Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Forbes Heroes |
|

Forbes Heroes 2016: Epsică Chiru și eroii apelor

Când vine vorba de apă, bucureștenii se gândesc imediat la tarifele de la întreținere. Puțini știu că apa de la robineți este vegheată în permanență de niște eroi nevăzuți.
epsica chiru BOB_0061

Compania franceză Veolia Eau operează în lume peste 4.300 de uzine de producere a apei potabile. Dintre acestea, trei sunt la București. Veolia Eau este acționarul majoritar al companiei Apa Nova București. În 2015, Apa Nova București a înregistrat o cifră de afacere de 170,1 milioane de euro și un profit net de 32,2 milioane de euro. Are 2.144 de angajați.

Citiți aici poveștile celor 14 eroi prezenți la evenimentul Forbes Heroes 2016

Pentru Epsică Chiru, directorul general adjunct al companiei Apa Nova, o prezentare succintă a angajaților companiei este imposibilă. El alege primul erou, Dan Teodorescu. Este unul dintre oamenii care operează Dispeceratul Direcției Producție. Dan Teodorescu consideră că, în general, bucureștenii sunt ponderați în consumul de apă potabilă și acesta s-a optimizat o dată cu eficientizarea rețelei de distribuție a apei. Al doilea erou prezentat de Epsică Chiru este Tudorel Fănel, care operează instalațiile de dozare a reactivilor în uzina de la Arcuda. Este nevoie de o întreagă procedură de tratare a apei din natură pentru ca aceasta să fie potabilă. În fiecare an, pentru a se asigura că apa care ajunge la robineții bucureștenilor îndeplinește criteriile de calitate, se efectuează peste 250.000 de analize individuale, iar pentru fiecare eșantion se analizează între 15 și 55 de parametri.

Citiți aici poveștile celor aproape 50 de eroi prezenți la edițiile Forbes Heroes din 2014, 2015 și 2016

Uzina de apă Crivina din cadrul companiei Apa Nova produce 260.000 de metri cubi de apă pe zi. Asta înseamnă trei metri cubi de apă într-o secundă. (Spre comparație, o cisternă de cale ferată are o capacitate de 18 metri cubi de lichid). Altfel spus, din uzina Crivina, la fiecare șase secunde, iese o cisternă plină cu apă potabilă. Uzina de apă de la Roșu produce 520.000 de metri cubi de apă pe zi, reprezentând o cisternă CFR livrată la patru secunde. Epsică Chiru declară că nivelul calitativ al apei este o chestiune de siguranță națională. Un alt erou al apei, Daniela Clej, care lucrează într-unul din laboratoarele de analiză, este conștient de imensa responsabilitate pe care o are privind calitatea apei. Una dintre marile griji ale eroilor de la Apa Nova este eliminarea pericolului de infiltrare accidentală a apei meterorice în instalațiile de apă potabilă. La fiecare ploaie, eroii apei strâng apa meteorică, alături de apele uzate, de pe 220.000 de kilometri pătrați, suprafața pe care întinde Bucureștiul.

„Avem grijă de acest oraș. Oamenii de la Apa Nova sunt prezenți în orice moment pentru a reacționa la nevoile Bucureștiului”, declară Epsică Chiru. Imediat după surparea carosabilului din zona Eroii Sanitari din București, care a avut loc în acest an din cauza lucrărilor la metrou, echipele Apa Nova au acționat și au remediat în timp record instalațiile de apă ce deservesc Cartierul Cotroceni.

Apa Nova operează o rețea de conducte de apă având o lungime totală reprezentând distanța București – Londra (2.500 km) și o rețea de canalizare acoperind distanța București – Paris (2.300 km). Responsabilitatea oamenilor de la Apa Nova pentru bucureșteni mai stă și în mâinile acestora, pentru că foarte multe gunoaie sunt aruncate în canalizările Capitalei. Marian Dumitru, unul dintre operatorii de la stația de epurare a apelor uzate, a văzut la viața lui multe lucruri „năstrușnice” aruncate de bucureșteni în canalizările orașului (o vacă sau un cap de mistreț).

Nu în ultimul rând, un alt erou al companiei Apa Nova este tehnologia: senzori, sisteme de transmisie, cabluri și computere care operează sistemul de alimentare cu apă. Producerea și distribuția apei în București sunt asistate integral de calculator.

Apa Nova are grijă de apa bucureștenilor cu ajutorul unor eroi discreți, aproape nevăzuți în forfota orașului.

Citiți aici poveștile celor aproape 50 de eroi prezenți la edițiile Forbes Heroes din 2014, 2015 și 2016

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii