FacebookTwitterLinkedIn

 

 

 

OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est și cel mai important investitor privat din România, a derulat în ultimii 15 ani investiţii în valoare de 16 miliarde de euro. În primul semestru al anului 2021, OMV Petrom a înregistrat un profit net de 980 de milioane de lei, în creştere cu 13% comparativ cu cel din perioada similară a anului trecut, iar pentru întreg anul se estimează o evoluție. „Începem să vedem îmbunătățiri, dar nu la nivelurile de dinainte de pandemie. Am văzut o activitate crescută în această vară. Cred că este clar care sunt focusurile noastre și cred că pandemia a accelerat tendințele spre combaterea schimbărilor climatice și tranziția către energia verde”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

OMV Petrom este un jucător activ în tranziția spre sectorul energiei verzi. Începând cu 2007, principiile sustenabilităţii au fost incluse în strategia companiei, iar din 2011 raportează anual progresele pe care le înregistrează. „Avem un target de a reduce emisiile cu 27% până în 2025, față de nivelurile din 2010. Până la finalul anului, sper că vom anunța alte obiective și o strategie pentru 2030”, mai spune CEO-ul. Anul trecut, OMV Petrom și-a consolidat poziția în zona de tranziție energetică, reducând intensitatea de carbon a operațiunilor și extinzând capacitatea centralei de Petrobrazi pentru amestecul de biodiesel. Complementar, compania a semnat noi parteneriate pentru amplasarea de puncte de încărcare pentru maşinile electrice și a susținut programul de promovare a eficienţei energetice România Eficientă.

În ceea ce privește noul model de leadership, Christina Verchere propune mai multe direcții atunci când conturează profilul unui lider de succes. „Cred că empatia este un aspect important pentru leadership. În timpul pandemiei am fost uimită de nivelul de empatie pe care-l avem ca lideri. Pandemia ne-a adus împreună. Pe lângă empatie, e importantă și partea de «engaging». Trebuie să fii mai conectat cu persoanele”. A treia caracteristică, potrivit CEO-ului, este vizibilitatea, „foarte importantă pentru acționari, pentru mass-media, pentru piața de capital”. În cele din urmă, Christina Verchere pune un foarte mare accent pe componenta de decision making, iar în ultimul an deciziile OMV Petrom au vizat starea de wellbeing a angajaților. „Am fost adaptabili. Ne-am concentrat mai mult pe starea de bine a persoanelor din organizație, pentru că avem 50% din organizație muncind de acasă și 50% dintre ei muncind în prima linie. Trebuie să îți adaptezi regulile și să te asiguri că ei sunt bine”.

Un lider este, de asemenea, un role model, potrivit Christinei Verchere, care trebuie să încurajeze angajații în procesul de învățare și să învețe, la rândul lui. „Dacă faci ceva și o faci bine, trebuie să știi să o faci din nou și să fii capabil să înveți pe cineva. Învățatul este fundamental. Acum lansăm un program de leadership, pe 3 paliere: să fim mai eficienți, să ne dezvoltăm oamenii, și ne uităm la colaborare”, mai spune ea.

Anul acesta, OMV Petrom sărbătoreşte 20 de ani de la listarea pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti. Capitalizarea companiei a crescut de peste 15 ori în ultimii 20 de ani, la 26 de miliarde de lei (pe data de 30 septembrie).