
În ultimul an și jumătate, pandemia a oferit multe lecții atât angajatorilor, cât și angajaților, iar de departe cea mai de preț rămâne cea a adaptabilității, în special atunci când vine vorba despre locul de unde se muncește (acasă vs. birou).
Iar acum, în era digitalizării accelerate și de noul normal, este în trend modelul de muncă hibrid, o modalitate care a îndreptat atenția multor manageri asupra dezvoltării unei culturi organizaționale care să permită menținerea unității echipei.
„După o perioadă în care am înțeles că nu mai există un tipar în ceea ce privește modalitatea de lucru, tot mai multe companii se află acum în perioada în care încearcă să identifice care este cultura organizațională care le definește. Iar mulți antreprenori cochetează cu ideea unei culturi organizaționale care să le permită să păstreze unitatea echipei și care-i ajută să-și țină angajații aproape”, este de părere Maria Hostiuc, Head of Studio Experience Cognizant SoftVision, care a recunoscut că munca remote a reprezentat și pentru compania în care activează, un experiment.
Un experiment prin intermediul căruia reprezentanții Studio Experience Cognizant SoftVision au analizat preferințele propriilor angajați cu privire la modalitatea de lucru, în contextul în care compania producătoare de software se află într-un proces de dezvoltare a unui proiect cu privire la evoluția spațiilor destinate comunității (hubs).
„(…) Și noi activăm de un an și jumătate remote, și am privit această modalitate de lucru ca pe un experiment pentru a înțelege ce vor cu adevărat angajații noștri. Și, am descoperit că după ce pandemia va trece, noua formă de realitate cu privire la piața muncii se va desfășura în format hibrid”, a completat Maria Hostiuc.
Potrivit acesteia, noua eră în care am pășit odată cu pandemia de coronavirus, cea a leadershipului empatic, va avea nevoie în continuare de birouri, din simplul motiv că, într-o echipă va fi nevoie mereu de componenta socială.
„Este motivul principal pentru care nu ne-am gândit să ne reducem numărul de locuri sau spațiul de lucru, dimpotrivă am investit în ceea ce noi numim spații destinate comunității. Am investit în designul birourilor și în software, și astfel a luat naștere conceptul Head of Studio Experience”, mărturisește Maria Hostiuc.
De asemenea, aceasta consideră că în viitor, indiferent de competențele și de obiectul principal de activitate al unei companii, aceasta va fi fără doar și poate una de digital, pentru că acesta este trendul pe care-l impune digitalizarea accelerată.
Cognizant Softvision este unul dintre jucătorii cunoscuți din domeniul ingineriei produselor software. Compania a lansat anul acesta un nou concept de muncă: modelul de muncă de acasă care permite angajaților și viitorilor angajați să lucreze inclusiv la distanță de casă, de oriunde se simt cel mai confortabil, sau în unul din cele cinci studiouri ale Cognizant Softvision din toată țara. În prezent, compania deține studiouri în București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Baia Mare.