Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Forbes CEE Forum 2019, Vargha Moayed (UiPath): „Secretul creșterii rapide este că am avut un fundament bun, o tehnologie bună care a răspuns la nevoile pieței”

Ce elemente au stat la baza succesului înregistrat de cel mai dinamic start‑up pornit din România și ce lecții pot învăța antreprenorii români?
036 CEE Vargha Moayed

O tehnologie bună, care să răspundă la nevoile pieței, precum și un stil de management bazat pe  „blitzscaling” au dus la creșterea rapidă a primului unicorn cu origini locale, UiPath, consideră Vargha Moayed, Chief Strategy Officer al companiei.

În ultimii ani, compania fondată de Daniel Dines și de Marius Tîrcă a cunoscut o dezvoltare fulminantă, ajungând la o evaluare de 7 miliarde de dolari, după ce a atras mai multe runde de finanțare de la cei mai mari investitori la nivel global. Vargha Moayed spune că elementul principal care i-a ajutat în dezvoltare a fost un management de tip „blitzscaling”. Această idee, dezvoltată de fondatorul LinkedIn, Reid Hoffman, se referă la un set specific de practici menit să gestioneze o creștere foarte rapidă în viața unui start-up, etapă care poate aduce un succes foarte mare. Este opus stilului de management tradițional, cu practici prudente, deoarece pune accent pe scalarea companiei într-un ritm care să surprindă piața.

„Secretul creșterii rapide este că am avut un fundament bun, o tehnologie bună, care a răspuns la nevoile pieței. Pe lângă acest lucru, dezvoltarea atât de rapidă are de-a face cu abordarea, cu mentalitatea – noi am crezut cu tărie că putem fi lider global – și cu stilul de management blitzscaling. Ideea de blitzscaling este bazată pe renunțarea la lecțiile de management prudente, dacă te aflii pe o piață precum cea de RPA este foarte important să devii rapid lider, pentru că în tehnologie trăim într-o lume unde «câștigătorul ia totul» (the winner takes it all – engl.)”, a spus Vargha Moayed, pe scena Forbes CEE Forum 2019.

UiPath este specializată în Enterprise Robotic Process Automation (RPA), tehnologie care automatizează activitățile repetitive efectuate de angajați, pe care o vinde pentru clienți din întreaga lume. „Acum trei ani, oamenii nu dădeau șanse mari unui start-up din România să crească; UiPath a avut nevoie de trei ani pentru a reuși. Am renunțat la prudență, am înțeles ce contează cel mai mult fără să ne pese de detalii. Odată ce am reușit să scalăm, totul a devenit mai ușor (…)”, a adăugat Vargha Moayed.

În ceea ce privește mitul conform căruia roboții și tehnologia elimină locuri de muncă, Chief Strategy Officer-ul UiPath susține că, dimpotrivă, rolul tehnologiei va fi de a crea noi job-uri și abilități.

UiPath este una dintre principalele companii de RPA la nivel global, o piață estimată să ajungă la 16,2 miliarde de dolari până în anul 2023, conform informațiile prezentate de Craig Le Clair, Vice President, Principal Analyst serving Enterprise Architecture Professionals Forrester, în cadrul conferinței regionale EY Intelligent Automation 2019.

Planurile lui Daniel Dines sunt să creeze câte un robot pentru fiecare angajat, care să preia activitățile repetitive, spunea acesta într-un interviu recent acordat Forbes.com.

„Avem trei centre de R&D, unul în București, unul în Seattle și al treilea în Bangalore (India). Anul viitor vom integra cât mai multă Inteligență Artificială în produsele noastre. Sunt multe de făcut atât în termeni de inovație, cât și ca rată de adopție”, a adăugat Moayed.

În ceea ce privește punctele forte și cele slabe ale antreprenorilor români, el menționează mentalitatea și încrederea în sine. „Românii, în general, nu gândesc suficient de măreț, și este normal, pentru că țara este mică. Mentalitatea este prima barieră. Când vorbim cu americani sau chinezi, ei au o cu totul altă atitudine, au o încredere în sine foarte mare, doar pentru că locuiesc în acele țări, ei gândesc suficient de măreț și este parte din succesul lor. În primul rând, dacă ai o echipă bună și un produs bun, trebuie să ai încredere în tine. Daniel Dines spune că a gândi măreț este ca un mușchi care trebuie antrenat.”

Strategia UiPath vizează extinderea geografică, dezvoltarea parteneriatelor cu clienții deja existenți și creșterea numărului de procese care pot fi automatizate. Pe termen mediu, UiPath și-a propus să se listeze pe bursa NASDAQ.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii