
Înainte de izbucnirea pandemiei, Tivadar Runtag accepta propunerea fondatorului Chimcomplex de a se alătura Chimcomplex, cel mai important producător de produse chimice din România. Nu știa, însă, că imediat după preluarea poziției, România va intra în lockdown și compania va trebui să acționeze rapid în fața provocărilor. „Am o experiență de 30 de ani în domeniul petrolier. În urmă cu doi ani am fost atras de sustenabilitate după participarea la un program de voluntariat și acest lucru mi-a schimbat perspectiva. La câteva săptămâni, am primit un apel de la antreprenorul Ștefan Vuza pentru a intra în echipa sa, pentru construirea industriei chimice a României”, a declarat CEO-ul Chimcomplex.
La debutul crizei sanitare, Tivadar Runtag a adoptat o poziție puternică în fața provocărilor. Chimcomplex a acționat rapid, a stabilizat lanțul de aprovizionare și a integrat platforma de la Râmnicu Vâlcea, fostul combinat Oltchim, cu cea de la Borzești. Combinatul de la Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvență din 2013, a fost achiziționat de Chimcomplex, după ce compania controlată de Ștefan Vuza a vândut active de peste 50 de milioane de euro pentru a finanța tranzacția. La finalul lunii iulie 2018, Comisia Europeană și-a dat acordul pentru preluarea Oltchim, fuziune ce va conduce la formarea Companiei Române de Chimie. În același an, Chimcomplex a achiziționat cele mai importante active ale Oltchim, în cadrul cele mai mari tranzacții a ultimilor 30 de ani din industria chimică, în valoare de 130 de milioane de euro. „Acum compania este puternică, stabilă, lider de piață în regiune în producția chimică, și a venit momentul să adresăm problema sustenabilității”, adaugă CEO-ul.
Tivadar Runtag nu este chimist și nu are experiență în această industrie, însă în perioada mandatului său a învățat, în mare parte, de la colegii săi. Despre companie, a aflat că există un potențial imens. Despre România, știe că a avut o infrastructură foarte bună în industria chimică – deși a fost distrusă, are șanse să fie relansată. Despre el, a învățat că este totul posibil, pentru că „nu este vorba despre cum bate vântul, ci despre cum amplasezi velele”.
În prezent, Chimcomplex Borzeşti, cu o capitalizare de 3,1 miliarde de lei, este cel mai mare exportator cu capital românesc, produsele sale fiind exportate și utilizate în peste 43 țări din Europa, Asia și Africa. „Dacă există dorință, atunci vine și puterea. Pentru a deveni de două sau de cinci ori mai mari decât în prezent avem nevoie de curaj. Nu trebuie sprijin extern foarte mare, doar să fim lăsați să muncim. Sunt discuții cu autoritățile, cu instituțiile de finanțare, cu băncile, privind accelerarea investițiilor planificate, dar trebuie fim lăsați să facem acest lucru”. Și în conformitate cu dorința, Chimcomplex se concentrează pe trei divizii noi de business, în linie cu obiectivele de energie verde și regenerabilă: Divizia Hidrogen, întrucât Chimcomplex este cel mai mare producător din România de hidrogen verde, cu 6.000 tone pe an; Divizia Produselor Chimice integral verzi (Greencomplex) și Divizia de Cercetare – fine chemicals, în care își propune să relanseze cercetarea în chimia României. Pe orizontală, planurile companiei includ fuziuni cu alte companii românești pentru definitivarea diviziilor de logistică, mentenanță și energetică.