Cautare
, Forbes Staff

Forbes Heroes |
|

Forbes Heroes 2016: Cristi Puiu, despre curajul de a rata

Există unii oameni pe care îi poți asculta ore în șir, dar care reușesc, chiar și în câteva minute, să îți întărească credința și convingerea în tine însuți.
 aboneaza-te
cristi puiu

Regizorul Cristi Puiu este un astfel de om. A participat și a câștigat nenumărate premii internaționale în Europa și America, a scris scenarii și a regizat filme celebre precum, Moartea domnului Lăzărescu, Marfa și banii, Un cartuș de Kent și un pachet de cafea, iar în 2012 a câștigat premiul Gopo pentru cea mai bună regie și cel mai bun scenariu pentru Aurora. Noua sa peliculă, Sieranevada a fost primită anul acesta la Festivalul de Film de la Cannes cu foarte mult entuziasm de către public, fiind nominalizată pentru premiul Palme d`Or. Sieranevada a mai fost nominalizată și la Festivalul de Film de la Muenchen și la Festivalul Internațional de Film din Transilvania, și a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu la International Cinephile Society Awards.

Citiți aici poveștile celor 14 eroi prezenți la evenimentul Forbes Heroes 2016

Peste toate aceste premii, omul Cristi Puiu este un izvor de cunoaștere pe care viața ți-l oferă să înveți ce este simplitatea și să apreciezi sinceritatea. S-a prezentat la evenimentul Forbes Heroes deschis și fără repetiții, ieșindu-i din prima, fără nicio „dublă”.

Citiți aici poveștile celor aproape 50 de eroi prezenți la edițiile Forbes Heroes din 2014, 2015 și 2016

A vorbit despre viața sa, pe care a trăit-o din plin și a încântat audiența rememorând mici fragmente. În copilărie, nu s-a remarcat prin rezultatele excelente la învațătură, așa cum ne-am fi gândit. Dimpotrivă, a fost mai degrabă un adolescent rebel, cu o personalitate puternică și greu de ținut în frâu.

La vârsta de 10 ani cocheta cu pictura, aceasta fiind o mare pasiune a sa. Perioada adolescenței s-a dovedit a fi una dintre cele mai incerte, încărcată de multe obstacole, recunoscând că a fost un elev foarte indisciplinat.

I-au trebuit mai mulți ani decât era „normal“ pentru a termina liceul, puțini fiind cei care s-ar fi gândit că regizorul Cristi Puiu a „experimentat“ statutul elevului repetent în România, țara în care după cum spune și el este „interzis să greșești“.

Dar a riscat, a încălcat orice regulă cu scopul de a dovedi contrariul, avântându-se într-o lume în care nu puțini erau cei care îi spuneau că nu va reuși. A reușit, a intrat la Facultatea de Arte din Geneva, specializarea pictură, pe care ulterior a abandonat-o, dându-și seama că drumul său în viață nu era acela. A fost admis în cadrul aceleiași universități, la secția de regie și film, realizând, în ciuda celor spuse de apropiații săi, că a făcut alegerea corectă. Indiferent care ar fi fost rezultatele alegerilor sale, Cristi Puiu are o concepție diferită asupra termenului „greșit“ și a înțelesului acestuia. Pentru el, „a greși“ este o lecție pe care viața ți-o oferă pentru a fi fructificată și transformată în oportunități.

„Poți greși, fiindcă doar așa îți vei găsi drumul.” Aceasta este perspectiva sa asupra nereușitei: încearcă, bate la toate ușile, ia-o prin junglă, mergi pe cele mai înguste poteci și nu-i asculta pe cei care te vor descuraja! „Niciodată să nu asculți de sfaturile pe care nu le-ai cerut“, spune Cristi Puiu. „Poți să greșești, poți să cazi, dar întotdeauna să faci o corelație între ceea ce mintea și inima îți spun”. Astfel ne îndeamnă regizorul și scenaristul, pentru a avea șansa de a deveni ceea ce ne dorim să fim – niste oameni adevărați, în ciuda societății imperfecte și a percepțiilor defectuoase perpetuate generație de generație. Fii rebel, luptă-te cu tine, descoperă-te, pentru că „rețeta succesului“ o deții chiar tu!

Citiți aici poveștile celor aproape 50 de eroi prezenți la edițiile Forbes Heroes din 2014, 2015 și 2016

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii