FacebookTwitterLinkedIn

 

 

„Industria energetică este foarte dificilă și cu foarte multe bariere legislative. Comunicarea B2C a fost dificilă, deoarece oamenii sunt puțin bulversați de aceste creșteri ale prețurilor, care nu s-au produs doar în România, ci în întreaga UE. Faptul că suntem într-o piață interconectată la nivel bursier, cum este România, evident că prețurile au suportat aceste creșteri și au impactat consumatorul casnic. Este important să îi liniștim că nu vor fi creșteri foarte mari”, a declarat Carla Parnică, Marketing & PR Manager Tinmar Energy.

Tinmar Energy este un business fondat de omul de afaceri Augustin Oancea și a fost prima companie românească listată la European Energy Exchange Market, în 2009. Fondat în urmă cu mai bine de 20 de ani, Grupul Tinmar a comercializat inițial produse petroliere, dar anul acesta a devenit cel mai mare furnizor privat de energie electrică din România, fiind trader în peste 20 de piețe, cu o prezență regională și multiple subsidiare în Europa. Compania are o cifră de afaceri de peste 450 de milioane de euro, prin cele trei divizii de business: Oil, Gas și Energy.

Liderii industriei energetice știu că operează într-un mediu volatil, incert, complex și ambiguu, dar ce este mai puțin evident sunt abilitățile de care au nevoie liderii din acest sector pentru a reuși în aceste timpuri provocatoare. Având în vedere complexitatea sectorului și a pieței, cu provocări legate de reglementare, presiuni geopolitice și probleme de mediu, poate fi dificil să găsești rețeta câștigătoare pentru o bună gestionare a business-ului, iar Carla Parnică spune că suntem martorii unui shift care se întâmplă nu doar în industria energetică, ci în toate industriile care au fost provocate de această criză sanitară. „Liderii au început să se focuseze mai mult pe inteligența emoțională – pe care dacă o deții și mai ai și alte skill-uri în acest sens te vor ajuta, iar business-ul va fi unul autentic și de succes. Asta s-a întâmplat și la Tinmar. Deși a fost un an greu, nu ne plângem. Această lipsă a predictibilității întotdeauna a fost asumată, dar lucrurile sunt într-o direcție bună”, mai precizează managerul.

Companiile au nevoie de un model bun de leadership pentru a stabili noi direcții, pentru a alinia oamenii cu imperativele critice ale misiunii, pentru a construi un angajament față de o nouă viziune și pentru a dezvolta potențiale. Directorul de comunicare și marketing al Tinmar Energy spune că un bun lider trebuie să fie creativ în găsirea de noi soluții și un promoter al inovației. „Sunt optimistă pentru că Tinmar continuă să susțină investiții. Deținem în portofoliu 13 parcuri solare și dorim să dublăm capacitatea de înmagazinare. Dorim să mai achiziționăm parcuri operaționale sau să le construim noi de la zero. Încă un motiv de optimism este faptul că pandemia nu ne-a prins nepregătiți și am îmbrățișat acest tool al digitalizării din timp, iar acest lucru ne-a ajutat și a făcut diferența. O mică temere ar fi că nu s-a definitivat un cadru legislativ de către autorități în ceea ce privește consumatorul vulnerabil”, conchide Parnică.