FacebookTwitterLinkedIn

Este de patru ori campion mondial la jiu-jitsu brazilian și de cinci ori campion european, dar Camil Moldoveanu afirmă că sportul nu reprezintă domeniul său de bază, ci antreprenoriatul. „Sportul nu mă definește, ci mă completează și mă echilibrează foarte mult. Cred în lucrurile învățate în jiu-jitsu și le-am întâlnit atât în viață, cât și în business”, povestește Camil Moldoveanu, managing partner Connsys Solutions.

Citiți aici poveștile celor 14 eroi prezenți la evenimentul Forbes Heroes 2016

Cu un palmares de premii sportive pentru care orice alt tânăr ar fi invidios, Camil Moldoveanu și-a extins spiritul competitiv și în lumea business-ului, domeniu la care visa încă de pe băncile școlii. A terminat Facultatea de Matematică și Informatică, iar în 2007 și-a făcut debutul în business, înființând Connsys, o companie care oferă servicii de externalizare IT, pe atunci fiind și unicul angajat.

Citiți aici poveștile celor aproape 50 de eroi prezenți la edițiile Forbes Heroes din 2014, 2015 și 2016

Connsys a reprezentat doar „încălzirea” pentru tânărul antreprenor, în ceea ce privește domeniul de business. Astfel că, în 2015, Camil Moldoveanu a co-fondat Reflex, un set de senzori de mișcare care monitorizează cei mai importanți indicatori din kinetoterapie, ajutând pacienții să se recupereze mai rapid. Prin intermediul unei brățări conectate la o aplicație, pacienții își pot face exercițiile acasă sub îndrumarea și monitorizarea de la distanță a kinetoterapeutului. De asemenea, acesta a pus, alături de soția sa, și bazele startup-ului Fruteria, companie care livrează mixuri de fructe pentru companiile din România.

Chiar dacă experiențele pe care le-a avut în mediul de business l-au fascinat din prima clipă și afirmă că își dorește în continuare să se dezvolte cât mai mult în acest sens, Camil Moldoveanu nu și-a uitat prima dragoste, sportul, iar în acest sens a deschis împreună cu antrenorul său o sală de jiu-jitsu brazilian în București, despre care crede că este o premieră pentru piața românească. „Am deschis sala ca să fiu sigur că nu o să mă las de jiu-jitsu atunci când nu voi mai participa la competiții. Îmi era teamă că dacă nu voi mai merge la competiții, n-o să mai fiu motivat să mă antrenez”.

Deși sportul și business-ul par a fi două domenii situate la polul opus, Camil Moldoveanu este exemplul perfect că lecțiile învățate în cadrul acestora se pot aplica reciproc. Tânărul antreprenor consideră că cel mai important lucru atunci când vrei să demarezi o afacere este să ai atitudinea potrivită, exact ca în sport. „Trebuie să înțelegi că o să greșești și că nu o să meargă totul din prima. Ceea ce trebuie să faci este să treci peste și să mergi înainte”.

De asemenea, Camil Moldoveanu îi sfătuiește pe cei care își doresc o carieră în business să iasă din zona de confort, aceasta fiind una dintre cele mai importante lecții pe care le-a învățat datorită sportului. „Când ai ocazia să ieși din zona de confort, să o faci și să folosești această chestiune ca pe un instrument prin intermediul căruia te poți dezvolta. Să îți depășești frica poate fi cel mai greu lucru din cariera ta, însă asta te face să devii mai bun”.

Camil Moldoveanu crede cu tărie că în timp ce lucrezi la visul tău, trebuie să acorzi mare atenție și oamenilor din jurul tău, să-i ajuți să se dezvolte și să „viseze” împreună cu tine.

Nu în ultimul rând, cel mai important lucru, la fel ca și în sport, este să te bucuri de călătorie. „Obiectivul pe care îl am în ultimii doi ani este să mă bucur de ceea ce am realizat, să iau o gură de aer. Tot la jiu-jitsu am învățat asta”.

Citiți aici poveștile celor aproape 50 de eroi prezenți la edițiile Forbes Heroes din 2014, 2015 și 2016