Horia Manda, Managing Partner Axxess Capital, a declarat, în cadrul Forbes CEE Forum, că rolul liderilor este schimbat foarte mult de contextul în care evoluează. Acest context a fost masiv transformat pe parcursul ultimilor ani și va continua să fie modificat profund de tehnologie. Dacă ne uităm la inteligența artificială, digitalizare, automatizare, robotizare și la cele mai recente studii care ne arată perspective pentru viitorul în care multe dintre joburi vor dispărea, este clar că într-un astfel de mediu rolul vizionar al liderului se schimbă. Pe de o parte, el trebuie să reușească să atragă talente care să-i permită să facă față acestor provocări, iar, pe de altă parte, fără inovație nu va putea răspunde eficient noilor probleme.
„În România avem o problemă uriașă și nu vom putea evita capcana venitului mediu. Tot mai multe date arată că România este o victimă ca, din păcate, multe alte țări. În momentul de față, eu nu sunt deloc optimist prin a evalua cum România va reuși să evite această capcană. Cred că tehnologia are o influență enormă. Asta schimbă mult modalitatea în care liderul trebuie să-și articuleze viziunea și să își aducă resursele umane și financiare pentru a implementa planurile care să-i permită să rezolve o anumită problemă”, a explicat Horia Manda.
În ce măsură este mediul românesc pregătit să răspundă acestor noi provocări și în ce măsură economia românească are lideri să răspundă acestor provocări? Horia Manda susține că nu poate oferi un răspuns pozitiv acestor întrebări. Reprezentantul Axxess Capital este de părere că una dintre principalele slăbiciuni ale antreprenorilor români este incapacitatea de a deschide compania către parteneri. Această slăbiciune se manifestă în câteva statistici negative în ceea ce privește ponderea capitalului privat românesc în economia națională. Dacă ne uităm la numărul de companii românești cu capital privat în topurile regionale, o să avem un răspuns negativ. De asemenea, dacă ne uităm la numărul de companii românești cu capital privat care au reușit să ajungă la un nivel regional de prezență sau chiar global, o să avem doar câteva nume pe care toată lumea le știe. Mai departe, dacă ne uităm la tranzacții și fuziuni, observăm că sunt puține astfel de situații pentru că antreprenorii din România au o dificultate foarte mare de a se asocia și de a crea businessuri mai mari.
„Este greu să înțelegem cum poate să crească o companie fără talent managerial și fără capital. Un studiu recent făcut de Eurostat arată că în România numai 6-7% din populație are încredere în semenii săi. Este o problemă extrem de serioasă căreia trebuie să-i găsim un răspuns. România are probleme structurale masive. Această lipsă de capacitate de deschidere are și alte consecințe negative. Din păcate, România se află pe un nedorit ultim loc privind cheltuielile de R&D. Este foarte greu de înțeles cum vom reuși să facem față acestor provocări, în contextul unei astfel de situații. Politicile guvernamentale ar trebui să susțină educația, mai ales educația tehnologică sau științele exacte. Eu am constatat că există problemele structurale, pe lângă imperfecțiunile economice. Constat că și la nivelul mediului de afaceri există slăbiciuni care nu îmi dau optimism pentru viitor”, a subliniat reprezentantul Axxess Capital.
O altă problemă uriașă cu care se confruntă țara noastră este procentul extrem de mic al capitalului românesc în economia națională. Sunt prea puține companii care sunt interesate de achiziționarea altor companii în România. Economia românească este împărțită între economia de stat și multinaționale. Dacă ne uităm în regiune, vom vedea că în Polonia sau în Cehia s-au creat capitaluri autohtone care au contribuit la creșterea economiei și au făcut și un pas în afara țării. Prin urmare, Horia Manda consideră aceasta ca fiind o problemă foarte mare a României, mai ales în contextul globalizării.
Horia Manda este adeptul poziției conform căreia un lider se naște, în pofida faptului că acesta beneficiază și de formarea ulterioară. Există un set de trăsături care, într-o măsură mare, sunt native, dar și educate pe parcursul vieții, însă abilitatea de a fi un lider este fie nativă, fie dobândită în primii ani de viață. Axxess Capital obișnuiește să preia pachetul majoritar din firme medii, pe care le crește câțiva ani, după care le vinde, iar profitul îl distribuie investitorilor sau marchează pierderea. Prin cele trei fonduri, a dobândit o importantă experiență pe piața financiară.