Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Sănătate |
|

Forbes Healthcare 2014

Revista Forbes România a organizat pe 27 mai cea de-a doua ediție a evenimentul Forbes Healthcare, care a pus în discuție eficiența banilor cheltuiți în sistemul de sănătate și modalitățile prin care aceste cheltuieli pot fi eficientizate.
PET_8495

La dezbatere au participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ai finanțatorilor (Banca Mondială), ai spitalelor de stat și private, consultanți și asociații de profil, care au analizat atât oportunitățile, cât și nevoile sistemului de sănătate din România în contextul modificărilor recente din cadrul legislativ.

Prof. Dr. Dorel Săndesc, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății, a evidențiat aspectele pozitive ale sistemului medical, „România are un sistem excelent de urgențe prespitalicești, de la ambulanțe, elicoptere SMURD, unități de primire a urgențelor”. A subliniat însă și faptul că „este la fel de evident că în domeniul intraspitalicesc urgențele nu beneficiază de aceleași condiții optime de tratament.”

Liliana Maria Mihai, Directorul General al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a declarat în continuare că „Dosarul electronic va determina o mai bună gestionare a fondurilor din sănătate”.

„Sper ca Ministerul şi CNAS să continue să vadă sectorul privat de sănătate ca o componentă a sistemului pe care îl reglementează”, a spus Ana Maria Mihăescu, şefa International Finance Corporation, divizia de investiţii a Băncii Mondiale.

Discuția despre sistemul privat de sănătate a fost continuată de Wargha Enayati, fondatorul rețelei de servicii medicale private, Regina Maria. „Ar trebui ca, acolo unde e un număr mare de spitale private, cum e Bucureşti sau Braşov, statul să se gâdească să închidă spitale de stat ca să nu rămână cu cheltuielile,” susține Enayati.

Ovidiu Vasile, Directorul de Operațiuni Medicale al MedLife, a vorbit în continuare despre relația dintre sistemul medical de stat și cel privat. „Competiţia stat-privat ar trebui să intervină în zona medicală, a performanţei actului medical”.

„Din nefericie pentru noi, sistemul de stat, avem mult mai multe probleme decât cei din sistemul privat. De ce? Pentru că ei pot să îşi angajeze oricând şi pe oricine şi să îşi negocieze salariile, pentru că ei au service-ul la aparatura medicală, care este extrem de costisitor pentru noi fiindcă că uzura unui aparat în sistemul de stat este mai mare decât în sistemul privat,” a spus Carmen Orban, managerul spitalului Fundeni.

Bogdan Andreescu, managerul spitalului Colentina, a subliniat faptul că furnizorii privaţi au o capacitate importantă şi că „ei nu au dizlocat nimic din piaţa care era înainte. Privatul trebuie să existe, la cum şi statul trebuie să existe, iar competiţia între sectoare este benefică pentru toată lumea, inclusiv pentru sistemul de stat”.

Dragoș Damian, Președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, a declarat că „accesul pacienților din România la medicamente este lamentabil”, adăugând că „în momentul în care pacienții merg să-și cumpere medicamente în farmacii, ei le primesc pe cele mai scumpe”.

„Îngrijirea sănătății fără medici și fără medicamente este o utopie”, a declarat Petru Crăciun, Director General Cegedim.

„Dacă am avea soluții pentru a aduce oamenii ca să-și îngrijească sănătatea înainte de se îmbolnăvi, acest lucru ar elibera sistemul de sănătate de multe greutăți cu care se confruntă în prezent”, a explicat în continuare Carmen Ivan, General Manager al Prisum International.

Evenimentul Forbes Healthcare, din 27 mai 2014, a fost organizat de revista Forbes România cu susținerea MedLife, Prisum, Roche și  Maravela Asociații.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii