Cautare
, Contributor

Lideri |
|

Forbes CEE Forum2018, Cristian Nacu (Senior country officer pentru România şi Moldova al IFC): „Nu a existat întâlnire în care să nu mi se spună că principala problemă este lipsa infrastructurii”

Pentru reducerea decalajului dintre cele două Românii, cea rurală şi cea urbană, una dintre priorități ar trebui să fie reducerea sărăciei în zonele mai puţin dezvoltate.  
132 CEE Cristian Nacu

Cristian Nacu, senior country officer pentru România şi Moldova al IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale: „Există cel puţin două Românii şi prin prisma asta cifrele medii privind cheltuielile pe gospodării devin cu adevărat îngrijorătoare. Dacă scoatem zona bogată a României este îngrijorător să vedem ce rămâne pentru restul. Am ajuns într-o perioadă în care trebuie să facem ceva ca să ieşim din zona asta. Epuizăm ultimele resurse care mai erau prin creşteri de taxe şi de salarii. După criza din 2007-2008, Europa şi-a revenit, merge înainte, sperăm să nu apară probleme semnificative, deoarece pentru România ar fi dramatic, pentru că depindem într-o mare măsură de Uniunea Europeană şi în general de comerţul internaţional. Dacă lucrurile merg bine, sunt convins că şi România va continua să crească”.

El crede că investiţiile în sănătate, educaţie şi infrastructură sunt singurele care pot salva aceste regiuni. Nu doar investiţii făcute de stat, chiar şi cele private pot avea facilităţi de la stat. Recent Guvernul a anunţat un program cu 28 de proiecte de parteneriate public-private. „La IFC suntem interesaţi de derularea acestor programe.  Avem capacitatea şi dorinţa de a ne implica, Grupul Băncii Mondiale are resurse multiple, fie că vorbim de sectorul privat – IFC, fie că vorbim de sectorul de stat – Banca Mondială. Am comunicat Guvernului dorinţa noastră de implicare, fie ca adviser, pentru că pregătirea corectă a licitaţiilor este foarte importantă, dar şi ca investitori. Cred că nu doar investiţiile de stat trebuie urmărite, ele sunt destul de limitate, nu doar în România, ci în lume. Mergem pe principiul aşa-zis al cascadei – vrem să vedem dacă pentru proiectele viabile există finanţare privată, dacă nu este posibilă să vedem de ce nu este posibilă şi dacă este cazul să intervenim pentru rezolvarea problemelor”, a precizat Nacu.

Oficialul nu crede că decalajul dintre cele două Românii se va accentua şi spune că deja există progrese în zonele rurale, dar care sunt însă încete.

„În ceea ce privește competitivitatea, există câteva domeni în care România a devenit importantă pe harta Europei și a lumii, iar cel mai important este domeniul automotive, unde datorită faptului că avem   câțiva producători mari din lume au fost atrase toate industriile pe orizontală ceea ce a făcut ca procentul din PIB a acestei industrii să fie foarte mare. Dacă vom face investiții în infrastructură, ne vom păstra acest  loc. Dacă nu, nu. Altfel, acest avantaj competitiv riscă să se piardă. În domeniul IT-ului, în ultimii ani s-au făcut progrese semnificative, s-au creat câteva insule de performanță în București, Iași, Cluj, prin investiții private și cu sprijinul autorităților locale.  Alături de BitDefender, care de mai mulți ani devenise un jucător global, avem astăzi și primul unicorn românesc, care recent și-a triplat din nou valoarea. Cu sprijinul autorităților am putea merge pe drumul pe care a mers Irlanda în acest domeniu”, a explicat reprezentantul IFC.

Cristian Nacu consideră că sectorul cu cel mai mare potențial este cel agricol, pentru că avem o capacitate foarte mare de producție. „În acest domeniu însă, lucrurile sunt mai complicate pentru că ne urmăresc niște erori făcute în trecut, precum lipsa cadastrului, lipsa consolidării terenurilor – care ne împiedică să avem nivelurile de performanță pe care le au alte țări, ceea ce nu înseamnă că nu se pot face și trendul acesta este. S-au schimbat multe lucruri în agricultură, producția a început să fie aproape de nivelul țărilor vestice, ceea ce ne face să credem că acest domeniu va conta foarte mult în viitor”, mai spune Nacu.

Îngrijorările Băncii Mondiale când vine vorba despre România sunt legate de  stabilirea priorităților. „Nu vedem mari probleme pentru România, dar credem că se poate face un fine tuning mai bun pentru a se axa pe ceea ce îi lipsește la ora actuală și mai ales ceea ce ar putea avea dacă ar acționa mai coordonat. Nu cred că se face suficient pentru investițiile în infrastructură. Când am stabilit împreună cu colegii la începutul acestui an strategia pe următorii cinci ani am vizitat toată țară și am întâlnit oameni din toate sectoarele, de la cel privat la cel public şi academic. Nu a existat întâlnire în care oamenii să nu ne spună că principala problemă este lipsa infrastructurii. Aici cred că lucrurile s-ar putea accelera și organiza”, a explicat Nacu.

O altă prioritate este dezvoltarea pieței de capital. „Având în spate experiența mea de la Enterprise Investors, care a folosit frecvent piața de capital, și mai ales cea din Polonia, pentru a face exituri, sunt foarte bucuros de evoluția pieței din Polonia, unde statul a făcut un efort constant de-a lungul anilor pentru a o dezvolta. Același lucru trebuie să îl facă și România, mai ales că suntem destul de aproape pentru a fi promovați ca piață emergentă, ceea ce ar însemna un salt atât ca volum cât și ca vizibilitate. În clipa în care România ar deveni o piață emergentă ar avea automat alocări de la toate fondurile din lume, ceea ce ar crește semnificativ volumele. Guvernul ar putea aduce companiile pe care le are pe bursă pentru a crea un obicei pentru investitori de a vedea ce a mai adus statul nou pe bursă”, susţine Cristian Nacu.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii