceluiași eveniment.

Practică alpinismul de mai mult de 30 de ani pentru că, spune el, este diferit de oricare alt sport.

„În primul rând, pentru că alpinismul lansează provocări în raport cu propria persoană. Provocarea de a-ți descoperi abilitățile, de a-ți testa limitele și de a le extinde în mod disciplinat fac din alpinism un sport special.”

Un alt motiv pentru care acest sport este special, în viziunea lui Marius Gane, este legat de tipul de colaborare. Relațiile interumane sunt importante în toate domeniile de activitate, cu atât mai mult în acest caz.

„În alpinism, colaborarea este vitală. Faptul că partenerul care te asigură în coardă ține în acea coardă viața ta creează o legătură puternică, bazată pe încredere și responsabilitate reciprocă. Tu îl asiguri pe el, iar el te asigură pe tine. Bineînțeles că și în alte sporturi se colaborează, dar în alpinism diferența este că de coechipier depinde viața ta”.

În încheierea discursului pe care l-a susținut la Forbes Heroes, Marius Gane a transmis un mesaj pentru cei care vor să practice alpinism: „Dacă vă place muntele, mișcarea, provocarea naturii de a te orienta în teren și de a o folosi în favoarea ta, dacă vă atrage experiența focusării focusate, să realizați fiecare mișcare cu precizie și economie , antrenând forța, mobilitatea, agilitatea și viteza, dacă vreți să simțiți gustul satisfacției cu care sunt plătite realizările directe, prin propriile forțe, atunci bateți la ușă, iar poarta alpinismului se va deschide pentru voi”.

Citiți aici poveștile celor aproape 50 de eroi prezenți la edițiile Forbes Heroes din 2014, 2015 și 2016