
O construcție trebuie gândită pe mai multe nivele. Pentru a construi împreună la nivelul comunității, România are nevoie de o platformă, cu niște direcții clare. Din păcate, liderii n-au avut până acum curajul de a stabili articulat direcțiile pe termen lung, pe care și le doresc românii, în interesul românilor. „Aici avem o mare lipsă. Nu pot să spun că aș știi cum să rezolvăm împreună, dar se vede din ceea ce mai bine, și de către noi, din interior, dar și de fiecare dată când ne așezăm să discutăm despre România cu un potențial client străin. Acesta ne întreabă: care sunt direcțiile în care merge România, pentru că nouă, din afară, nu ne este clar? Poate voi ne puteți ajuta!”, mărturisește Cristina Filip, Managing Partner al societății de avocatură Filip & Company.
Cristina Filip observă că societatea românească, în aspectele ei economice, are mai multe vârste, mai multe viteze și mai multe abordări. Este o diversitate foarte mare. „Străinii se întâlnesc cu această diversitate când ajung să aibă nevoie de servicii complexe, sofisticate și specializate. Este o oportunitate foarte mare, având parteneri autohtoni cu experiență pe diverse servicii, inclusiv juridice”, precizează liderul Filip & Company. Dar străinii pot avea surprizele generate de mai multe probleme: antreprenorii români nu au succesiunea firmei, nu au guvernanță corporatistă, n-au creată o cultură internă, de relații de muncă și de așezare pe dimensiunea socială. Alteori, ei au o problemă generată de o cauză exterioară: firma românească avea un plan în derulare și a avut loc fie o modificare legislativă neașteptată, fie o criză, fie o interpretare surprinzătoare de legislație sau un litigiu care nu poate fi rezolvat prin metodele clasice. „Ceea ce am aflat din diferite contexte este lipsa resursei umane educate și pregătită pentru viața din prezent și viitor. Educația este un proiect pe termen lung care ne lipsește de multă vreme”, declară Cristina Filip.
În privința tranzacțiilor pe care le-a asistat Filip & Company, Cristina Flip spune că anul 2021 este „un an 2 în 1”. Lucrurile care nu s-au putut întâmpla anul trecut s-au accelerat și se întâmplă anul acesta. În plus, oameni vor să prindă acest moment bun pentru că nu se știe ce se va întâmpla la anul. „Noi avem procese de vânzare, structurate bilateral, cu negocieri directe și exclusivități. Metodele prin care îți pui pe piață ceea ce ai creat la momentul pe care îl consideri oportun, diferă. Observăm cum procesul prin care vinzi poate influența foarte mult rezultatul”, conchide Cristina Filip.