FacebookTwitterLinkedIn

A ocupat, o scurtă perioadă și funcția de premier al Republicii Moldova, însă rolul care l-a consacrat pe Ion Sturza a fost cel de creator de afaceri. A avut investiții în domeniul industrial, iar în ultimii ani s-a concentrat în mod deosebit pe zona imobiliară, prin dezvoltarea Liberty Technology Park și pe tehnologie (prin construirea retailerului online elefant.ro), pe acceleratorul Spherik și pe investițiile în diferite startup-uri din domeniul tehnologiei.

Pe lângă abilitățile lui de a negocia și de a așeza lucrurile pe axa unei perspective mai largi de timp, Ion Sturza a creat valoare adăugată în locuri bătătorite și îngrădite de venirea abruptă a recesiunii economice din 2008. Proprietarul Fribourg Capital a reconvertit în ultimii ani cei 18.000 de metri pătrați de foste spații industriale din vecinătatea Gării din Cluj-Napoca, într-un complex modern de birouri. Așa a luat naștere Liberty Technology Park Cluj, locul care a devenit ulterior inima digitală a Transilvaniei, un parc de tip campus, în care își au sedii companii mari precum KPMG, IBM sau Siemens.

„Eu, întotdeauna, înainte să încep o afacere, încerc să-mi închipui cine va fi cumpărătorul”, a spus Ion Sturza în cadrul celei de-a șasea ediții a Forbes CEE Forum. În cadrul evenimentului, Ion Sturza a confirmat în premieră semnarea ultimelor documente de vânzare a birourilor Liberty Technology Park din Cluj către americanii de la White Star Real Estate şi un fond de investiţii al Universității Harvard, cea mai prestigioasă instituție de invățământ din lume. „Acum, e bine să fii într-o poziție de cash”, glumește Ion Sturza.

„Negocierile au durat peste un an de zile (…), procesul propriu-zis de selectare a potențialilor cumpărători a durat mult pentru că a fost un interes sporit, venit inclusiv de la fonduri mari (…). Totodată, atunci când ai un partener cum este o universitate de top din lume, ești nevoit să treci prin foarte multe filtre, atât pe partea legală, cât și pe cea care ține de due dilligence-urile tehnice”. Liberty Technology Park este prima proprietate din România care intră în portofoliul unui investitor imobiliar asociat cu o universitate americană în calitate de partener de capital. Despre Liberty Technology Park, Ion Sturza spune că a fost cel mai frumos proiect din întreaga sa carieră, fiind „un proiect făcut cap-coadă de mine, personal”, după cum amintește acesta în cadrul ediției din acest an a Forbes CEE Forum. „Acea idee care părea năstrușnică, de a construi după gară la Cluj un parc tehnologic, s-a realizat și validat printr-o achiziție a unei universități de top, care va continua să investească”, adaugă Ion Sturza.

Un alt important eveniment în care Ion Sturza a fost implicat în ultimul an a fost finalizarea cu succes a procesului de vânzare a unor active ale combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, către Chimcomplex Borzeşti, controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, valoarea tranzacției ridicându-se la 127 milioane de euro. Chiar și după ce Ștefan Vuza câștigase licitația cu statul român, Ion Sturza s-a dovedit a fi un personaj cheie, întrucât a facilitat procesul de finanțare. „Oltchim a fost o mare provocare profesională pentru mine; nici eu nu credeam că în două-trei luni vom putea să organizăm de la zero finanțarea achizițiilor activelor Oltchim, într-un proces de lichidare (…). Foarte puțini sau practic nimeni nu mai credea că se mai poate face ceva”, explică președintele Fribourg Capital. Ion Sturza spune că în finalizarea întregului proces a contat foarte mult echipa care a negociat la Londra cu fondurile de investiții importante pe piețele financiare internaționale, 20 la număr (în final rămânând 7).

Dar care este, însă, următorul pas pentru Ion Sturza? „Eu sunt anticiclic. Urmează, cred, un an sabatic pentru mine, fiindcă a fost o perioadă lungă de creșteri, cu performanțe crescute mult pe partea de valori în afaceri. Acum cred că ne așteaptă o reașezare”, explică el. Fostul premier al Republicii Moldova spune că în prezent, lucrurile nu mai sunt la fel de certe din punct de vedere economic, însă, cu toate acestea, are un sentiment bun cu privire la ce urmează: „M-am uitat peste niște statistici și am observat că primele 100 cele mai importante companii din Românii se pregătesc pentru venirea unei crize, oamenii înțeleg că un recul se va întâmpla”. Rămâne, însă, de văzut care va fi elementul declanșator.