FacebookTwitterLinkedIn

S-au spus multe despre importanța mentoratului în business și de ce fiecare antreprenor ar trebui să apeleze la un mentor. Și am înțeles că diferența dintre success și eșec într-o afacere o poate face găsirea unui aliat potrivit.

Pentru a înregistra rezultate mari când îți dorești scalarea afacerii la nivel internațional trebuie să ai susținere din exterior, iar un partener sau un mentor te va ajuta să-ți dezvolți ideile de creștere prin schimbul de competențe, expertiză, experiență și contacte”, spune Mihnea Crăciun, managing director Endeavor România. „Singur nu vei putea face niciodată o chestie mare. Ai nevoie de o echipă și de niște parteneri, iar cumva trebuie să înveți de la alții ce greșeli să nu faci atunci când ieși din țară. Sunt reprezentantul unei rețele de suport antreprenorial la nivel global, care exact asta face. Merge cu tine în zone unde poate nu îți este confortabil să ajungi singur sau îți arată lecții din partea altor antreprenori care au încercat direcțiile în care vrei să te duci. (…) Trebuie să ai și puțin noroc atunci când pui în aplicare o viziune. Cred că umilitatea este însoțită de o reflectare corectă a acestui element numit în engleză «serendipity».”

Mihnea Crăciun a fost director adjunct al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), iar de anul acesta a preluat conducerea Endeavor România, organizație internațională de networking care ajută companiile locale să se dezvolte la nivel mondial. Compania Endeavor este prezentă pe 31 de piețe din Asia, Africa, America Latină, Orientul Mijlociu, dar și zone din SUA și Europa, inclusiv România, având ca fondatori Dedeman, BERD și Globalworth.

Când vine vorba de companiile românești cu model de business demonstrat, Crăciun spune că în acest moment există un potențial foarte mare în această direcție. „Vedem un mecanism de suport pentru startup-uri, idei noi, iar banii nu sunt o problemă, ideile sunt ușor de altoit pe inițiative în zona de inovare, corporate, angel investor, tehnologie și altele. Cred că mediul nu a fost niciodată mai prielnic de a încerca ceva nou”, a precizat managing directorul Endeavor România, în cadrul evenimentului Forbes CEE Forum de anul acesta.

Dar cum facem ca aceste idei să crească rapid pentru un «blitzscaling»? Toată lumea are acces la bani în momentul acesta, iar Mihnea Crăciun consideră că este importantă integrarea tuturor ingredientelor de succes și de creștere ale marilor business-uri, deoarece oamenii au nevoie de un amplificator, iar rolul liderilor este să transmită acest mesaj. „Companiile UiPath și AROBS sunt în board-ul nostru local, iar VTEX este o companie braziliană care a crescut și a devenit antreprenor Endeavor. Toate acestea trebuie articulate într-o viziune și o cultură inovatoare care să permită și eșecul. Să fiți pregătiți pentru ce e mai bun, dar și pentru ce este mai rău.”