
Percepția noastră asupra istoriei, muzica pe care o ascultăm, arta care ne place, oamenii pe care îi admirăm, cluburile în care petrecem, mâncarea la care poftim și ceea ce ne dorim să fim: și dacă totul ar fi ieșit din imaginația unui coolhunter?
Pentru a înțelege ce se va întâmpla mâine, „vânătorii de cool” caută obiceiuri „embrionare”, susceptibile să genereze comportamente care să aibă cu-adevarăt factor F (fans, friends, followers). Observarea unor astfel de comportamente, discuțiile cu trendsetters (12-35 de ani) și analizarea lor împreună cu economiști, etnologi, experți în marketing, antropologi și sociologi se transformă în fiecare an în „studii de tendințe” care generează anchete de 360 de grade despre ce urmează să devină IMPORTANT în urmatoarea perioadă de timp.
Astfel, topul „100 Cool Brands in 2013” a fost stabilit în urma selecției, exprimării și analizei opiniei a 80 de formatori de opinie/trendsetteri români. Mărcile nu au plătit și nici nu s-au înscris în lista de branduri care a stat la baza procesului de selecție și care a fost propusă de redacția Forbes Romania.
Lista de mărci care au intrat în competiție cuprinde 300 de branduri, selectate pornind de la documentarea amănunțită pe mai multe media de informare (rapoarte din diverse domenii, publicații și bloguri). Selecția formatorilor de opinie, intervievarea acestora, analiza și interpretarea rezultatelor a fost realizată de ANTZ, agenție de coolhunting.
Cei 80 de trendsetters au selecționat 10 branduri pe categorie, în ordinea crescătoare privind factorul cool pe care acestea îl dețin din punctul acestora de vedere și rezultatele analizei alegerilor lor au generat topul 100 și topurile specifice pe categorii.
Criteriile care au stat la baza discuțiilor, chestionarelor, analizelor împreună cu cei 80 de formatori de opinie (panelul de studiu de coolhunting) au avut la bază următoarele caracteristici: inovație, stil, autenticitate, dezirabilitate, unicitate și responsabilitate.
Despre trendsetteri, formatori de opinie, influencers
Definiție: trendsetterii sunt personaje care prin personalitatea lor și poziția socială sau profesională au potențial de influență asupra evoluției culturii consumului și a adoptării de noi tehnologii. Ei sunt prima categorie de consumatori care experimentează, adoptă, promovează valori de consum noi și au capacitatea de a influența grupul lor social, recomandând convingător alegerile lor.
Ei construiesc baza de clienți ai unei mărci și pot oferi feedback important și candid brandurilor, pentru ca acestea să-și poată rafina produsele viitoare, maniera de comunicare și mijloacele asociate producției: distribuție, servicii și suport. Profilul celor 20 tiplogii de formatori de opinie este construit în conformitate cu profilurile din baza de date de coolhunting Antz.
Citiți în Forbes Cool 100 – Brandurile noii generații:
Ce-ți rămâne de făcut când factorul cool se concretizează în vânzări, popularitate și dorința maselor de a-ți cumpăra produsul.
Noua generație de “coolhunteri”
Topul celor mai COOL branduri din România
Radiografia fenomenului cool din perspectiva formatorilor de opinie
Influența factorului cool
Exponenții Generației Y