
În România există peste 600.000 de companii înregistrate la Registrul Comerțului, dintre care doar 30.000 au o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro. Circa 3.000 dintre ele sunt corporațiile, cu o cifră de afaceri de peste 20 de milioane de euro. Zona de mijloc o reprezintă business-urile cu o cifră de afaceri cuprinsă între 1 milion de euro și 20 de milioane de euro, care, potrivit lui Rudolf Vizental, CEO-ul Roca Investments, parte din Grupul Impetum, fondat de Andrei Cionca, într-o economie sănătoasă ar trebui să reprezinte coloana vertebrală. „Este foarte greu să fii în zona de mijloc. Este probabil cea mai mare dificultate. Când ești mare ai o structură, ai o anvergură, ai putere de negociere, când ești mic ești agil, elastic, reușești să te adaptezi tot timpul la situații. Dar zona de mijloc, zona antreprenorială cu care noi intrăm în interacțiune, este o zonă de dificultate continuă”, explică executivul.
Însă, pentru ca aceste companii, din zona de mijloc, să atragă mai multe investiții, ar trebui să suprapună aceste trei elemente, și anume, o motivație, direcție și bani. „Motivația vine din interior, direcția din exterior și banii sunt mai multe surse”, spune el, adăugând că motivația la nivel antreprenorial este diferită față de cea dintr-o corporație, pentru că sunt mai multe situații prin care trece fondatorul. Prima generație de antreprenori aproape a ajuns la vârsta pensionării, iar o marte parte dintre aceștia nu și‑au asigurat încă procesul de succesiune către următoarea generație sau către o echipă de management. „Motivația în această categorie de antreprenori este puțin mai dificil de obținut din interior”, atrage el atenția.
În ceea ce privește direcția, este un sens pe care antreprenorii îl primesc din exterior, o strategie de țară, o conjunctură economică, ceva ce îi îndeamnă să meargă în direcția respectivă. „Ideea de procesare poate să fie o direcție strategică, care să îmi găsească în interior o motivație. De exemplu, să nu mai exportăm materii prime. Procesul poate să meargă în ambele direcții. Fie îmi găsesc eu motivația internă și atunci caut o direcție bună în exterior, fie văd ceva în exterior, simt că empatizez, găsesc un sens în mine pe direcția respectivă și atunci caut resursa de bani”, mai explică Rudolf Vizental. În schimb, dacă există motivație și bani, nu există neapărat și o direcție strategică și inovatoare.
Pe de altă parte, Rudolf Vizental este de părere că investițiile se fac întotdeauna pe termen lung. „Nimeni nu investește pentru că astăzi prețul este jos. Investitorii adevărați gândesc întotdeauna pe termen lung”, subliniază el.